Skocz do zawartości
  • 0

Aparat gubi ostrość, mocno prześwietlone zdjęcia

Pytanie

Opublikowano

Cześć, zakupiłem wczoraj Mi14t Pro, przesiałem się z Mi11t Pro, głównie właśnie z racji potrzeby lepszego aparatu do zdjęć i nagrań.
Nie potrafię okiełznać jednak tego aparatu, może potrzeba tu indywidualnie poustawiać poszczególne elementy, ale nie wiem jak to zrobić. 

Druga sprawa, to wchodząc w aplikacje ZDJĘCIA, automatycznie zmieniają barwę na jaśniejszą, dodatkowo podczas wejścia na kompa w google zdjęcia aby je pobrać, wszystkie fotki są bardzo słabej jakości/piksele, dopiero po pobraniu są normalne. Dlaczego tak się dzieje? 

Zdjęcia ważą ponad 3mb jedno, przy wylączonym HDR. Próbowałem zdjęć z LEICA AUTHENTIC ORAZ VIBRANT, ale ciągle są zbyt mocno rozświetlone mimo, że ustawiam jasność na niską.

Teraz nawet na komputerze po ściągnieciu zdjęć, otwierając którekolwiek, po chwili zaczytania od razu nakłada sie jakby wartwa rozwietlająca, przy starszych zdjęciach, wykonywanych starym telefonem, nic się nie zmienia, trzyma taki balans swiatła jak było wykonane zdjecie

7 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano (edytowane)

tak na szybkiego to może @kris68 coś Ci doradzi jeśli chodzi o ustawienia ... zna się na tym a od jakieś czasu siedzi na 14 ultra ... to co piszesz to wygląda na soft ... możliwe że kolejny update coś tu poprawi ... możesz to spróbować inną apka do zdjęć się pobawić np google gcam ... o ile będzie działać z tym modelem ... w ustawieniach tam to o czym piszesz to specjalnie chyba nie ma opcji ... spróbuj ewentualnie porobić w trybie pro - może ten algorytm przy auto tak działa po prostu ... a przynajmniej na razie na tym sofcie co masz - wyjdzie update i możliwe że to automatyka już lepiej ogarnie 🙃 w ustawieniach tak jak patrzę u siebie na 14 pro to możesz włączyć / wyłączyć tryb AI - może to coś pomoże? ta sztuczna inteligencja to jeszcze trochę durna jest ... tam masz też opcje automatycznego trybu nocnego - to też może rozjaśniać zdjęcia ... można wyłączyć i obadac czy będzie lepiej ... tak z ciekawości sprawdziłem u siebie ile zajmuje zdjęcie w trybie auto też z HDR to tak jak w załączeniu ...

Screenshot_2024-12-03-16-35-25-419_com.miui.gallery-edit.jpg

Edytowane przez Master
  • 0
Opublikowano
23 godziny temu, Master napisał(a):

tak na szybkiego to może @kris68 coś Ci doradzi jeśli chodzi o ustawienia ... zna się na tym a od jakieś czasu siedzi na 14 ultra ... to co piszesz to wygląda na soft ... możliwe że kolejny update coś tu poprawi ... możesz to spróbować inną apka do zdjęć się pobawić np google gcam ... o ile będzie działać z tym modelem ... w ustawieniach tam to o czym piszesz to specjalnie chyba nie ma opcji ... spróbuj ewentualnie porobić w trybie pro - może ten algorytm przy auto tak działa po prostu ... a przynajmniej na razie na tym sofcie co masz - wyjdzie update i możliwe że to automatyka już lepiej ogarnie 🙃 w ustawieniach tak jak patrzę u siebie na 14 pro to możesz włączyć / wyłączyć tryb AI - może to coś pomoże? ta sztuczna inteligencja to jeszcze trochę durna jest ... tam masz też opcje automatycznego trybu nocnego - to też może rozjaśniać zdjęcia ... można wyłączyć i obadac czy będzie lepiej ... tak z ciekawości sprawdziłem u siebie ile zajmuje zdjęcie w trybie auto też z HDR to tak jak w załączeniu ...

Screenshot_2024-12-03-16-35-25-419_com.miui.gallery-edit.jpg

różnica na korzysc starego telefonu jest ogromna... 

MI14T.png

• 0
Opublikowano

no faktycznie ... ja w każdym razie co mi przyszło do głowy to już napisałem ... zostaje czekać na jakieś inne ciekawe uwagi ... może ktoś z tym modelem coś tu sensownego napisze ... jeśli u niego jest podobnie to pierwsze co bym obstawiał to jakiś algorytm w sofcie ... i możliwe że po update systemu to się poprawi ... bo zakładam że zdjęcia robisz w trybie auto ... no i jeśli chodzi o ustawienia to też specjalnie dużego pola do manewru nie ma - przynajmniej dla trybu auto ... ja bym spróbował jeszcze tak - zrobić zdjęcie w trybie auto i zobaczyć jego właściwości gdzie są dodatkowe parametry podane - tak jak u mnie na zrzucie ekranu - a potem przejść do trybu pro i ustawić te same parametry i zrobić fotkę w tych samych warunkach oświetleniowych - też tego samego przedmiotu i porównać ... ciekawe co wyjdzie wtedy ...

• 0
Opublikowano

Zdarzało mi się, że w 14 Pro niektóre zdjęcia robiły się prześwietlone. Było to dawno temu, jeszcze na ROMie rozwojowym. Od długiego czasu nie mam już tego problemu. U mnie nawet jeszcze bardziej prześwietlało.

• 0
Opublikowano
Godzinę temu, neomagnet napisał(a):

A nie masz EV podbitego? Bo tak to wygląda. Ustaw gdzieś między -1 a 0 w trybie Vibrant i spróbuj ponownie. 

no ale to można zrobić tylko w trybie pro ... a zakładam że jego fotki były robione w trybie normalnym ... a tam nie ma pola do manewru jeśli chodzi o takie parametry ... bo to soft sam ustawia wszystko żeby było dobrze (przynajmniej w teorii) - tak przynajmniej to wygląda u mnie ale myślę że podobnie jest i w modelach 14t ...