Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam Redmi Note 13 Pro 5G i w ustawieniach jest taka treść: Zarzadzaj eSIM/Dodaj eSIM. I szczerze mówiąc, boję się tego dotknąć gdyż z powodzeniem używam 2 SIM + 1 eSIM ale skoro producent pisze "Dodaj eSIM" to na zdrowy rozum matematyczny dodaj może oznaczać tylko to, że możesz dodać kilka kart eSIM do jakiegoś repozytorium amartfona a używać jednej wybranej, ręcznie wybierając potrzebną z repozytorium. To tyle na rozum matematyczny. :-) Ale też może się okazać i tak, że dodać mogę ale wtedy zniszczę zapis o istniejącej a tego nie chcę więc stąd mój strach, że boję się dotknać. Zatem mam pytanie, czy ktoś a najlepiej zbliżony do PT autorów oprogramowania tego telefonu odpowie, czy można dodawać kilka kart i uzywać je zamiennie w razie potrzeby czy tylko słowo dodać oznacza, że dodaję ale niszczę poprzednią? Szukam od dawna odpwoiedzi na ten problem ale poza reklamą jak to fajnie jest z eSIM ale szczegółów jak to fajnie naprawdę wygląda nigdzie nie znalazłem...

Opublikowano

Dzięki za słowa pocieszenia ale jak powiadam, boję się sprawdzić (bo odzyskanie to zamówienie nowej SIM za 2 dyszki i przerobienie w apce Playa na eSIM). A mówiąc otwarcie, sprawa jest dość prozaiczna: intensywnie korzystam z promocji bankowych dorabając odrobinę do emerytury (a wiekowo jestem prawdziwym emerytem, (<89...) i majac kilka kont bankowych posługuję sie wieloma numerami telefonów, których SIM-ki leżą w tablecie i starym smartfonie. Karty są z Virgina gdzie bierne utrzymanie numeru kosztuje 5 zł. rocznie a ta kwota, BTW, sumuje się. :-) Virgin (apka Play) za darmola pozwala na zamianę SIM na eSIM i gdyby to było bezpieczne, wtedy na smartfonie miałbym nie jak teraz. 2+1 karty ale zamiast jednej eSIM, powiedzmy pięć (czyli 2+5 numerów) i aktywowałbym eSIM potrzebną na dany moment zamiast włączać gorączkowo innego samrtfona/tableta gdy bank żąda drugiego potwierdzenia na numer telefonu. :-)

Opublikowano (edytowane)

W telefonie można mieć dwie fizyczne karty sim lub jedną fizyczną i jedna esim. Podkreślam: telefon obsługuje tylko dwie karty. Podczas konfiguracji esim należy fizyczne karty usunąć z urządzenia. Po zainstalowaniu esima należy zrestarować telefon i włożyć do tacki kartę sim. Wszystko na wyłączonym telefonie - mam na myśli instalację karty fizycznej. Sama konfiguracja esima jest banalna; polega na zeskanowaniu koduQR i wpisaniu czterocyfrowego kodu uwierzytelniającego otrzymanego sms-em.   Mam nadzieję, że pomogłem.

Edytowane przez kuszelax
Opublikowano

Tu masz rację: 

Cytat

dwie fizyczne karty sim lub jedną fizyczną i jedna esim

Ale  jak jeszcze Xiaomi nie miało esim, lub raczkowało w laboratoriach, miałem jeden telefon z esim chyba pierwszy, w jakim się to pojawiło (inna droga firma, nie będę reklamował, kto chce się domyśli) i bawiłem się tym esim-em (Orange). I cóż kilka razy, jako że to programowe, to się to wywalało. Może dlatego, że początki. Ale po kilku razach się wkurzyłem i na razie długo nie kupie, a jeśli kupię to nie użyję opcji esim w telefonie. Niby proste tylko zeskanować kod, ale niech taka sytuacja trafi ci się za granicą to już zawsze jakieś koszty, jakiś problem, czasem problem z dodzwonieniem się do swojego operatora. Fizyczna karta to fizyczna karta, pozostanę na razie przy swoim zdaniu. Może kiedyś...... mnie już nie będzie......😉.

• 8 miesięcy temu...
Opublikowano (edytowane)
W dniu 22.03.2025 o 21:41, kuszelax napisał(a):

W telefonie można mieć dwie fizyczne karty sim lub jedną fizyczną i jedna esim. Podkreślam: telefon obsługuje tylko dwie karty. Podczas konfiguracji esim należy fizyczne karty usunąć z urządzenia. Po zainstalowaniu esima należy zrestarować telefon i włożyć do tacki kartę sim. Wszystko na wyłączonym telefonie - mam na myśli instalację karty fizycznej. Sama konfiguracja esima jest banalna; polega na zeskanowaniu koduQR i wpisaniu czterocyfrowego kodu uwierzytelniającego otrzymanego sms-em.   Mam nadzieję, że pomogłem.

Podczas konfiguracji eSIM nie trzeba usuwać karty SIM z telefonu. Można wręcz użyć transmisji drugiej, fizycznej karty by wgrać eSIM. Co więcej można mieć parę profili eSIM (jak przegniesz to ci więcej nie pozwoli, chyba przy pięciu) ale możesz używać tylko tyle z iloma gniazdami masz spięte eSIM. W 13 to było jedno gniazdo więc mogłeś użyć tylko jednego eSIM (SIM+SIM,eSIM+SIM,SIM,eSIM). W 15 eSIM jest spięte z dwoma gniazdami więc... SIM+SIM, eSIM+SIM, eSIM+eSIM, eSIM, SIM

Edytowane przez anemusek
Opublikowano

Upierdliwa w dodawaniu ale łatwiejsza w kupowaniu. Do tego bezpieczniejsza jak ktoś zajuma telefon - zwykłego sima, szczególnie przy popularności braku pinów (ludzie nie ustawiają) złodziej może przełożyć do innego fona nie łamiąc andka, a esim to se ne da.