vekh Opublikowano 25 Czerwca 2024 Opublikowano 25 Czerwca 2024 Cześć, Jakiś czas temu zakupiłem Xiaomi 13 z allegro od chińczyka. Przyszedł z odblokowanym bootloaderem, więc zakładam, że oryginalnie miał ROM CN. Pierwsze co zrobiłem, to zgodnie z poradnikiem wgrałem TWRP i wrzuciłem ten ROM: https://miuipolska.pl/pobierz-miui-stabilne/xiaomi-13-stabilna/ Widzę, że na powyższej stronie jest już nowsza wersja OS1.0.9.0.UMCCNXM - u siebie mam OS1.0.8.0.UMCCNXM. Przy sprawdzaniu aktualizacji dostaję jedynie info, że posiadam najnowsza wersje oprogramowania. Czy to normalne? OTA nie działa w ogóle? Mam również pytanie "przy okazji" - czy jest opcja żeby na ROMie EU zablokować bootloader i czy pomoże to na bolączki z google pay? Z góry dzięki za pomoc.
Kacper Skrzypek Opublikowano 25 Czerwca 2024 Opublikowano 25 Czerwca 2024 21 minut temu, vekh napisał(a): Widzę, że na powyższej stronie jest już nowsza wersja OS1.0.9.0.UMCCNXM - u siebie mam OS1.0.8.0.UMCCNXM. Przy sprawdzaniu aktualizacji dostaję jedynie info, że posiadam najnowsza wersje oprogramowania. Czy to normalne? OTA nie działa w ogóle? Tak, to normalne. Były przenosiny OTA i nie wyszukuje nowych aktualizacji, musisz pobrać ręcznie. 21 minut temu, vekh napisał(a): Mam również pytanie "przy okazji" - czy jest opcja żeby na ROMie EU zablokować bootloader i czy pomoże to na bolączki z google pay? Nie, nie ma takiej możliwości.
vekh Opublikowano 25 Czerwca 2024 Autor Opublikowano 25 Czerwca 2024 18 minut temu, Kacper Skrzypek napisał(a): Tak, to normalne. Były przenosiny OTA i nie wyszukuje nowych aktualizacji, musisz pobrać ręcznie. Dzięki za info. Z tego co przeczytałem rozumiem, że opcja manualnej aktualizacji przez "Zainstaluj aktualizację z pliku .zip" to w zasadzie to samo co OTA i nie ma większych problemów typu utrata danych? Jest szansa, że OTA kiedyś wróci?
Master Opublikowano 25 Czerwca 2024 Opublikowano 25 Czerwca 2024 (edytowane) 5 minut temu, vekh napisał(a): Dzięki za info. Z tego co przeczytałem rozumiem, że opcja manualnej aktualizacji przez "Zainstaluj aktualizację z pliku .zip" to w zasadzie to samo co OTA i nie ma większych problemów typu utrata danych? Jest szansa, że OTA kiedyś wróci? rom Xiaomi eu aktualizujesz na dwa sposoby - albo przez kompa w trybie fastboot albo przez customowe twrp które deszyfruje dane w pamięci (czyli bez udziału kompa) ota to tak na prawdę tylko pobranie pliku ZIP z aktualną wersja ... to samo możesz zrobić przez kompa bezpośrednio z serwera sourceforge ... przy instalacji nowego romu przez twrp nie tracisz żadnych danych i ustawień - to samo masz korzystając ze skryptu update jeśli robisz procedurę przez kompa ... (w twrp nie musisz rozpakowywać pobranej paczki ZIP - w trybie fastboot musisz to zrobić) do czystej instalacji z utrata danych jest skrypt first install with format Edytowane 25 Czerwca 2024 przez Master
Kacper Skrzypek Opublikowano 25 Czerwca 2024 Opublikowano 25 Czerwca 2024 14 minut temu, vekh napisał(a): Dzięki za info. Z tego co przeczytałem rozumiem, że opcja manualnej aktualizacji przez "Zainstaluj aktualizację z pliku .zip" to w zasadzie to samo co OTA i nie ma większych problemów typu utrata danych? W sumie tak, ale TWRP Ci tej paczki nie wykryje (jeśli korzystasz z TWRP od skkk), więc i tak w TWRP będziesz musiał ją wybrać jeszcze raz. 15 minut temu, vekh napisał(a): Jest szansa, że OTA kiedyś wróci? Jak zaktualizujesz, to wróci - w sensie będzie odnajdywać nowe ROM-y. Niekoniecznie musi je zainstalować, jeśli TWRP jest pod tym względem popsute.
Rekomendowane odpowiedzi