Skocz do zawartości
  • 0

Zablokowany telefon u operatora

Pytanie

Opublikowano

Witam szanowne grono i dziękuję za przyjęcie.

W styczniu kupiłem telefon poprzez OLX(sprzedający nie mówił, że tel jest na raty) i w weekend przestała działać karta SIM. Wymiana na nową nic nie zmieniło i telefon poleciał na serwis a tam info, że telefon jest sprawny ale zablokowany w ORANGE 😕 Kontakt z salonem nic nie dał a infolinie kazała zgłosić sprawę na policję.

Idzie jakoś odblokować telefon bez mieszania policji ?

Proszę się nie śmiać, bo pierwszy raz kupiłem tel przez OLX i już się wkur.... :(

Dziękuję za pomoc

9 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano (edytowane)

watpie ze cos poradzisz ... tak to jest z tym kupowaniem ... ja jak kupowalem mi 11 to za pierwszym razem sprawa trafila na policje i do prokuratury ... na szczescie typ jak to sprawdzil to zwrocil kase a ja zglosilem to u nich i umorzyli sprawe ... potem kupilem od innego goscia - z ktorym mialem sprawe sadzie przez 2.5 roku ... same przygody ... wiec teraz wzialem normalnie u chinczyka - i zero problemow ... nastepny zakup tez bedzie od chinczyka ... trzeba trzymac sie z daleka od okazji z olx czy alledrogo ... kiedys pamietam tez ze jak szukalem telefonu po aukcjach to pytalem typa czy ma jakis dowod zakupu to przyslal mi paragon na 1 zł polski ... ze wszystko w porzadku ... teraz walek na walku i walkiem pogania ... takich czasow dozylim ... 🙃w starozytnym rzymie zlodziejom publicznie up... reke zeby kazdy widzial i sie zastanowil wtedy dwa razy zanim po nie swoje wyciagnie reke - teraz moga robic co chca i jak chca ...

w tej Twojej sytuacji to albo zgloszenie sprawy na policji jako oszustwo ... potem i tak trafi docelowo do prokuratury ... albo sprawa cywilna i uzyskanie nakazu zaplaty na sprzedawce - potem komornik i liczyc ze uda sie cos sciagnac ... sprawa w sadzie to co najmniej rok ... a jak to osoba prywatna i nie bedzie odbierac korespondencji to bedziesz musial oplacic doreczenie przez komornika - potem zawiesza Ci postepowanie - potem bedziesz placic za uzasadnienie zawieszenia i skladac zazalenie ktore odrzuca - potem bedziesz placic za ustanowienie kuratora ktory zrobi wszystko zeby sad Ci uwalil sprawe ... nadmiar wrazen masz gwarantowany :)

Edytowane przez Master
  • 0
Opublikowano (edytowane)
16 minut temu, Patrix85 napisał(a):
24 minuty temu, Master napisał(a):

A gdzie u chińczyka kupujesz i jak z gwarancją ?

no ja wzialem z trading shenzen - wysylka global priority to nie placisz zadnych dodatkowych oplat celno-skarbowych ... nie wiem czy u nas by honorowali taka gwarancje ostatecznie zostanie zalatwianie u sprzedawcy ... czyli na ichnim rynku ... w trading oni testuja na rozne sposoby telefony przed wysylka - nawet certyfikat jest wystawiany na to ... wiec szansa ze kupisz padniety sprzet fabrycznie jest chyba zerowa ... no ale sa i u nas serwisy sprzetu xiaomi prywatne - wiec ostatecznie jak jakis drobny problem to mozna i przez nich zalatwic ...

Edytowane przez Master
  • 0
Opublikowano

Z gwarancją w Tradingshenzen problemu nie ma przerabiałem w zeszłym roku.

Zgłaszasz reklamacje przez ich strone i założone konto u nich. Potem przychodzi mail od nich z prośbą o przesłanie zdjęć telefonu (prawdopodobnie aby wyeliminować uszkodzenia mechaniczne). Potem jak zatwierdzą prześlą informację do którego serwisu będzie jechał telefon i w załączniku będzie etykieta do nadania.

U mnie jechał telefon do Niemiec ale tam serwis nie naprawił (padł moduł GPS) bo musiała być wymieniona płyta główna. Więc telefon poleciał do Chin. I tutaj to trwało dłużej bo 5 miesięcy. A jak są radę usterkę naprawić w EU to do 2-3 tygodni trwa naprawa. 

Wszystkie informacje masz na ich stronie

• 0
Opublikowano

Jeśli operator zablokował telefon to nie ma żadnej możliwości go odblokować po za spłaceniem rat.
Telefon jest blokowany poprzez imei i nic z tym nie zrobisz, przynajmniej w Europie.
W takich przypadkach należy zgłosić sprawę na policję. Jeśli finalizacja była była załatwiana oficjalnie przez kanał OLX, to też należy o tym poinformować OLX.

Wysłane z mojego 23049PCD8G przy użyciu Tapatalka

• 0
Opublikowano

po kontakcie ze sprzedającym rata została spłacona.

Szybko poszło, masz jakieś potwierdzenie że faktycznie spłacił całą zaległość?

• 0
Opublikowano
W dniu 2.08.2024 o 02:00, Netoper napisał(a):

Szybko poszło, masz jakieś potwierdzenie że faktycznie spłacił całą zaległość?

Był w Orange i złożył reklamację. Poczekam do przyszłego tygodnia. Jak to pójdzie nie do końca w tym kierunku co powinno to mam jego dane i pójdę na policję i zgłoszę sprawę.

• 0
Opublikowano
no ja wzialem z trading shenzen - wysylka global priority to nie placisz zadnych dodatkowych oplat celno-skarbowych ... nie wiem czy u nas by honorowali taka gwarancje ostatecznie zostanie zalatwianie u sprzedawcy ... czyli na ichnim rynku ... w trading oni testuja na rozne sposoby telefony przed wysylka - nawet certyfikat jest wystawiany na to ... wiec szansa ze kupisz padniety sprzet fabrycznie jest chyba zerowa ... no ale sa i u nas serwisy sprzetu xiaomi prywatne - wiec ostatecznie jak jakis drobny problem to mozna i przez nich zalatwic ...
Tak tylko od serii 12 kupując z trading nie masz pełnych bandów a to dla niektórych duży problem. Ja dodam od siebie że kupiłem 1.5 roku temu telefon na.olx. Używany tydzień w Niemczech z rachunkiem za śmieszna cenę. Po roku pojawił się wypalony Pixel i oddawałem na GW do CCS. Nawet nie chcieli rachunku. Wymienili ekran i jest wszystko ok.

Wysłane z mojego 2211133G przy użyciu Tapatalka