Koola Opublikowano 15 Maja 2024 Opublikowano 15 Maja 2024 (edytowane) Dotarł do mnie Xiaomi 14 z TradingShenzhen. Przy zakupie wybrałem wersję z odblokowanym bootloaderem i zainstalowanym softem xiaomi.eu - telefon ma soft 1.0.24.3.18 DEV. Czy w tym przypadku można przejść na soft w wersji STABLE? Jak to po kolei i bezpiecznie zrobić? Edytowane 15 Maja 2024 przez Koola
Master Opublikowano 15 Maja 2024 Opublikowano 15 Maja 2024 (edytowane) 56 minut temu, Koola napisał(a): Dotarł do mnie Xiaomi 14 z TradingShenzhen. Przy zakupie wybrałem wersję z odblokowanym bootloaderem i zainstalowanym softem xiaomi.eu - telefon ma soft 1.0.24.3.18 DEV. Czy w tym przypadku można przejść na soft w wersji STABLE? Jak to po kolei i bezpiecznie zrobić? normalnie - wrzuć jako update w trybie fastboot - choć ja radziłbym zostać na dev ... pobierz najnowszą i to samo - skrypt update w trybie fastboot ... dev zawsze ma dodatkowe poprawki i funkcjonalności w porównaniu ze stable ... no ale to już Twoja decyzja Edytowane 15 Maja 2024 przez Master
Koola Opublikowano 15 Maja 2024 Autor Opublikowano 15 Maja 2024 Czy Xiaomi 14 z softem w wersji stable może być updatowany w trybie OTA? Mnie tam jakoś strasznie nie zależy na dodatkowych "ficzersach" a bardziej na "świętym spokoju" i automatycznych updatach
Master Opublikowano 15 Maja 2024 Opublikowano 15 Maja 2024 (edytowane) 13 minut temu, Koola napisał(a): Czy Xiaomi 14 z softem w wersji stable może być updatowany w trybie OTA? Mnie tam jakoś strasznie nie zależy na dodatkowych "ficzersach" a bardziej na "świętym spokoju" i automatycznych updatach zależy co rozumiesz przez automatyczne updaty ... ota dla stable i dev beta wygląda dokładnie tak samo ... masz powiadomienie że jest nowa wersja - albo sam klikasz sprawdź w updaterze - i pojawia się możliwość pobrania paczki z romem ... a instalować to i tak musisz przez custom twrp - które sam musisz zainstalować w trybie fastboot no i o ile to twrp zdeszyfruje Ci dane ... wtedy klikasz opcję uruchom w recovery i w install wskazujesz rom ... albo instalujesz w trybie fastboot przez kompa ... czyli musisz zgrać sobie to co pobrałeś w trybie ota ... równie dobrze zamiast pobierać telefonem i zgrywać na kompa można pobrać sobie rom na kompie - rozpakować go - podłączyć fon w trybie fastboot (sterowniki adb) i potem skrypt update ... 🙃 dev beta chodzi luks - mając do wyboru bety i stable zdecydowanie bety ... Edytowane 15 Maja 2024 przez Master
Koola Opublikowano 15 Maja 2024 Autor Opublikowano 15 Maja 2024 3 godziny temu, Master napisał(a): ota dla stable i dev beta wygląda dokładnie tak samo ... masz powiadomienie że jest nowa wersja - albo sam klikasz sprawdź w updaterze - i pojawia się możliwość pobrania paczki z romem ... a instalować to i tak musisz przez custom twrp - które sam musisz zainstalować w trybie fastboot no i o ile to twrp zdeszyfruje Ci dane ... wtedy klikasz opcję uruchom w recovery i w install wskazujesz rom ... albo instalujesz w trybie fastboot przez kompa ... czyli musisz zgrać sobie to co pobrałeś w trybie ota ... równie dobrze zamiast pobierać telefonem i zgrywać na kompa można pobrać sobie rom na kompie - rozpakować go - podłączyć fon w trybie fastboot (sterowniki adb) i potem skrypt update ... 😵💫 W Mi 5 miałem DEV i tam trzeba było tak "kombinować" W Mi 9 mam STABLE i updaty były na "kliknięcie" A teraz widzę że skończyło się rumakowanie i trzeba kombinować 😲
Kacper Skrzypek Opublikowano 15 Maja 2024 Opublikowano 15 Maja 2024 No niestety Xiaomi 14 na razie danych zdeszyfrować w TWRP nie może i prawdopodobnie jeszcze długo nie będzie mogło. Zatem albo aktualizacje z fastboota, albo z adb sideload, albo z OTG.
Master Opublikowano 15 Maja 2024 Opublikowano 15 Maja 2024 13 minut temu, Koola napisał(a): 😵💫 W Mi 5 miałem DEV i tam trzeba było tak "kombinować" W Mi 9 mam STABLE i updaty były na "kliknięcie" A teraz widzę że skończyło się rumakowanie i trzeba kombinować 😲 poradzisz sobie panie Kolego 👍 nic trudnego ... idzie szybko i bezproblemowo ... ja wrzucam fastbootem z tego powodu co wspomniał pan Kacper ... i jest git 🙃
Rekomendowane odpowiedzi