golec2604 Opublikowano 16 Grudnia 2024 Opublikowano 16 Grudnia 2024 Witam. Z szuflady wyciągnąłem powyższy telefon, zrobiłem odblokowanie bootloudera, twrp i wgrałem xiaomi.eu z tej strony. Ta wersja ma androida 9 i nigdzie nie widze ROMu z wersja androida powyżej 9. Powiedzcie mi czy jest wersja z nowszym androidem niż 9?? Przydał by sie nowszy android niż 9 zwłaszcza że mam starszy telefon Redmi 4X i tam mam xiaomi.eu z androidem 10
Kacper Skrzypek Opublikowano 17 Grudnia 2024 Opublikowano 17 Grudnia 2024 Jeśli masz Redmi 4X z Androidem 10 na xiaomi.eu, to na pewno był to jakiś port. Być może nikt nie był zainteresowany portowaniem MIUI z nowszego Androida. Szybciej znajdziesz jakiś custom ROM.
golec2604 Opublikowano 17 Grudnia 2024 Autor Opublikowano 17 Grudnia 2024 Nie rozumiem o co chodzi z tym porto-waniem? Xiaomi.eu to chyba jest custom ROM ?
Kacper Skrzypek Opublikowano 18 Grudnia 2024 Opublikowano 18 Grudnia 2024 10 godzin temu, golec2604 napisał(a): Nie rozumiem o co chodzi z tym porto-waniem? Ktoś po prostu przeniósł na Redmi 4X wersję z jakiegoś innego telefonu. Oficjalnie Redmi 4X nigdy nie dostał MIUI 12, więc i nie było xiaomi.eu od nas opartego na MIUI 12 dla Redmi 4X. To, co masz, to port z innego urządzenia, które taką aktualizację otrzymało.
Marrik Opublikowano 18 Grudnia 2024 Opublikowano 18 Grudnia 2024 Rację ma @Kacper Skrzypek to jest port oparty na Xiaomi.eu, ale z różnych telefonów.Oryginalny xiaomi.eu na R4X to MIUI 10.5 na Androidzie 7.1
golec2604 Opublikowano 18 Grudnia 2024 Autor Opublikowano 18 Grudnia 2024 1. Czyli co ktoś sie podszywa pod xiaomi.eu? I nie rozumiem jak to ktoś przeniósł system z innego telefonu na inny telefon, to tak można przecież tyle sie mówi żeby wgrywać system dopasowany do konkretnego modelu. Czyli co moge sobie zainstalowac na starym telefonie najnowszy system z nowego telefonu? 2. W dniu 17.12.2024 o 07:02, Kacper Skrzypek napisał(a): Szybciej znajdziesz jakiś custom ROM. Jak to jest z tym xiaomi.eu to jest Custom ROM czy nie? 3. Wróćmy w tym pytaniu do tematu głownego. Powiedzcie mi czy jest wersja xiaomi.eu z nowszym androidem niż 9??
Marrik Opublikowano 18 Grudnia 2024 Opublikowano 18 Grudnia 2024 Ad. 1To się właśnie nazywa portowaniem. Możesz mieć np telefon Samsunga z MIUI. Sam kiedyś miałem MIUI na telefonie innej firmy. I tak, możesz zainstalować sobie na telefonie system z innego modelu, nawet innego producenta jeśli odpowiednio go przeportujesz, tzn dostosujesz sterowniki do posiadanych podzespołów. Oczywiście pewnych rzeczy nie przeskoczysz i nie wszystko będzie działać, ale mozesz. To tak w skrócie. Ad. 2Każdy inny soft niż producenta to custom.Ad. 3To jest ostania oficjalna wersja z tego co widzę
golec2604 Opublikowano 19 Grudnia 2024 Autor Opublikowano 19 Grudnia 2024 (edytowane) 1. Czy do portowania wymagana jest jakaś wiedza programistyczna? Czy to sie robi jakims specjalnym programem? Gdzie można znaleźć sterowniki na androida do swojego telefonu (W windows to wiadomo ale do androida)? 2. Nie wiem jak traktowane jest xiaomi.eu czy jako custom rom (bo xiaomi.eu jest na MIUI) czy jako oprogramowanie producenta lekko zmodyfikowane przez społeczność. Np LineageOS to wiadomo że to custom rom bo całkiem innna odmiana systemu android. Edytowane 19 Grudnia 2024 przez golec2604
Marrik Opublikowano 19 Grudnia 2024 Opublikowano 19 Grudnia 2024 Ad 1. Tak, do tego wymagana jest wiedza programistyczna. Tak, są do tego programy.Niestety bez odpowiedniej wiedzy te programy na nic się zdadzą.Ad 2. To nadal custom. To, że xiaomi.eu oparte jest o wersję dev china nie ma znaczenia. Widziałeś kiedyś jakiś telefon Xiaomi który wyszedł z xiaomi.eu?
golec2604 Opublikowano 19 Grudnia 2024 Autor Opublikowano 19 Grudnia 2024 (edytowane) 1. Czy xiaomi.eu wspiera dane urządzenie tylko do tej samej wersji androida co producent czyli firma xiaomi?? Np. czyli jak Xiaomi zakończy wsparcie MIUI z systemem android wersji 9 to xiaomi.eu też konczy wsparcie na android 9 na dany telefon? 2. dev china nie słyszałem o ty coś wiecej na ten temat co to za twór? Pyt. Dodatkowe. Czy xiaomi.eu jest z automatu z rootowane? Edytowane 19 Grudnia 2024 przez golec2604
Marrik Opublikowano 19 Grudnia 2024 Opublikowano 19 Grudnia 2024 Ad. 1 To pytanie do ekipy Xiaomi.eu, ale chyba raczej tak, choć są telefony Xiaomi na które nigdy nie wyszło xiaomi.eu.Ad. 2 Co to deweloperska wersja miui możesz poczytać tutaj:https://miuipolska.pl/aktualizacje-wedlug-xiaomi/Xiaomi.eu nie jest zrootowane z automatu.
golec2604 Opublikowano 19 Grudnia 2024 Autor Opublikowano 19 Grudnia 2024 1. Na forum pisze że Xiaomi.eu = MIUI Polska a ja teraz jestem na forum MIUI Polska a wiec ekipy Xsiaomi.eu. Tak to rozumie.
Netoper Opublikowano 20 Grudnia 2024 Opublikowano 20 Grudnia 2024 XiaomiEu/MiuiPolska jeśli chodzi o romy to jest dokładnie to samo. To są wspólne projekty tutejszej ekipy MiuiPolska z ekipą XiaomiEu.Romy te bazują na oryginalnych oficjalnych romach (nazywanych stock) wypuszczonych przez xiaomi, z tym że ekipa MiuiPolska/XiaomiEu oczyszcza te romy z zaszytych śmieci typu: bloatware, trackery, itp. Przy czym wprowadza też usprawnienia i funkcje które często nie są oferowane w fabrycznych romach. ROM który został zmodyfikowany przez niezależnych programistów nazywany jest custom romem.Wysłane z mojego 23049PCD8G przy użyciu Tapatalka
Rekomendowane odpowiedzi