Skocz do zawartości

Xiaomi 12 EEA relock bootladera - jaki soft?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Aktualnie w moim Xiaomi 12 (cupid) wgrany jest ROM od xiaomi.eu. Jaki konkretnie soft muszę wgrać, aby móc bezpiecznie zablokować bootlader bez ryzyka uceglenia telefonu? Tak jak w tytule, posiadam wersję EEA.

Opublikowano
Godzinę temu, atoh napisał(a):

Dzięki za odpowiedź panowie. Czyli jak wgram ten konkretny ROM

https://miuirom.org/load?o=xiaomi-12&v=1.0.15.0.ULCEUXM&l=en&t=Fastboot

to po zablokowaniu bootladera wszystko będzie działać i nie uceglę telefonu? Wole dopytać, bo robię to po raz pierwszy, a nie chcę się wyłożyć na takich podstawach.

bez problemu ... wrzucasz miflashem - telefon musi być odpalony w trybie fastboot - rom oczywiście też w wersji fastboot (bo są jeszcze typu recovery ...) tam na dole zaznaczasz flash with lock i jedziesz ... jak byś miał komunikat o błędzie w miflash tam jak pamiętam coś ze sterownikami to trzeba w katalogu miflash założyć pusty katalog o nazwie LOG - o ile pamiętam ... dawno tym się nie bawiłem 🙃

• Thanks 1
Opublikowano

Ostatnie pytanie - po rozpakowaniu pliku z podlinkowanym softem, mam m. in plik flash_all_lock.bat czy odpalenie tego pliku (telefon w trybie fastboot podłączony do komputera) podobnie jak w xiaomi.eu odpali proces instalacji oprogramowania i dodatkowo zablokuje bootloader, czy jednak bezpieczniej skorzystać z Mi Flash?

Opublikowano

Bezpieczniej przez MiFlash, bo jest w nim jakaś tam weryfikacja pliku, procesu.
Tylko sam pobierany rom musi być w formacie fastboot/tgz, no i oczywiście konkretnie do danego modelu słuchawki.
Pobrany plik/rom trzeba dwukrotnie rozpakować i wtedy w MiFlash wskazujesz do niego ścieżkę,
I najlepiej katalog roboczy utworzyć bezpośrednio na C: bo często jak się robi z pulpitu czy na innym dysku/partycji to potrafi nie zaskoczyć.

Wysłane z mojego 23049PCD8G przy użyciu Tapatalka

• Thanks 1
Opublikowano

Wgrałem soft, zablokowałem bootloader. Nie było żadnych problemów, telefon śmiga. Dziękuję za pomoc panowie, temat do zamknięcia.

• Like 1
  • 7 miesięcy temu...
Opublikowano

Posiadam model 2201123G. Obecnie wgrany ROM to 2.0.10.0.VLCCNXM

Którą wersję ROM-u wgrać przez MiFlash z blokadą bootloader-a, aby zaczął działać Portfel Google?

Znalazłem na stronie miuirom.org takie wersje:

- Global -  HyperOS 2.0.4.0.VLCMIXM

- Europe - HyperOS 2.0.5.0.VLCEUXM

Nie wiem jaka jest zasadnicza różnica między wersją Global, a Europe w kontekście przyszłej aktualizacji do HyperOS 3 przez OTA oraz blokady bootloader-a.

Opublikowano

Wgrałem Europe - HyperOS 2.0.5.0.VLCEUXM.

Zdaje się, że wszystko działa, Portfel Google oraz Revolut uruchamiają się.

Opublikowano
31 minut temu, t_gumienny napisał(a):

Witam też się noszę z zamiarem przejścia na Indonezję. 

obecnie 2.0.10.0 na xiaomi.eu czy jest jakiś sposób na przejście bez utraty danych?

tak ... backup 🙃 to i żartem i serio ... przejście na globala z lockiem to czysty flash który czyści fona do stanu fabrycznego ... backupu apek nie rób bo to często więcej biedy jak pożytku ... zagraj sobie na dysk zdjęcia obrazy download itp ... backup kontaktów i SMS masz w chmurze Xiaomi albo Google ... ja używam zazwyczaj apki backup&restore - fajnie szybko się robi pliki z kontaktami smsami i historia połączeń - potem to przywrócić moment ... ogólnie najwięcej zabawy jest z aplikacjami i konfiguracja no ale tu nie masz prostego rozwiązania ... większość i tak będziesz musiał ręcznie zrobić ... 🙃