atoh Opublikowano 27 Listopada 2024 Opublikowano 27 Listopada 2024 Aktualnie w moim Xiaomi 12 (cupid) wgrany jest ROM od xiaomi.eu. Jaki konkretnie soft muszę wgrać, aby móc bezpiecznie zablokować bootlader bez ryzyka uceglenia telefonu? Tak jak w tytule, posiadam wersję EEA.
Netoper Opublikowano 27 Listopada 2024 Opublikowano 27 Listopada 2024 Na fona z globalnej dystrybucji można wrzucić Eea, Mi, Id, Tw. (To są romy global)Wysłane z mojego 23049PCD8G przy użyciu Tapatalka 1
Master Opublikowano 27 Listopada 2024 Opublikowano 27 Listopada 2024 Kolega mnie uprzedzil troche bo wlasnie szukalem Ci linków ... tu masz takie skondensowane info odnosnie tych roznych wersji ... mozesz wrzucic globala lub wersje na europe - tez wlasnie Tajwan lub Indonezje jak chcesz miec dialera z nagrywaniem rozmow ... https://new.c.mi.com/pl/post/63161 a tu masz romy do pobrania https://miuirom.org/phones/xiaomi-12 1
atoh Opublikowano 27 Listopada 2024 Autor Opublikowano 27 Listopada 2024 Dzięki za odpowiedź panowie. Czyli jak wgram ten konkretny ROM https://miuirom.org/load?o=xiaomi-12&v=1.0.15.0.ULCEUXM&l=en&t=Fastboot to po zablokowaniu bootladera wszystko będzie działać i nie uceglę telefonu? Wole dopytać, bo robię to po raz pierwszy, a nie chcę się wyłożyć na takich podstawach.
Master Opublikowano 27 Listopada 2024 Opublikowano 27 Listopada 2024 Godzinę temu, atoh napisał(a): Dzięki za odpowiedź panowie. Czyli jak wgram ten konkretny ROM https://miuirom.org/load?o=xiaomi-12&v=1.0.15.0.ULCEUXM&l=en&t=Fastboot to po zablokowaniu bootladera wszystko będzie działać i nie uceglę telefonu? Wole dopytać, bo robię to po raz pierwszy, a nie chcę się wyłożyć na takich podstawach. bez problemu ... wrzucasz miflashem - telefon musi być odpalony w trybie fastboot - rom oczywiście też w wersji fastboot (bo są jeszcze typu recovery ...) tam na dole zaznaczasz flash with lock i jedziesz ... jak byś miał komunikat o błędzie w miflash tam jak pamiętam coś ze sterownikami to trzeba w katalogu miflash założyć pusty katalog o nazwie LOG - o ile pamiętam ... dawno tym się nie bawiłem 🙃 1
atoh Opublikowano 27 Listopada 2024 Autor Opublikowano 27 Listopada 2024 Ostatnie pytanie - po rozpakowaniu pliku z podlinkowanym softem, mam m. in plik flash_all_lock.bat czy odpalenie tego pliku (telefon w trybie fastboot podłączony do komputera) podobnie jak w xiaomi.eu odpali proces instalacji oprogramowania i dodatkowo zablokuje bootloader, czy jednak bezpieczniej skorzystać z Mi Flash?
Netoper Opublikowano 28 Listopada 2024 Opublikowano 28 Listopada 2024 Bezpieczniej przez MiFlash, bo jest w nim jakaś tam weryfikacja pliku, procesu.Tylko sam pobierany rom musi być w formacie fastboot/tgz, no i oczywiście konkretnie do danego modelu słuchawki.Pobrany plik/rom trzeba dwukrotnie rozpakować i wtedy w MiFlash wskazujesz do niego ścieżkę, I najlepiej katalog roboczy utworzyć bezpośrednio na C: bo często jak się robi z pulpitu czy na innym dysku/partycji to potrafi nie zaskoczyć.Wysłane z mojego 23049PCD8G przy użyciu Tapatalka 1
atoh Opublikowano 2 Grudnia 2024 Autor Opublikowano 2 Grudnia 2024 Wgrałem soft, zablokowałem bootloader. Nie było żadnych problemów, telefon śmiga. Dziękuję za pomoc panowie, temat do zamknięcia. 1
zeyer Opublikowano 11 Lipca 2025 Opublikowano 11 Lipca 2025 Posiadam model 2201123G. Obecnie wgrany ROM to 2.0.10.0.VLCCNXM Którą wersję ROM-u wgrać przez MiFlash z blokadą bootloader-a, aby zaczął działać Portfel Google? Znalazłem na stronie miuirom.org takie wersje: - Global - HyperOS 2.0.4.0.VLCMIXM - Europe - HyperOS 2.0.5.0.VLCEUXM Nie wiem jaka jest zasadnicza różnica między wersją Global, a Europe w kontekście przyszłej aktualizacji do HyperOS 3 przez OTA oraz blokady bootloader-a.
Kacper Skrzypek Opublikowano 11 Lipca 2025 Opublikowano 11 Lipca 2025 Obojętnie, nie będzie mieć to żadnego znaczenia. 1
zeyer Opublikowano 11 Lipca 2025 Opublikowano 11 Lipca 2025 Wgrałem Europe - HyperOS 2.0.5.0.VLCEUXM. Zdaje się, że wszystko działa, Portfel Google oraz Revolut uruchamiają się.
t_gumienny Opublikowano 11 Lipca 2025 Opublikowano 11 Lipca 2025 Witam też się noszę z zamiarem przejścia na Indonezję. obecnie 2.0.10.0 na xiaomi.eu czy jest jakiś sposób na przejście bez utraty danych?
Master Opublikowano 11 Lipca 2025 Opublikowano 11 Lipca 2025 31 minut temu, t_gumienny napisał(a): Witam też się noszę z zamiarem przejścia na Indonezję. obecnie 2.0.10.0 na xiaomi.eu czy jest jakiś sposób na przejście bez utraty danych? tak ... backup 🙃 to i żartem i serio ... przejście na globala z lockiem to czysty flash który czyści fona do stanu fabrycznego ... backupu apek nie rób bo to często więcej biedy jak pożytku ... zagraj sobie na dysk zdjęcia obrazy download itp ... backup kontaktów i SMS masz w chmurze Xiaomi albo Google ... ja używam zazwyczaj apki backup&restore - fajnie szybko się robi pliki z kontaktami smsami i historia połączeń - potem to przywrócić moment ... ogólnie najwięcej zabawy jest z aplikacjami i konfiguracja no ale tu nie masz prostego rozwiązania ... większość i tak będziesz musiał ręcznie zrobić ... 🙃
Rekomendowane odpowiedzi