Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć. Zakupiłem Xiaomi 14 Ultra z tradigshenzen z wgranym już HyperOS xiaomi.eu i pojawia mi się problem z zasięgiem. Jestem w sieci Mobile Vikings. W dużym mieście (Łódź) "zrywa" mi sygnał z 5G na 3G i po jakimś czasie, albo po restracie tela wraca znowu na 5G. Dziś zszedłem do piwnicy i zasięg znów na 3G z 5G, a zaznaczę, że wcześniej używałem Xiaomi Mix 4, gdzie w tej samej piwnicy miałem albo zasięg full LTE albo na "2-3 kreski" 5G. Co więcej, wczoraj w domu rodzinnym (wieś) ciągle zasięg 3G, a na wcześniejszym Xiaomi Mix 4 prawie pełne LTE. Dodam jeszcze, że wcześniej miałem Xiaomi 14 Ultra kupiony w x-kom, a więc Global wersja oprogramowania i z zasięgiem nie było problemu. Ja zdaję sobie sprawę, że Xiaomi 14 Ultra z tradigshenzen nie ma pasma B20, no ale Xiaomi Mix 4 też kupiłem ponad dwa lata temu z Tradingshenzen, też bez pasma B20 i z zasięgiem nie było problemu. Czy to możliwe, że mój egzemplarz może być uszkodzony jeśli chodzi o zasięg? Jak to można sprawdzić? Może coś muszę pogrzebać w ustawieniach? Może aktualizacja jakaś pomoże?

Opublikowano (edytowane)

na pewno co możesz zrobić to zaktualizować tą wersję Xiaomi eu która Ci wrzucili w tradingu na najnowsza stable ... całkiem niedawno jak pamiętam wyszła nowa wersja - może pomóc ... akurat 14 ultra powinna ładnie zasięg trzymać bo ma chip wzmacniacz sygnału ... z tym B20 to też kwestia nadajników odbiorników GSM - jak i kiedy przełączają pasma ... ogólnie u siebie na 14 pro nie zauważyłem problemów z zasięgiem no ale korzystam z tmobila i na terenie większego miasta ... czasami przełącza na LTE czy nawet 3G ... ale to w newralgicznych miejscach ... a tak jest luks ... a jeszcze używam etui które blokuje trochę sygnały GSM wifi i bluetootha ... w ustawieniach możesz spróbować zmienić tryby pracy modemu (to są ukryte ustawienia) i w sumie nic więcej nie zrobisz ... tryb pracy np w trybie oszczędzania energii przy 5g raczej nie wpływa na sygnał - na tyle na ile zauważyłem u siebie ... no i jeszcze ostatecznie możesz spróbować przełączyć tryb pracy sieci 5g z trybu NSA na tryb SA ... też może być różnica ale to znowu kwestia trybow pracy nadajników / odbiorników GSM ... tryb NSA powinien być bardziej uniwersalny i myślę że dawać lepszy zasięg niż tryb SA ... no ale przetestujesz to zobaczysz 🙃

Edytowane przez Master
Opublikowano
21 minut temu, Master napisał(a):

na pewno co możesz zrobić to zaktualizować tą wersję Xiaomi eu która Ci wrzucili w tradingu na najnowsza stable ... całkiem niedawno jak pamiętam wyszła nowa wersja - może pomóc ... akurat 14 ultra powinna ładnie zasięg trzymać bo ma chip wzmacniacz sygnału ... z tym B20 to też kwestia nadajników odbiorników GSM - jak i kiedy przełączają pasma ... ogólnie u siebie na 14 pro nie zauważyłem problemów z zasięgiem no ale korzystam z tmobila i na terenie większego miasta ... czasami przełącza na LTE czy nawet 3G ... ale to w newralgicznych miejscach ... a tak jest luks ... a jeszcze używam etui które blokuje trochę sygnały GSM wifi i bluetootha ... w ustawieniach możesz spróbować zmienić tryby pracy modemu (to są ukryte ustawienia) i w sumie nic więcej nie zrobisz ... tryb pracy np w trybie oszczędzania energii przy 5g raczej nie wpływa na sygnał - na tyle na ile zauważyłem u siebie ... no i jeszcze ostatecznie możesz spróbować przełączyć tryb pracy sieci 5g z trybu NSA na tryb SA ... też może być różnica ale to znowu kwestia trybow pracy nadajników / odbiorników GSM ... tryb NSA powinien być bardziej uniwersalny i myślę że dawać lepszy zasięg niż tryb SA ... no ale przetestujesz to zobaczysz 🙃

Mam zaaktualizowane wydanie do HyperOS: OS1.0.11.0.UNACNXM - nowszego nie ma.

"przełączyć tryb pracy sieci 5g z trybu NSA na tryb SA" - gdzie znajdę te ustawienia? Bo nie widzę tego choćby w opcjach programisty.

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, kotlet1711 napisał(a):

Mam zaaktualizowane wydanie do HyperOS: OS1.0.11.0.UNACNXM - nowszego nie ma.

"przełączyć tryb pracy sieci 5g z trybu NSA na tryb SA" - gdzie znajdę te ustawienia? Bo nie widzę tego choćby w opcjach programisty.

bo to nie jest w opcjach programisty 🙃 to jakimś kodem serwisowym się uaktywnia ale nie pamiętam już jakim ... poszukaj w necie to na pewno znajdziesz ... ta opcja pojawi się wtedy w karcie SIM ... no i więcej opcji co do mieszania w parametrach pracy modemu chyba nie ma ... możesz jeszcze w opcjach programisty włączyć ewentualnie agregację pasm dla 5g - to jest chyba w debugowaniu ... jak nie chce Ci się szukać to znalazłem i zapodaje 

*#*#726633#*#*

Screenshot_2024-06-03-21-54-32-213_com.android.phone.jpg

Edytowane przez Master
Opublikowano (edytowane)

Mam to samo, telefon kupiony w tym samym sklepie ale na chińskim romie. Realme GT2 Pro agreguje 4 pasma i łączy się z siecią 5G na pasmie NSA 21000, prędkości pobierania przekraczają zazwyczaj 200 Mbps, w tym samym miejscu xiaomi łączy maksymalnie 2 pasma, nie łączy się z 5G NSA 2100, a prędkości zazwyczaj w okolicach 1 - 15 Mbps. To wszystko na nadajnikach Orange. Z prawdziwym 5G 3500 łączy się bez problemu i wyciąga prędkości powyżej 800 Mbps. Słabo to ogólnie wygląda, liczyłem się z wycięciem pasma B20, ale problemy z 5G na częstotliwościach współdzielonych z LTE to duży problem. Miałem nadzieję, że to przypadłość chińskiego romu, ale widzę, że u Ciebie na xiaomi.eu jest podobnie. Wygląda, że poza większą baterią i brakiem B20 są jeszcze inne różnice pomiędzy wersja Global a China.

Edytowane przez RLGUP
Opublikowano

no ja na T-Mobile i chińskim 14 pro nie mam żadnych problemów ... a Xiaomi eu bazuje właśnie na romie CN ... to global powinien być raczej zoptymalizowany dla europejskich standardów ... u mnie prędkości neta na 5g są zbliżone do tych o których piszesz ... oczywiście korzystam z trybu NSA choć sprawdzałem i SA - też jest wszystko ok - NSA powinien być oo prostu bardziej uniwersalny zasięgowo ... na tyle na ile rozumiem zasady działania tych trybów ... myślę że to ma większe znaczenie dla osób które więcej się przemieszczają w obrębie różnej infrastruktury GSM ... no ale osobiście w moim przypadku oba tryby działają ok ... zaleta trybu SA jest za to możliwość włączenia trybu VoNR który chyba jest natywny tylko dla "czystego" połączenia 5g ... agregację mam włączona a modem ustawiony na standardowych nastawach Xiaomi eu ... czyli z priorytetem na NR ... potem reszta ... LTE działa bez problemu tez jako wersja + czyli agreguje sygnały z kilku sąsiednich nadajników ...

Opublikowano

Być może, źle to opisałem. Mój egzemplarz nie ma problemów z zasięgiem, większość czasu na pasku jest informacja o połączeniu "5g" lub "LTE+” i pełen zasięg. Jednak prędkości połączenia potrafią być bardzo niskie, gdzie w tych samych miejscach Realme ma prędkości 10x wyższe. Przy czym nie korzysta z pasma B20, a łączy się z tymi samymi pasmami co Xiaomi. 

Odbiegając od tematu, ma ktoś z was sposób na działające powiadomienia z aplikacji typu Whatsapp, Signal na zablokowanym ekranie. Często widzę i słyszę  je dopiero po odblokowaniu.

Opublikowano

u mnie z whatsappem nie ma problemow ... przynajmniej nic nie zauwazylem ... z tego drugiego nie korzystam ... na powiadomienia to jedyne co mozna zrobic to wylaczyl tryb oszczedzania baterii w apce, zablokowac ja w pamieci ram no i dac jej autostarta ... i tu pole manewru w zasadzie sie konczy ... jesli chodzi o predkosci to musialby przetestowac tam gdzie mi sie przelacza na LTE czy nawet E - na E to wiadomo ze bedzie tragicznie ... ale na 5G jest luks

Opublikowano
W dniu 3.06.2024 o 21:56, Master napisał(a):

bo to nie jest w opcjach programisty 🙃 to jakimś kodem serwisowym się uaktywnia ale nie pamiętam już jakim ... poszukaj w necie to na pewno znajdziesz ... ta opcja pojawi się wtedy w karcie SIM ... no i więcej opcji co do mieszania w parametrach pracy modemu chyba nie ma ... możesz jeszcze w opcjach programisty włączyć ewentualnie agregację pasm dla 5g - to jest chyba w debugowaniu ... jak nie chce Ci się szukać to znalazłem i zapodaje 

*#*#726633#*#*

Screenshot_2024-06-03-21-54-32-213_com.android.phone.jpg

Skorzystałem z tego kodu, o którym pisałeś. Narazie jest bez zmian wg mnie, ale potestuję jeszcze. Dziś zaaktualizowałem się do wersji OS1.0.12.0.UNACNXM, bo wczoraj się pojawiła, więc zobaczę teraz jak będzie.

Opublikowano

Sprawdziłem na starterach z T-Mobile, Play oraz Plusa. Wychodzi na to, że telefon ma problem z połączeniem się z 5G NSA 2100, na częstotliwości 2600 oraz 3500 łączy się bez problemu. Dobrze wypada Plus, tylko on nie współdzieli nadajników 4G i 5G (jednak ma problemy z zasięgiem poza miastami). 

Opublikowano (edytowane)

u mnie w T-Mobile - na tyle na ile zauważyłem to w 5g łączy się z 900 1800 2100 i 2600 - no i zasięgi i siła sygnału są odpowiednio największe przy 900 i najniższe przy 2600 - co oczywiście jest zrozumiałe ... agregacja jest włączona tryb NSA, modem ustawiony na domyślne nastawy hyperos (ustawienia w karcie SIM)

Edytowane przez Master
Opublikowano (edytowane)

Nie wypowiem się w kwestii Ultry, bo jej nie miałem, ale na 14, w chińskiej wersji, bez problemu łączy się z 5G na 2100. Mogę potem podrzucić screena jak będę w mieście.

Operator Mobile Vikings, czyli nadajniki Playa.

Edit: Hm, NetMonster sugeruje, że nie mam 5G mimo informacji na pasku... Mimo że wcześniej przed włączeniem 5G przez MV miałem w tym miejscu jedynie LTE. Zapewne dali 5G dla złudzenia ;)

Screenshot_2024-06-06-10-19-17-141_cz.mroczis.netmonster.jpg

Ostatnio wracałem z zawodów w Zielonej Górze i na prawdziwym 5G, w Legnicy, wynik miałem taki:

Screenshot_2024-05-26-14-29-45-944_org.zwanoo.android.speedtest.jpg

Edytowane przez Kacper Skrzypek
Opublikowano

Informacja o połączeniu z nadajnikiem w 5G wygląda w netmomsterze jak z załączonym poniżej zrzucie. W twoim przypadku nie masz połączenia z 5G jedynie z LTE. Ikonka 5G na pasku o niczym nie świadczy,.tak samo prędkości często LTE jest szybsze od 5G w naszych realiach. Zrzut który wkleiłem jest z telefonu Realme GT2 Pro, który nie ma.problemu z 5G NSA 2100. Na moim Xiaomi 14 Ultra mam status Disconenected jak u Ciebie, oczywiście 5G na pasku jest.

IMG_20240606_111911_112152.jpg

2 hours ago, Master said:

u mnie w T-Mobile - na tyle na ile zauważyłem to w 5g łączy się z 900 1800 2100 i 2600

T-Mobile swoje 5G udostępnia jedynie na N1 2.1GHZ i N78 3.5GHZ

Opublikowano (edytowane)

no to u mnie to wygląda tak jak na screenshotach - pierwsze dwa to ustawienie w sim na preferowane 5g + test szybkości neta - drugie dwa to przełączenie na preferowane LTE i to samo jak powyżej ...

jeszcze update - przełączenie z trybu NSA na SA - dwa ostatnie screeny

możliwe że jest tak jak piszesz ale dotyczy to trybu SA - w NSA wygląda na to że wskakuje też na innych pasmach ...

Screenshot_2024-06-06-11-47-18-550_de.android.telnet.jpg

Screenshot_2024-06-06-11-48-25-100_com.android.chrome.jpg

Screenshot_2024-06-06-11-49-20-490_de.android.telnet.jpg

Screenshot_2024-06-06-11-50-12-380_com.android.chrome.jpg

Screenshot_2024-06-06-11-54-24-601_de.android.telnet.jpg

Screenshot_2024-06-06-11-55-24-883_com.android.chrome.jpg

Edytowane przez Master
Opublikowano

Dzięki za screeny.

Kiedy jestem w lokalizacji masztu z 5G 3500 też łączy się ładnie. Problem pozostaje ma częstotliwości 2100.

Screenshot_2024-06-06-20-01-21-696_cz.mroczis.netmonster.jpg

• 1 miesiąc temu...