Elcamimoo Opublikowano 24 Kwietnia 2024 Opublikowano 24 Kwietnia 2024 Witam, Mam następujący problem... Miesiąc temu zakupiony nowy Xiaomi 13t zatrzymał się z aktualizacjami na miui 14.03.13 (android 13). Zmiany regionów nic nie dają... Czy jest jakiś sposób na wymuszenie aktualizacji i nowych łatek bezpieczeństwa? Z góry dziękuję za wszelkie sugestie i odpowiedzi!
Master Opublikowano 24 Kwietnia 2024 Opublikowano 24 Kwietnia 2024 (edytowane) 1 godzinę temu, Elcamimoo napisał(a): Witam, Mam następujący problem... Miesiąc temu zakupiony nowy Xiaomi 13t zatrzymał się z aktualizacjami na miui 14.03.13 (android 13). Zmiany regionów nic nie dają... Czy jest jakiś sposób na wymuszenie aktualizacji i nowych łatek bezpieczeństwa? Z góry dziękuję za wszelkie sugestie i odpowiedzi! tu są wymienione romy jakie są dla 13t ... https://miuirom.org/phones/xiaomi-13t zakładam że piszesz o globalu ... jeśli masz u siebie jakaś opcje wrzucania romu z pliku to możesz spróbować ... jak masz rom na miui 14 to pobierz sobie pierwszą wersję hyperos jaka tam jest i spróbuj zaktualizować z pliku ZIP ... pobierasz oczywiście wersję EU ... bo i zakładam że w takiej wersji masz miui 14 ... potem możliwe że kolejna wersja hyperos już wskoczy sama w trybie ota ... jeśli nie to powtarzasz temat ... jeśli ta opcja nie zaskoczy to zostaje odblokować bootloader i wrzucić sobie najnowsza wersję globalna hyperos softem miflash - od razu z opcją ponownego locka żeby to działało jak trzeba (tu też zakładam że masz fona z globalnej dystrybucji ... jeśli nie to nie rób locka ... a najlepiej to w ogóle zarejestruj się na patreonie xiaomi eu i wrzuć sobie rom Xiaomi eu ... wrzucasz go w trybie fastboot przez kompa - warunkiem powodzenia jest oczywiście unlock telefonu) pamiętaj o tym żeby pobrać właściwy typ romu ... jeśli wrzucasz przez update z poziomu telefonu to wersja recovery ... jeśli wrzucasz przez miflash po wcześniejszym unlocku to pobierasz wersję fastboot ... jeśli będziesz wrzucać rom miflashem to możesz rozważyć opcje żeby wgrać rom w wersji na Indonezję - o ile chcesz mieć możliwość nagrywania rozmów bezpośrednio przez systemowy dialer ... wielu osobom na tym zależy to tak daje znać na wszelki wypadek ... ta opcję powinien mieć też rom na region Tajwan ... Edytowane 24 Kwietnia 2024 przez Master
Elcamimoo Opublikowano 24 Kwietnia 2024 Autor Opublikowano 24 Kwietnia 2024 Ściągnąłem i przy próbie aktualizacji wyświetla komunikat "nie można flashować tej stabilnej pamięci Rom"...
Master Opublikowano 24 Kwietnia 2024 Opublikowano 24 Kwietnia 2024 9 minut temu, Elcamimoo napisał(a): Ściągnąłem i przy próbie aktualizacji wyświetla komunikat "nie można flashować tej stabilnej pamięci Rom"... nigdy nie widziałem takiego komunikatu ... ale to piszesz o próbie aktualizacji przez updater i plik ZIP czy w trybie fastboot przez kompa i programik miflash? to przez plik ZIP to nie wiem czy pójdzie ... tak dałem znać że można spróbować ... a miflash to czyści całą pamięć - zeruje do stanu fabrycznego i wrzuca czysta instalkę systemu ... może tylko ta opcja u Ciebie się sprawdzi ... ja w ogóle nie korzystałem z telefonów Xiaomi z dystrybucji europejskiej i romow typu global ... zawsze chińczyki + unlock + Xiaomi eu ... do instalacji xiaomi eu i miflash nie jest potrzebny ... kiedyś to ogarnialem jak dla znajomego na mi 14 trzeba było wrzucić oryginalny chiński rom ... ot i całe moje doświadczenie z tym softem - ale zrobiliśmy 🙃
kris68 Opublikowano 25 Kwietnia 2024 Opublikowano 25 Kwietnia 2024 Elcamimoo ale jeżeli pojawia Ci się "nie można flashować tej stabilnej pamięci Rom".. to masz to sciagnięte normalnie przez aktualizację czy też masz to sciągnięte ze strony z softami. Bo raz jeżeli tak to nie wiadomo czy pobraleś opcję recovery czy fastboot to raz, dwa, że przy obu opcjach masz ściągnięty bootloader, bo jeżeli masz blokadę to normalne że nic nie wgrasz. I tak jak Ci napisał Master najlepsza opcja to jednak zaczekanie tydzień i odblokowanie bootloadera wtedy wgrasz sobie co chcesz oczywiście dla twojego modelu. No i kwestia czy masz wersję telefonu europejska czy chinską. Jeżeli europejska to nie ma problemu bo jeżeli nie chcesz mieć problemu z wrażliwymi apkami typu mObywatel czy aplikacje bankowe to po wgraniu softu blokujesz bootloader i masz spokój. Natomiast jeżeli chcesz częściej aktualizować oprogramowanie telefonu to pasuje nie blokować bootloadera ale wtedy musisz zainteresować się Magiskiem i TWRP a tu juz musisz poświęcić czas na poczytanie instrukcji a jest tego trochę ale potem pozostaje przyjemność, że mozesz robić z telefonem różne rzeczy i mieć fajne funkcje ,ktorych inni nie mają. Ale to powtórzę się jeżeli chcesz to robić to trzeba czytać, czytac i jeszcze raz czytać , no niestety coś za coś a najlepiej przy okazji poprosić o pomoc bardziej doświadczonego usera myśle, że każdy Ci pomoze. Ale wtedy naprawde masz opcje w telefonie których inni nie mają i z ich przydatności możesz się cieszyć. Natomiast jak masz wersję chińską telefonu to naprawdę potrzebny ci ktoś bardziej doświadczony, żeby ci pomogl choćby na priv bo latwo z tego telefonu zrobić cegłę. Tak więc Xiaomi to naprawdę extra telefon ale żeby się nim że tak to nazwę "bawić" to naprawdę trzeba gleboko wejść w temat. Jeżeli masz jakieś problemy czy pytania to pisz na priv do mnie czy myślę też że w miarę wolnego czasu do Mastera to ci pomożemy. Ok więcej nie piszę bo nie chcę ci namieszać w glowie, za dużo informacji na raz to też czasem niedobrze. .
Elcamimoo Opublikowano 25 Kwietnia 2024 Autor Opublikowano 25 Kwietnia 2024 Dzieki Panowi za wyczerpujące odpowiedzi! Musze przemyśleć temat, myślałem że to będzie trochę łatwiejsze Wogole to normalne, że nie ma u mnie aktualizacji? Ona się może nagle pojawić? Telefonik z polskiej dystrybucji, kupiony nowy. Wcześniej miałem mi9 i 10t pro i nigdy nie było z tym problemu
homarkrab Opublikowano 15 Maja 2024 Opublikowano 15 Maja 2024 Mam takie pytanie. Do telefonów już nie przywiązuje wagi. Wkładam kartę SIM i używam. Ale jest jedną rzecz która mnie zastanawia. Jak często Xiaomi aktualizuje swoje słuchawki. Jak się pojawiają aktualizacje. W nothing w domu ciągle. W Samsung co miesiąc. A w 13T?
Master Opublikowano 15 Maja 2024 Opublikowano 15 Maja 2024 (edytowane) 2 godziny temu, homarkrab napisał(a): Mam takie pytanie. Do telefonów już nie przywiązuje wagi. Wkładam kartę SIM i używam. Ale jest jedną rzecz która mnie zastanawia. Jak często Xiaomi aktualizuje swoje słuchawki. Jak się pojawiają aktualizacje. W nothing w domu ciągle. W Samsung co miesiąc. A w 13T? najlepiej znaleźć jakąś stronę z romami global i tam będą kolejne wersje do pobrania - a przy nich daty wydania ... no i będzie widać ... tak samo będą wchodzić aktualizacje od Xiaomi eu - te romy dostępne przez serwis patreon - bo jak wyjdzie kolejna wersja global to i niedługo potem puści ja ekipa Xiaomi eu ... romy Xiaomi eu dla tego modelu bazują na wersji global - procesor mediateka - tylko romy dla redmi są oparte o wersję CN tak na szybkiego - w załączeniu ... Edytowane 15 Maja 2024 przez Master
homarkrab Opublikowano 16 Maja 2024 Opublikowano 16 Maja 2024 Dziękuje za info ale trochę nie o to mi chodziło. Nie będę nic wgrywał, odblokowywał, ręcznie sprawdzał itp. Nie chce mi się. Wkładam karte sim i chcę używac bezmyślnie i kombinowania. Szkoda mi życia na to. Otrzymałem 13T z wolnego rynku i chce wiedzieć tylko jak są aktualizowane przez xiaomi poprzez OTA aktualizacje. Rozumiem, że nie ma w tym żadnej logiki i gwarancja 4 dużych aktualizacji może się skończyć tylko na 4 akt w czasie wsparcia. Z tego co czytałem aktualizacje regularne są nieregularne i nie zawsze są udostępnione w danym regionie itp. Jeśli mnie to będzie denerwowało to oddam w domu ten telefon a wezmę nothing lub pixel.
Master Opublikowano 16 Maja 2024 Opublikowano 16 Maja 2024 2 minuty temu, homarkrab napisał(a): Dziękuje za info ale trochę nie o to mi chodziło. Nie będę nic wgrywał, odblokowywał, ręcznie sprawdzał itp. Nie chce mi się. Wkładam karte sim i chcę używac bezmyślnie i kombinowania. Szkoda mi życia na to. Otrzymałem 13T z wolnego rynku i chce wiedzieć tylko jak są aktualizowane przez xiaomi poprzez OTA aktualizacje. Rozumiem, że nie ma w tym żadnej logiki i gwarancja 4 dużych aktualizacji może się skończyć tylko na 4 akt w czasie wsparcia. Z tego co czytałem aktualizacje regularne są nieregularne i nie zawsze są udostępnione w danym regionie itp. Jeśli mnie to będzie denerwowało to oddam w domu ten telefon a wezmę nothing lub pixel. tutaj nikt Ci nie odpowie na takie pytanie ... tzn. o politykę Xiaomi w tym zakresie 🙃 korzystając z globala czekasz po prostu cierpliwie aż pojawi się update w ota - ewentualnie bawisz się w zmiany regionów jeśli od dłuższego czasu nic nie wskoczy - bywa na niektórych regionach są opóźnienia a na innych już jest aktualizacja do pobrania .. to są wersje stabilne i wychodzą tak jak widać - czyli nie ma tu regularności ... regularność jest w przypadku wersji rozwojowych na ich rodzimy rynek czyli dla wersji CN - i to też już niedługo bo jakieś 2.5 miesiąca - potem prawdopodobnie tez będzie z tym różnie 🙃
Master Opublikowano 16 Maja 2024 Opublikowano 16 Maja 2024 (edytowane) 16 minut temu, homarkrab napisał(a): 1.0.3.0.UMFEUXM to global? jeśli masz z normalnej dystrybucji to tak - chyba że korzystasz z wersji xiaomi eu i korzystałeś z subskrypcji na patreon wtedy to global zmodyfikowany przez zespół Xiaomi eu ... proszę jak wygląda aktualna wersja stable od Xiaomi eu dla 13t - oznaczenia kodowe są inne ... Edytowane 16 Maja 2024 przez Master
homarkrab Opublikowano 16 Maja 2024 Opublikowano 16 Maja 2024 (edytowane) Kupiłem w X-kom na jesieni. Ale mam inny numer softu. Nie kumam tego jak to jest w xiaomi zrobione. W nothing i Google jest to logiczne. Edytowane 16 Maja 2024 przez homarkrab
Master Opublikowano 16 Maja 2024 Opublikowano 16 Maja 2024 (edytowane) 21 minut temu, homarkrab napisał(a): Kupiłem w X-kom na jesieni. Ale mam inny numer softu. Nie kumam tego jak to jest w xiaomi zrobione. W nothing i Google jest to logiczne. no to jak masz z oficjalnej globalnej dystrybucji to masz globala na Europe - w oznaczeniu kodowym masz EU - czyli nasz region ... te nazwy kodowe gdzies kiedys widzialem jak to sie rozczytuje ... znajde to podesle ... https://miuipolska.pl/wersje-miui-numery-oznaczenia/ Edytowane 16 Maja 2024 przez Master
Sebastian L Opublikowano 14 Listopada 2024 Opublikowano 14 Listopada 2024 Cześć! Czy jest ktoś w stanie powiedzieć mi jak zaktualizować ten telefon? Mam go od 2 msc, zmieniam regiony i nic nie wpada. Mam wersję z android 13, czyli ta na której wyszedł telefon i nic się nie da zrobić. Chcę to zaktualizować w prosty sposób, bez usuwania danych. Jeśli nie jest to możliwe w ludzki prostu sposób to oddam telefon na reklamację jednak to już ostateczność. Pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi