Skocz do zawartości
  • 0

Ładowanie 67W przestało działać poprawnie

Pytanie

Opublikowano

Witam,

W moim Xiaomi 13 przestało działać poprawnie szybkie ładowanie.  Testowane na kilku oryginalnych ładowarkach i kablach, gdzie na innym telefonie działa poprawnie a u mnie już nie. Wygląda to w ten sposób, że zaczyna ładować 67W i przerywa po 1 sekundzie. Po obrócenie kabla o 180 stopni w ogóle nie ładuje. Tak samo jest w trybie recovery, więc podejrzewam, że uszkodzenie sprzętowe.

Będę oddawał na gwarancję.

Pytania

1. Czy jak mam zrootowany telefon  to może być to powód do odrzucenia gwarancji?

2. Druga sprawa to czy przez twrp zaznaczając wszystkie pozycje mogę zrobić pełną kopie swojego telefonu? W przypadku gdy serwis przywróci mój telefon do ustawień fabryczny lub wymieni płytę główną chciałbym mieć możliwość szybkiego powrotu do tego co miałem.

Pozdrawiam

5 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano

1 teoretycznie mogą odrzucić, jest o tym wzmianka w warunkach gwarancji. W praktyce na tyle co jestem na forum to może ze 3 razy ktoś pisał że odrzucili. U Ciebie podejrzewam że gniazdo USB się wytarło (styki), ewentualnie sam moduł ładowania/zasilania klęknął więc to nie jest związane z modyfikacja systemu. Poza tym, technicy mają tak wyśrubowane czasy usuwania usterek że nie tracą czasu na sprawdzanie softu.
2 Kopię jakąś zrobisz, ale późniejsze przywrócenie to inna sprawa, na pewno nie przywróci haseł, loginów ustawień aplikacji. Pomijając to, to bardzo często przywrócone aplikacje z kopii i tak się wykładaja się.

Wysłane z mojego 23049PCD8G przy użyciu Tapatalka

• 0
Opublikowano

Dziękuję za odpowiedź. Czy jest jakiś sposób żeby wykonać pełną kopie całego systemu andoid tak żebym był zabezpieczony w przypadku przywrócenia telefonu do ustawień fabrycznych? 

• 0
Opublikowano (edytowane)
36 minut temu, marek3112 napisał(a):

Dziękuję za odpowiedź. Czy jest jakiś sposób żeby wykonać pełną kopie całego systemu andoid tak żebym był zabezpieczony w przypadku przywrócenia telefonu do ustawień fabrycznych? 

a wiesz że to ciekawy temat ... myślę że możesz o to zapytać np. załoganta @kris68on bawił się w takie akcje bo ma w ch... różnych apek ... możliwe że coś Ci doradzi ...

a tak przy okazji tego co pisałeś ... ja miałem kiedyś taki problem na mi 11 - że nie wyskakiwało mi na bezprzewodowce 50W MAX ... a powinno ... najpierw założyłem że to problem po aktualizacji romu na nowej wersji dev beta ... ale nikt tu nie zgłosił takich problemów ... okazało się że pomógł "restart" ładowarki 🙃 wyciąglem ja z gniazdka i wrazilem z powrotem i problem rozwiązany ... miałem ją ponad dwa lata i tylko raz taka akcja była potrzebna ... nie była oryginalna - tylko dokupiona baseusa 100w - mi 11 wtedy z chińskiej dystrybucji był sprzedawany w ogóle bez ładowarki ...

no a z tym rootem - to zawsze możesz wrzucić globalna wersję romu miflashem - zakładam że masz fona z globalnej dystrybucji (nawet nie robiąc przy tym locka ...) tam możliwe że nikt tego nie będzie sprawdzał ... a dla świętego spokoju możesz i nawet locka zrobić 🙃 tyle że potem oczywiście trza będzie zrobić z powrotem unlocka żeby wrzucić Xiaomi eu ... ogólnie to co pisał Kolega Netoper - ja jakiś czas temu wysyłałem poco M3 do serwisu - naprawa płyty głównej - taki standardowy problem w tym modelu ... to już nie pamiętam ale oni albo przywrócili system do ustawień fabrycznych albo wrzucili inna wersję romu bo przyszedł kompletnie wyzerowany 🙃 po kiego to robili nie mam pojęcia ... bo usterka była typowo sprzętowa ...

Edytowane przez Master
  • 0
Opublikowano

Jak pisałem, backup zrobisz ale przywracanie nie przywróci wszystkiego, i często po przywróceniu są konflikty aplikacji więc i tak trzeba poźniej bawić się w odinstalowywanie i instalowanie.
Pół biedy jak to aplikacje zewnętrzne, bo jak jakieś systemowe się zakrzaczą to wtedy zaczynasz od przywrócenia fona do ustawień fabrycznych.
Więc najlepiej zrobić ręcznie kopię multimediów, kontaktów, listy połączeń itd. i jeśli w serwisie wyczyścili by telefon to trza po prostu przywrócić te pozycję a aplikacje zainstalować na czysto.

Co jakiś czas wypływa na forum pytanie o kopię/przywracanie 1/1 i niestety nie ma na dzień dzisiejszy takiej opcji.

Wysłane z mojego 23049PCD8G przy użyciu Tapatalka