Kacper Skrzypek Opublikowano 11 Maja 2024 Opublikowano 11 Maja 2024 Poprawki zabezpieczeń Androida z maja 2024 roku Dodana opcja Ultrapowiększanie w ustawieniach Aparatu (Xiaomi 14/Pro, Xiaomi 13 Ultra) Dla Xiaomi 14 wydajemy wersję OS1.0.24.5.7.DEV W przypadku aktualizacji z wersji OS1.0.24.4.8.DEV i starszej aktualizację trzeba pobrać ręcznie ze względu na przenosiny serwera OTA W razie ewentualnych problemów z Portfelem Google i Play Integrity należy wgrać plik APK według tego artykułu Pełna lista zmian: polska, angielska Wspierane urządzenia w wersji rozwojowej Poza urządzeniami wymienionymi powyżej udostępniamy również aktualizacje wersji beta dla Redmi K50 Pro [matisse] (MediaTek Dimensity 9000). Są one dostępne dla osób, ktore wspierają projekt Xiaomi.eu w serwisie Patreon na poziomie Contributor. W ramach Patreona są również dostępne wersje stabilne Xiaomi.eu dla modeli z procesorami MediaTeka: Redmi K70E/POCO X6 Pro 5G (duchamp, Dimensity 8300 Ultra), Redmi Note 13 Pro+ (zircon, Dimensity 7200 Ultra), Xiaomi 13T Pro (corotg, Dimensity 9200+), Redmi K60 Ultra (corot, Dimensity 9200+), Xiaomi 13T (aristotle, Dimensity 8200 Ultra), Xiaomi Civi 3 (yuechu, Dimensity 8200), Xiaomi 12T (plato, Dimensity 8100 Ultra), Redmi K50 Pro (matisse, Dimensity 9000), Redmi Note 12 Pro/+ 5G (ruby, Dimensity 1080), Redmi Note 12T Pro (pearl, Dimensity 8200 Ultra), Redmi Note 11T Pro/+/POCO X4 GT (xaga, Dimensity 8100), Xiaomi 11T (amber, Dimensity 1200 Ultra). Jak zainstalować MIUIPolska/xiaomi.eu po raz pierwszy? Pełna instrukcja znajduje się na naszym forum lub w naszych poradnikach. Sprawdź też dostępne poradniki instalacji: Jak zainstalować Xiaomi.eu na Xiaomi 14 / Xiaomi 14 Pro? Jak zainstalować Xiaomi.eu na Redmi Note 13 Pro 5G / POCO X6 5G? Jak zainstalować Xiaomi.eu na Redmi Note 12 Turbo / POCO F5? Jak zainstalować Xiaomi.eu na Xiaomi 13T Pro i Redmi K60 Ultra? Jak zgłosić błąd systemu? Prosimy o zgłaszanie błędów systemowych tylko w oprogramowaniu xiaomi.eu/miuipolska według tego poradnika. CHCESZ NAM POMÓC W ROZWOJU OPROGRAMOWANIA? Możesz wesprzeć nas dowolną kwotą dotacji, którą przeznaczymy na utrzymanie serwera i kawę, pozwalającą lepiej skupiać się przy pracy nad rozwojem softu. WESPRZYJ NAS! Motyw: tutaj. 1 2
Master Opublikowano 11 Maja 2024 Opublikowano 11 Maja 2024 (edytowane) pobrane z serwera i wrzucone przez fastboot - wygląda że wszystko ok (shennong) poprawki majowe ... zobaczę to ultra powiększenie co i jak ... faktycznie jest w opcjach ... czyli to nie jest odrębny tryb w aparacie a działa po prostu z supermakro ... problem z błędnym wskazaniem czasu pracy baterii nadal jest ... makro działa + czy lepiej czy nie trudno powiedzieć ale jest ok ... Edytowane 11 Maja 2024 przez Master
zoolwiq Opublikowano 11 Maja 2024 Opublikowano 11 Maja 2024 Siema, FUXI z tej strony, aktualka fastbootem bez problemów. W dalszym ciągu nie działa ochrona baterii, tzn mam włączone zatrzymanie ładowania przy 90%, mimo to ładuje do 100%. Z systemowej aplikacji Pliki nadal nie da się nic udostępnić w żaden sposób, wybieram pliki, wybieram wyślij, otwiera się okno wyboru sposobu udostępnienia, ale wybór jakiejkolwiek opcji kończy się zniknięciem okna i zaznaczenia plików. Czy u was też tak jest? Poza tym od kilku aktualizacji nie mogę nigdzie znaleźć systemowej apki do pilota irda..
Kacper Skrzypek Opublikowano 11 Maja 2024 Autor Opublikowano 11 Maja 2024 34 minuty temu, zoolwiq napisał(a): Poza tym od kilku aktualizacji nie mogę nigdzie znaleźć systemowej apki do pilota irda.. Nie dodajemy już Pilota Mi od dawna. Musisz go pobrać ze Sklepu Play. 34 minuty temu, zoolwiq napisał(a): wybieram pliki, wybieram wyślij, otwiera się okno wyboru sposobu udostępnienia, ale wybór jakiejkolwiek opcji kończy się zniknięciem okna i zaznaczenia plików. Nie masz włączonego "Bezpiecznego udostępniania" tudzież Ochrony prywatności? Może ono powoduje problem (a nawet na pewno powoduje, bo właśnie sprawdziłem). 34 minuty temu, zoolwiq napisał(a): W dalszym ciągu nie działa ochrona baterii, tzn mam włączone zatrzymanie ładowania przy 90%, mimo to ładuje do 100% A na pewno masz spełnione wszystkie warunki? (w tłumaczeniu jest mowa o korzystaniu z nawigacji).
zoolwiq Opublikowano 11 Maja 2024 Opublikowano 11 Maja 2024 Cytat 58 minut temu, Kacper Skrzypek napisał(a): Nie masz włączonego "Bezpiecznego udostępniania" tudzież Ochrony prywatności? Może ono powoduje problem (a nawet na pewno powoduje, bo właśnie sprawdziłem). Nie, ponadto ściągnąłem Files by Google i udostępnianie działa bez problemu.. 58 minut temu, Kacper Skrzypek napisał(a): A na pewno masz spełnione wszystkie warunki? (w tłumaczeniu jest mowa o korzystaniu z nawigacji). Ładuje do pełna niezależnie od tego czy używam nawigacji czy nie, a na tym mi właśnie najbardziej zależało żeby zatrzymywało ładowanie kiedy jestem w trasie, bo telefon się wtedy grzeje jak głupi..
Kacper Skrzypek Opublikowano 11 Maja 2024 Autor Opublikowano 11 Maja 2024 2 minuty temu, zoolwiq napisał(a): Nie, ponadto ściągnąłem Files by Google i udostępnianie działa bez problemu.. Zgłosiłem problem, temat jest badany. 2 minuty temu, zoolwiq napisał(a): Ładuje do pełna niezależnie od tego czy używam nawigacji czy nie, a na tym mi właśnie najbardziej zależało żeby zatrzymywało ładowanie kiedy jestem w trasie, bo telefon się wtedy grzeje jak głupi.. Nie wiem, czy przypadkiem to nie działa tylko z jakimiś chińskimi apkami do nawigacji. Z tego co kojarzę to było odblokowywane przez nas ale domyślnie jest ukryte dla ROM-u Global.
zoolwiq Opublikowano 11 Maja 2024 Opublikowano 11 Maja 2024 22 minuty temu, Kacper Skrzypek napisał(a): Zgłosiłem problem, temat jest badany. Dziękuję bardzo 22 minuty temu, Kacper Skrzypek napisał(a): Nie wiem, czy przypadkiem to nie działa tylko z jakimiś chińskimi apkami do nawigacji. Z tego co kojarzę to było odblokowywane przez nas ale domyślnie jest ukryte dla ROM-u Global. No ja używam Google Maps i sprawdzałem też z Waze'm i ładuje nonstop do pełna (I na kablu i indukcyjnie) Fajnie by było jakby się dało w ustawieniach po prostu wyłączyć ładowanie indukcyjne jak np w Samsungach..
Kacper Skrzypek Opublikowano 11 Maja 2024 Autor Opublikowano 11 Maja 2024 6 godzin temu, zoolwiq napisał(a): Dziękuję bardzo Problem został rozwiązany, w kolejnej becie będzie OK. 6 godzin temu, zoolwiq napisał(a): No ja używam Google Maps i sprawdzałem też z Waze'm i ładuje nonstop do pełna (I na kablu i indukcyjnie) Pogrzebałem trochę w kodzie i nie mam dobrych wieści: private String[] MAP_APP = {"com.autonavi.minimap", "com.tencent.map", "com.baidu.BaiduMap"}; Tylko te 3 apki są obsługiwane oficjalnie. Wszystkie to mapy chińskie. Nie wiem na razie, czy ewentualne rozszerzenie listy o inne, globalne apki cokolwiek by dało. Może się okazać, że tę opcję trzeba będzie ukryć...
zoolwiq Opublikowano 12 Maja 2024 Opublikowano 12 Maja 2024 13 godzin temu, Kacper Skrzypek napisał(a): Problem został rozwiązany, w kolejnej becie będzie OK. Łał, szybciutko, super Dzięki za szybką reakcję ❤️ 13 godzin temu, Kacper Skrzypek napisał(a): Nie wiem na razie, czy ewentualne rozszerzenie listy o inne, globalne apki cokolwiek by dało. Może można by spróbować 😜
Krzysztof Lang Opublikowano 12 Maja 2024 Opublikowano 12 Maja 2024 Jako że jestem nowy na forum, proszę o wyrozumiałość. Kupiłem ksenony 13 ultra z romem xiaomi.eu 1.0.24.3.25.DEV. Rozumiem że za aktualizacja jest dostępna po "zasubskrybowaniu" Patreona? Zależy mi tak naprawdę wyłącznie na poprawieniu trybu makro bo po przesiadce z Xiaomi 11t Pro jestem załamany!
Master Opublikowano 12 Maja 2024 Opublikowano 12 Maja 2024 (edytowane) 17 minut temu, Krzysztof Lang napisał(a): Jako że jestem nowy na forum, proszę o wyrozumiałość. Kupiłem ksenony 13 ultra z romem xiaomi.eu 1.0.24.3.25.DEV. Rozumiem że za aktualizacja jest dostępna po "zasubskrybowaniu" Patreona? Zależy mi tak naprawdę wyłącznie na poprawieniu trybu makro bo po przesiadce z Xiaomi 11t Pro jestem załamany! Xiaomi 13 ultra? tych romow nie ma na patreonie - tam są tylko romy dla telefonów z procesorami mediatek seria dimensity ... do 13 ultry są tu do pobrania i wydania stabilne i dev beta - na swoim koncie masz zakładkę pobierz miui i tam przechodzisz do kategorii stable lub rozwojowe ... https://miuipolska.pl/pobierz-miui-stabilne/xiaomi-13-ultra-stabilna/ https://miuipolska.pl/download/xiaomi-13-ultra/ rozwojowe mają szybciej wszelkie nowości ... też poprawki jeśli chodzi o aparat ... Edytowane 12 Maja 2024 przez Master 1
kaciek Opublikowano 12 Maja 2024 Opublikowano 12 Maja 2024 #Krzysztof LangNie musisz subskrybować, Xiaomi 13 ultra ma oficjalne aktualizacje bety, jest to w tabeli w pierwszym poście. Wystarczy pobrać i zainstalować, skoro beta jest już na pokładzie to wszystkie warunki zostały spełnione.Sędnięte z Xiaomi 13 PRO 1
Master Opublikowano 12 Maja 2024 Opublikowano 12 Maja 2024 2 minuty temu, Krzysztof Lang napisał(a): Bardzo dziękuję! no problem - ja bym radził Panu wrzucić najnowsza wersję beta jako update na tą wersję która jest obecnie w telefonie - oczywiście robimy to w trybie fastboot ... nie straci Pan żadnych danych i ustawień ... w pliku ZIP jest do tej procedury odpowiedni plik wykonywalny ... 1
Krzysztof Lang Opublikowano 13 Maja 2024 Opublikowano 13 Maja 2024 W dniu 12.05.2024 o 23:03, Master napisał(a): no problem - ja bym radził Panu wrzucić najnowsza wersję beta jako update na tą wersję która jest obecnie w telefonie - oczywiście robimy to w trybie fastboot ... nie straci Pan żadnych danych i ustawień ... w pliku ZIP jest do tej procedury odpowiedni plik wykonywalny ... Ok. Nie do końca rozumiem ten tryb fastboot - jak raz uruchomiłem telefon z wciśniętym jednym z przycisków głośności, pojawiło się menu z chińskimi krzaczkami. Nie miałem nawet pojęcia jak z tego wyjść. I co oznacza "plik wykonywalny"?
Kacper Skrzypek Opublikowano 13 Maja 2024 Autor Opublikowano 13 Maja 2024 2 minuty temu, Krzysztof Lang napisał(a): jak raz uruchomiłem telefon z wciśniętym jednym z przycisków głośności, pojawiło się menu z chińskimi krzaczkami. Prawdopodobnie uruchomiłeś tryb Recovery (vol+ i power). Tryb Fastboot uruchamia się kombinacją vol- i power. Potem pobraną paczkę ZIP rozpakowujesz na komputerze. Po rozpakowaniu będziesz mieć parę folderów i skryptów - wybierasz twójOS_update_rom. Jeśli masz odpowiednie sterowniki, to instalacja zacznie się automatycznie. Jeśli nie, to trzeba będzie je zainstalować. Skoro miałeś chińskie krzaczki, to zapewne nie masz TWRP (chociaż nie wiadomo, co miałeś na ekranie - czarne tło czy raczej niebiesko-szare?). Jeśli do kolejnych aktualizacji nie chcesz używać komputera, to musisz je zainstalować - też przez fastboota. 1
Master Opublikowano 13 Maja 2024 Opublikowano 13 Maja 2024 18 minut temu, Krzysztof Lang napisał(a): Ok. Nie do końca rozumiem ten tryb fastboot - jak raz uruchomiłem telefon z wciśniętym jednym z przycisków głośności, pojawiło się menu z chińskimi krzaczkami. Nie miałem nawet pojęcia jak z tego wyjść. I co oznacza "plik wykonywalny"? plik wykonywalny czyli taki który można uruchomić - końcówki to np. bat czy exe ... w rozpakowanym katalogu romu (bo pobierasz spakowany ZIP) te pliki są podpisane np. windows_update czy też linux_update ... pan Kacper już to ładnie opisał ... te sterowniki to chodzi o to że podłączając normalnie włączony telefon wrzuca się w systemie standardowy sterownik który daje dostęp do pamięci - telefon jest widoczny jako dysk ... a w menadżerze urządzeń będzie widoczny np. jako xiaomi 13 ultra ... natomiast jak podłączysz do kompa telefon który uruchomisz w trybie fastboot (będzie to wyświetlone na ekranie) wtedy musi wskoczyć inny sterownik - telefon już nie będzie widziany jako dysk a w menadżerze musi być widoczny już nie jako Xiaomi 13 ultra tylko będzie nazwa android bootloader interface - jeśli tak nie będzie (będzie inna nazwa lub wykrzyknik czy znak zapytania) to trzeba pobrać sterownik ADB z neta i wrzucić sterownik ręcznie ... jeśli tego nie zrobisz wybrany plik wykonywalny - update - nie zaskoczy ... będzie komunikat waiting for device ... 1
Krzysztof Lang Opublikowano 14 Maja 2024 Opublikowano 14 Maja 2024 Nie rozumiem jednej rzeczy. Skoro w artykule jest wpis: "W przypadku aktualizacji z wersji OS1.0.24.4.8.DEV i starszej aktualizację trzeba pobrać ręcznie ze względu na przenosiny serwera OTA", to rozumiem że telefon sam nie pobierze aktualizacji. Ale nie rozumiem czemu po pobraniu ma jej automatycznie/w prosty sposób nie zainstalować. Przecież już mam wgrany Xiaomi.eu (1.0.24.3.25.DEV). Więc z jakiej przyczyny te kombinacje alpejskie z jakimiś fastbootami i podłączaniem do komputera? Czy przy każdej następnej aktualizacji trzeba będzie też powtarzać taką procedurę?
Kacper Skrzypek Opublikowano 14 Maja 2024 Autor Opublikowano 14 Maja 2024 Godzinę temu, Krzysztof Lang napisał(a): Ale nie rozumiem czemu po pobraniu ma jej automatycznie/w prosty sposób nie zainstalować. 1. TWRP od skkk, które jest używane w większości przypadków, ma jakiś problem z wykrywaniem paczki, więc i tak musiałbyś robić to ręcznie. 2. Jeśli nie masz TWRP, to i tak nie pójdzie instalacja, bo mi-recovery od Xiaomi na to nie pozwoli. 1
Master Opublikowano 14 Maja 2024 Opublikowano 14 Maja 2024 (edytowane) 8 godzin temu, Krzysztof Lang napisał(a): Nie rozumiem jednej rzeczy. Skoro w artykule jest wpis: "W przypadku aktualizacji z wersji OS1.0.24.4.8.DEV i starszej aktualizację trzeba pobrać ręcznie ze względu na przenosiny serwera OTA", to rozumiem że telefon sam nie pobierze aktualizacji. Ale nie rozumiem czemu po pobraniu ma jej automatycznie/w prosty sposób nie zainstalować. Przecież już mam wgrany Xiaomi.eu (1.0.24.3.25.DEV). Więc z jakiej przyczyny te kombinacje alpejskie z jakimiś fastbootami i podłączaniem do komputera? Czy przy każdej następnej aktualizacji trzeba będzie też powtarzać taką procedurę? panie Krzysztofie - Xiaomi eu jest tzw. custom romem - bazuje na oryginalnym romie CN - czyli tym co mają nasi mali skosnoocy chinscy majfriendzi 🙃 po pobraniu paczki ZIP z romem są dwie metody jej instalacji / update - jedna z poziomu telefonu przez tzw twrp (custom recovery które zastępuje oryginalne recovery Xiaomi) ta opcja jest wygodna z tego powodu że nie trzeba podłączać telefonu do kompa ... wtedy po prostu mając zainstalowane to recovery (co robimy też w trybie fastboot przez komputer - są do tego poradniki) klikamy w updaterze uruchom w recovery - telefon się restartuje i wchodzi do tego twrp - tam klikamy install i wskazujemy paczkę ZIP - która jest w głównej pamięci (nie w katalogu download) w tym katalogu będzie jeśli nie pobieraliśmy w trybie ota a normalnie z serwera przez przeglądarkę ... druga metoda to jeśli nie mamy twrp / lub nie chcemy go z jakiegoś powodu wrzucać lub mamy wersję bez deszyfrowania pamięci - czyli w trybie fastboot przez kompa - wtedy plik z romem można również dobrze pobrać sobie z serwera na kompie - ale już musimy go rozpakować (czego nie robimy instalując w trybie twrp) - o tej procedurze już pisałem poprzednio ... i więcej opcje już nie mamy 🙃 musi się Pan na coś zdecydować ... ps. no i nie musi Pan instalować każdej wychodzącej bety ... jeśli sprawdzi Pan changelog zmian i uzna że nic ciekawego nie ma to można tą wersję pominąć ... a wrzucać sobie np. ta która doda jakaś nowa funkcjonalność czy np. ma nowsze sygnatury zabezpieczeń - te są co miesiąc (jeśli chodzi o te Xiaomi) aktualizacje Googla trzeba co jakiś czas sprawdzać samemu - zazwyczaj wychodzą pod koniec miesiąca ... obecne bety będą funkcjonować. jeszcze jakieś 2.5 miesiąca - potem Xiaomi zmienia zasady ich wydawania - jest o tym troszku w dziale aktualności ... Edytowane 14 Maja 2024 przez Master 2
Kacper Skrzypek Opublikowano 15 Maja 2024 Autor Opublikowano 15 Maja 2024 Google zbanowało obecny fingerprint, mogą być problemy z Google Pay. Zobaczymy, czy pójdzie jakiś inny, czy nie.
Master Opublikowano 15 Maja 2024 Opublikowano 15 Maja 2024 (edytowane) dzięki za info ... ja na razie z blika korzystam bo chce diamenta wygrać 🙃 sprawdziłem przed chwilą to status zabezpieczeń jest ok ... pewnie wywali za jakiś czas ... i tak długo dobrze to chodziło na ostatnim module ... ale było do przewidzenia że zaczną się znowu w tym grzebać 🙃 ps. z tego co widzę jest już na serwerze nowy fix ... updater też go pokazuje z dzisiejszą data ... wrzucony ... zobaczymy w praktyce ... Edytowane 15 Maja 2024 przez Master
Kacper Skrzypek Opublikowano 15 Maja 2024 Autor Opublikowano 15 Maja 2024 Tak, dodaliśmy go parę minut temu właśnie. 2
Gość Opublikowano 16 Maja 2024 Opublikowano 16 Maja 2024 15 godzin temu, Kacper Skrzypek napisał(a): Google zbanowało obecny fingerprint, mogą być problemy z Google Pay. Zobaczymy, czy pójdzie jakiś inny, czy nie. Potwierdzam.. zaskoczył mnie w mediaexpert, Garmin uratował mi życie, przed chwilą wgrałem 'PIF' i działa.. dziwne, że przed tem przy przejściu do aktualizacji wyskakiwał alert za każdym razem po przejściu w Aktualizacje na telefonie, a teraz tego nie ma. Wyskakuje mi tylko alert z pytaniem o TWRP.
Kacper Skrzypek Opublikowano 16 Maja 2024 Autor Opublikowano 16 Maja 2024 17 minut temu, chomiczek napisał(a): dziwne, że przed tem przy przejściu do aktualizacji wyskakiwał alert za każdym razem po przejściu w Aktualizacje na telefonie, a teraz tego nie ma. Wyskakuje mi tylko alert z pytaniem o TWRP. Jeśli wyczyściłeś dane Aktualizacji, to najpierw prawdopodobnie wyskoczy pytanie o TWRP, a potem dopiero informacja o nowym fixie.
Gość Opublikowano 16 Maja 2024 Opublikowano 16 Maja 2024 1 godzinę temu, Kacper Skrzypek napisał(a): Jeśli wyczyściłeś dane Aktualizacji tzn? Jak to zrobić?
Rekomendowane odpowiedzi