Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam.

Od tygodnia mam problem z aplikacją sprzątacz w panelu sterowania.

Wyłączyłam powiadomienia, ale nadal się pojawiają nawet kilka razy dziennie i jest to bardzo denerwujące.

Nawet ustawienie harmonogramu co 15 dni nic nie daje.

Szukałam odpowiedzi, ale niestety wszystkie kroki poszły na marne i problem występuje nadal.

Proszę o pomoc.

Screenshot_2024-04-18-08-12-04-880_com.miui.securitycenter.jpg

Screenshot_2024-04-18-08-12-17-102_com.miui.cleaner.jpg

Screenshot_2024-04-18-08-11-32-861_com.miui.home.jpg

Edytowane przez iqcha
Opublikowano

Spróbuj wyłączyć powiadomienia w Ustawieniach > Aplikacje > Zarządzaj aplikacjami > wyszukaj Czyszczenie. Jeśli nie pójdzie, to trzeba wyłączyć powiadomienia dla kanału powiadomień Czyszczenia w Panelu sterowania (to samo menu).

Opublikowano (edytowane)

Dziękuję za szybką odpowiedź. Niestety nie wyszukuje takiej apki jak czyszczenie, a powiadomień panelu nie idzie wyłączyć. 

Edytowane przez iqcha
Opublikowano (edytowane)

Mam dokładnie ten sam problem. Na dodatek przez pewien czas wyświetlał mi powiadomienie cyrylicą, co denerwowało mnie podwójnie. ;) Po wyczyszczeniu cache'a aplikacji faktycznie zaczął się komunikować po polsku, ale też nadal komunikuje się bezustannie - codziennie powiadomienie.

Wyłączenie wydaje się wprost niemożliwe. Suwak Panelu sterowania i Sprzątacza (który wyświetla powiadomienia jako "odkurzacz") jest nieaktywny (niemożliwy do przesunięcia).

MIUI Global 14.0.1 (THUEUXM)

Screenshot_2024-04-18-13-55-36-746_bitpit.launcher.jpg

Screenshot_2024-04-18-13-57-05-351_com.android.settings.jpg

Screenshot_2024-04-18-13-57-21-541_com.android.settings.jpg

Screenshot_2024-04-18-13-57-30-618_com.android.settings.jpg

Edytowane przez Łukasz Dąbrowski
Opublikowano

Podepnę się pod temat: sprzątacz uporczywie zadręcza mnie reklamami (po użyciu), chociaż w opcjach mam wyłączone "odbieraj propozycje".  Inne apki z panelu sterowania dały się w ten sposób okiełznać. Jeszcze gdzieś można mu zabronić?

Opublikowano (edytowane)

Hej. Myślę, że znalazłam rozwiązanie. Unieważnienie aplikacji powinno wyłączyć te uporczywe powiadomienia, ale nie będzie dostępu do sprzątacza (o ile nie zgodzimy się na politykę prywatności)

Ustawienia -> Hasła i bezpieczeństwo -> Autoryzacja i unieważnienie -> Panel sterowania. Tam przełączyć suwak na off.

Co do reklam - wyłączyć w tym samym menu "msa".

Edit: DZIAŁA! :)

Screenshot_2024-04-21-00-16-11-571_com.android.settings.png

Edytowane przez iqcha
  • Like 1
  • Thanks 1
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Pięknie. Sama zgłosiłaś, sama rozwiązałaś problem;) Zastosowałem Twoje rozwiązanie i mam nadzieję, że odkurzacz odpuści:D 

Pozdrawiam

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Ja tu tylko wbijam podziękować, bo zrobiło mi się to dopiero kilka dni temu, powiadomienie "odkurzacz" nieraz co dwie godziny, nawet kiedy ilość danych do czyszczenia była niewielka.
No cóż, przy tak głupim rozwiązaniu jak panel sterowania w osobnej aplikacji, radykalne rozwiązanie wydaje się uzasadnione.

Opublikowano
W dniu 21.04.2024 o 00:20, iqcha napisał(a):

Hej. Myślę, że znalazłam rozwiązanie. Unieważnienie aplikacji powinno wyłączyć te uporczywe powiadomienia, ale nie będzie dostępu do sprzątacza (o ile nie zgodzimy się na politykę prywatności)

Ustawienia -> Hasła i bezpieczeństwo -> Autoryzacja i unieważnienie -> Panel sterowania. Tam przełączyć suwak na off.

Screenshot_2024-04-21-00-16-11-571_com.android.settings.png

Niestety , ale u mnie, przesunięcie suwaka nic nie zmienia, nadal pojawia się "odkurzacz"

W dniu 21.04.2024 o 00:20, iqcha napisał(a):

• 1 rok później...
Opublikowano (edytowane)

Sposób podany na górze działa. U mnie "sprzątacz" oszalał kilka tygodni temu, po jakiejś aktualizacji systemu. Oczywiście wymuszonej, nie dało się jej nie zainstalować, zainstalowała się sama. Po niej sprzątacz natrętnie, kilka razy dziennie proponował czyszczenie pamięci a po kliknięciu na niego wyświetlał reklamy. Myślę, że w tej aktualizacji i szaleństwie sprzątacza właśnie o to chodziło. Powyłączałem wszystko co się dało i... nic. Pomogło dopiero unieważnienie tej polityki prywatności, które  sprawiło, że się gnoja pozbyłem. Ogólnie to jest to słabe. Mam nadzieję, że kolejne wersje systemu w jakimś kolejnym aparacie nie będą posuwały się do takich chamskich i prymitywnych sztuczek. 

Edytowane przez Srogi Kotek
Opublikowano

(1)po jakiejś aktualizacji systemu. Oczywiście wymuszonej, nie dało się jej nie zainstalować ...
(2) Mam nadzieję, że kolejne wersje systemu w jakimś kolejnym aparacie nie będą posuwały się do takich chamskich i prymitywnych sztuczek. 

Ad1. Jak najbardziej te "wymuszone" aktualizacje można powstrzymać, wystarczy wyłączyć zezwolenie na... automatyczne aktualizacje. No chyba że bez zastanowienia klika się przycisk -aktualizuj.
Ad2. Wystarczy przepatrzeć dane opcje czy po aktualizacji nie zostały ponownie załączone, to niestety trzeba regularnie sprawdzać samodzielnie po aktualizacji (danej aplikacji czy całego systemu ) żeby właśnie nie było zaskoczenia. I nie dotyczy to stricte Xiaomi, bo przede wszystkim robią to producenci systemów: Microsoft, Apple, Google itd. A tą drogą też potrafią iść autorzy nakładek.

Wysłane z mojego 25053PC47G przy użyciu Tapatalka