Jump to content

Jak wyłączyć asystenta Google blokującego korzystanie ze słuchawek?

GregorJan

Recommended Posts

Witam, od kiedy mam telefony Xiaomi to zawsze miałem ten problem, że wciśnięcie np 2x przycisku na słuchawce (dousznej) w celu zmiany utworu powoduje włączenie powiadomienia o włączeniu asystenta Google. Dźwięk z odtwarzacza wtedy się pauzuje, dopóki nie wcisnę np Cofnij, żeby pominąć to powiadomienie, a utwór nie zostaje zmieniony - akcja wciśnięcia nie zostaje wychwycona przez aplikację, bo jest blokowana przez to powiadomienie. Nie wiem jak to ominąć a asystenta wyłączyłem już bodajże z poziomu apki google lub systemu. Dzieje się to pomimo ustawienia w odtwarzaczu takiej funkcji, czyli że np 2-krotne wciśnięcie powoduje przełączenie utworu.

Da się to powiadomienie jakoś całkiem wyłączyć/zablokować?

Android 13, HyperOS 1.0.1.0 TKEEUXM, Redmi Note 11S.

Screenshot_2024-06-23-19-07-38-524_com.google.android.googlequicksearchbox.jpg

Edited by GregorJan

Nie, to nie to. Podana tam ścieżka jest u mnie inna/nieaktualna, a na liście urządzeń (Devices: Devices that are linked to your Assistant) nie miałem żadnych urządzeń. W ustawieniach systemowych/Google/Ustawienia aplikacji Google/Wyszukiwarka, Asystent i Voice wyłączyłem wszystko co się dało. W systemie też jest kilka ustawień związanych z asystentem, łącznie z aplikacjami systemowymi, wszystko wyłączone, a to ustrojstwo dalej się włącza po dwukrotnym wciśnięciu przycisku słuchawek, tak jest mocno wryte w system.

23 minuty temu, GregorJan napisał(a):

Nie, to nie to. Podana tam ścieżka jest u mnie inna/nieaktualna, a na liście urządzeń (Devices: Devices that are linked to your Assistant) nie miałem żadnych urządzeń. W ustawieniach systemowych/Google/Ustawienia aplikacji Google/Wyszukiwarka, Asystent i Voice wyłączyłem wszystko co się dało. W systemie też jest kilka ustawień związanych z asystentem, łącznie z aplikacjami systemowymi, wszystko wyłączone, a to ustrojstwo dalej się włącza po dwukrotnym wciśnięciu przycisku słuchawek, tak jest mocno wryte w system.

a jakbyś wywalił to w debloat? może przyniesie skutek? ja chyba coś z tym związanego usuwałem ... musiałbym zerknąć do tego wątku gdzie wrzuciłem te wywalone usługi ... 🙃

tu jest też trochę o tym badziewiu ...

https://www.geeksforgeeks.org/how-to-disable-google-assistant/

a jeśli chodzi o Googla i debloata to chyba tylko to mam wywalone co w załączeniu ...

Screenshot_2024-06-24-22-09-30-817_com.android.chrome-edit.jpg

Screenshot_2024-06-24-22-09-59-729_com.android.chrome-edit.jpg

Edited by Master

1 minutę temu, GregorJan napisał(a):

Co to jest ten debloat?

Metody z linka nie działają, dawno już miałem to powyłączane.

usuwasz z systemu procesy / usługi do których normalnie nie masz dostępu / możliwości wywalenia ... to robi się przez kompa w trybie debugowania USB - np. programikiem universal android debloater - ja to robię zawsze po czystej instalacji systemu - a jest co wywalać 🙃 część to ewidentny badziew część działa tylko na rodzimym rynku część jest nieprzydatna itp. ogólnie to wszystko działa niepotrzebnie w tle zżerając sobie baterie i zasoby sprzętowe ... tak więc idzie won ... możesz o tym więcej poczytać w dziale dyskusje o aplikacjach - tam jest temat założony do tej procedury ... ale tak jak wrzuciłem te usługi Googla to tam chyba nie ma tego asystenta ... u mnie nigdzie on się nie uaktywnia - choć nie korzystam ze słuchawek to też nie mam pewności że jest całkowicie wyłączony 🙃

51 minut temu, GregorJan napisał(a):

A nie masz jakichś słuchawek bezprzewodowych, żeby przetestować czy u ciebie też to wyskakuje?

no właśnie nie mam ... mam gdzieś przewodowe - tam chyba były też takie fizyczne klawisze ... jak znajdę spróbuję przetestować ...

znalazłem i sprawdziłem - to słuchawki vmoda zn - mają pojedynczy przycisk - jedno naciśnięcie to pauza a dwa razy to przeskok do następnego utworu - asystent nie reaguje ...

jeśli chodzi o asystenta w ustawieniach to mam tak ... no i plus wywalone te usługi Googla w debloat - to wysłałem poprzednio ...

Screenshot_2024-06-27-01-41-28-329_com.google.android.googlequicksearchbox.jpg

Screenshot_2024-06-27-01-40-56-031_com.google.android.googlequicksearchbox.jpg

Edited by Master