M12L Posted March 27, 2024 Posted March 27, 2024 (edited) Telefony z Chin są tańsze, jednak brakuje im wsparcia dla pasma B20. Podstawowy model 14 nie obsługuje również pasma B7. Sprawdziłem na cellmapper.net, wszystkie nadajniki w mojej okolicy wspierają pasmo 3, 20 a duża większość z nich obsługuje także pasma 1 i 7. Mimo że moje urządzenie zwykle korzysta z innych pasm niż B20, czasami to pasmo jest wykorzystywane. Zastanawiam się, jak wygląda sytuacja w całej Polsce w kontekście braku pasma B20. Jakie mogą być konsekwencje braku pasma B7? Jak odczuwalny jest brak pasma 800 MHz ? Czy pasma o wyższych częstotliwościach mają jakikolwiek zasięg na mniej zabudowanych terenach Mam internet 4G z Play Edited March 27, 2024 by M12L
Master Posted March 27, 2024 Posted March 27, 2024 (edited) czy na pewno zwykła 14 nie obsługuje pasma B7? 14 pro obsługuje ... wiem bo często u mnie z tym się łączy ... wysyłałem nawet kiedyś zrzuty ekranu tu na forum ... nie ma tylko B20 - z moich obserwacji i doświadczeń na terenie dużego miasta to żaden problem ... podobno niektóre sieci już w ogóle nie korzystają z B20 ... ktoś o tym pisał tu kiedyś na forum ... jak to wygląda na terenach rolnych górzystych bagnistych itp. to trudno mi powiedzieć ... myślę że sprawdzi się tam pasmo 900 (tzw. B8) - które chińskie modele obsługują ... no ale to też kwestia nadajnika / odbiornika ... jak trafisz że będzie stał taki co na tylko B20 to umarł w butach 🙃 o ile takie są w ogóle ... a wsparcia B20 im brakuje z tej przyczyny że widocznie z tego tam nie korzystają i nie widzą sensu płacić opłat za wykorzystanie tego pasma w modemie ... a już w szczególności że jak komuś to potrzebne to kupi sobie wersję global do której dobrze dopłaci ... Edited March 27, 2024 by Master
M12L Posted March 27, 2024 Author Posted March 27, 2024 (edited) 28 minutes ago, Master said: czy na pewno zwykła 14 nie obsługuje pasma B7? 14 pro obsługuje ... wiem bo często u mnie z tym się łączy ... wysyłałem nawet kiedyś zrzuty ekranu tu na forum ... nie ma tylko B20 - z moich obserwacji i doświadczeń na terenie dużego miasta to żaden problem ... podobno niektóre sieci już w ogóle nie korzystają z B20 ... ktoś o tym pisał tu kiedyś na forum ... jak to wygląda na terenach rolnych górzystych bagnistych itp. to trudno mi powiedzieć ... myślę że sprawdzi się tam pasmo 900 (tzw. B8) - które chińskie modele obsługują ... no ale to też kwestia nadajnika / odbiornika ... jak trafisz że będzie stał taki co na tylko B20 to umarł w butach 🙃 o ile takie są w ogóle ... a wsparcia B20 im brakuje z tej przyczyny że widocznie z tego tam nie korzystają i nie widzą sensu płacić opłat za wykorzystanie tego pasma w modemie ... a już w szczególności że jak komuś to potrzebne to kupi sobie wersję global do której dobrze dopłaci ... Pisze że podstawowa 14 nie ma pasma B7 oraz B20, a 14 pro nie ma tylko B20 Jeśli chodzi o pasmo B8 900 MHz to niestety Play nie obsługuje tego pasma I właśnie nie wiem czy mi te pasma są potrzebne czy nie Edited March 27, 2024 by M12L
Master Posted March 27, 2024 Posted March 27, 2024 (edited) wiesz ... nie sugeruj się też do końca tymi danymi ze stron bo już bywały tam błędy ... szczególnie na początku jak wchodziły te modele do sprzedaży ... nie było wtedy jeszcze wersji globalnych ... wypadałoby tu poprosić osobę z 14 wersja CN żeby to sprawdziła w miarę możliwości ... z Play nie wiem jak jest bo nigdy nie korzystałem z ich oferty ... w T-Mobile z 900 się u mnie łączy bezproblemowo ... a to taki zamiennik 800tki - pewnie o podobnym zasięgu ... znalazłem takie ciekawe zestawienie ... dotyczy 14 - czyżby 14 CN nie miała jednak B7? a pro ma? Edited March 27, 2024 by Master
M12L Posted March 27, 2024 Author Posted March 27, 2024 17 minutes ago, Master said: wiesz ... nie sugeruj się też do końca tymi danymi ze stron bo już bywały tam błędy ... szczególnie na początku jak wchodziły te modele do sprzedaży ... nie było wtedy jeszcze wersji globalnych ... wypadałoby tu poprosić osobę z 14 wersja CN żeby to sprawdziła w miarę możliwości ... z Play nie wiem jak jest bo nigdy nie korzystałem z ich oferty ... w T-Mobile z 900 się u mnie łączy bezproblemowo ... a to taki zamiennik 800tki - pewnie o podobnym zasięgu ... znalazłem takie ciekawe zestawienie ... dotyczy 14 - czyżby 14 CN nie miała jednak B7? a pro ma? No właśnie chyba tak jest, ale w dalszym ciągu nie wiem czy brak tych pasm stanowi problem, nie potrzebuje wszędzie mieć mega szybki internet, ale jednak żeby dało się cokolwiek wyszukać A różnica w cenie telefonu z Chin i z Polski jest bardzo duża
Master Posted March 27, 2024 Posted March 27, 2024 (edited) Godzinę temu, M12L napisał(a): No właśnie chyba tak jest, ale w dalszym ciągu nie wiem czy brak tych pasm stanowi problem, nie potrzebuje wszędzie mieć mega szybki internet, ale jednak żeby dało się cokolwiek wyszukać A różnica w cenie telefonu z Chin i z Polski jest bardzo duża no tak ... widzisz to też zależy z jakiej sieci korzystasz ... bo jeśli np. ta sieć w ogóle nie obsługuje już B20 - chyba plus tak ma już od kilku lat (tu nie pamiętam na pewno - tak jak pisałem - ktoś pisał o tym kiedyś na forum) to brak tego w telefonie nie zrobi żadnej różnicy ... ogólnie te nadajniki / odbiorniki - z tego co patrzyłem tak z ciekawości to obsługują sporo tych różnych pasm ... choć są o takie że mają góra 2 czy 3 ... to pasmo B7 to podejrzewam że jest używane głównie w większych miastach przy 4g i 5g - z racji większej przepustowości no i większego nasycenia infrastruktura GSM ... bo ma mniejszy zasięg co jest oczywiste z racji wyższej częstotliwości ... na terenach wiejskich i z niskim nasyceniem ta infrastruktura brak B7 w ogóle nie powinien stanowić problemu ... a jeśli jest obsługa 900 to i brak B20 pewnie nie będzie aż tak odczuwalny ... no ale jak nie masz B20 i B7 a co wiecej sieć nie obsługuje też np. B8 to już trochę słabo chyba ... Edited March 27, 2024 by Master
brawo Posted March 27, 2024 Posted March 27, 2024 Ciągle te same pytania... To zrzut sprzed chwili. Nadajniki w mojej okolicy, miasto wojewódzkie. 3x B8 i 2x B20. Sami się zastanówcie czy takie nadajnik są i czy są potrzebne Dodam, że uczestniczą te pasma w agregacji.
skay77 Posted March 27, 2024 Posted March 27, 2024 Niekiedy tam czuć, na wsiach ( gorszy zasięg , pogorszenie jakości rozmów , jakby było opóźnienie trochę tak słyszę w głośniku)w pociągu niekiedy głównie przejazdy przez lasy w mieście nie mam problemowDon't drink and root 2201122G
Master Posted March 27, 2024 Posted March 27, 2024 najgorsza opcja to być gdzieś na terenie rolnym / leśnym - gdzie tej infrastruktury jest mało i zasięgi sąsiednich nadajników są na styk w paśmie B20 - no i przebywać właśnie w takim obszarze styku 🙃 to skrajną sytuacja ale jak ktoś sobie rezydencje w takim miejscu wybuduje to może faktycznie mieć problem ... w praktyce trafić w takie miejsce na dłużej to chyba mała szansa ... chyba że gdzieś nad jeziorem i w lesie mieszkamy w namiocie 🙃 myślę że jak mamy w telefonie B8 to bez B20 da się radę ... brak B7 może chyba tylko przeszkadzać w dużych miastach i przy korzystaniu z maksymalnych transferów (5G) bo na terenach rolnych to i tak ma znaczenie tylko bardzo blisko nadajnika ... tak więc tu już każdy musi na to indywidualnie patrzeć - ja nie mam B20 - trudno - żyje bez tego i daje radę ... następny telefon też kupię w Chinach i dalej będę zadowolony ... bo wątpię że pozbeda się też innych pasm (chociaż cholera ich wie ...) teraz tylko wznoszę modły do Xiaomi żeby zrobili mi w końcu podekranowa przednia kamerkę ... 🙃 a 14 ultra już spełnia moje pozostałe wymagania - świetna bateria bardzo szybkie ładowanie bezprzewodowe znakomity ekran luks proc ram i dysk dużo wejść / wyjść antenowych lepsza siła transmisji / odbioru GSM/wifi ... no i rewelacyjne możliwości foto ... czyli idziemy w dobrym kierunku ...
jaffinio Posted March 30, 2024 Posted March 30, 2024 jeżdzę po zachodniopomorskim i nie ma problemów (plus gsm). 5g jest, a jak go nie ma to widzę 4g. nawet w piwnicy w bloku jest 4g. może to tylko zależeć od operatora. np tmobile nie ma już 3g z tego co widziałem. z playa uciekłem 11 lat temu. orange kartę mam z racji FTTH. wszystko poza plusem leży i kwiczy w moim przypadku.
Recommended Posts