wojtekluu Opublikowano 8 Marca 2024 Opublikowano 8 Marca 2024 Witajcie, Już nie mam pomysłu, sił i zaczyna brakować mi chęci. HyperOS 1.0.24.2.26.DEV Kupiłem dwie 14 z chińskiego rynku, odblokowane w tym samym dniu, zainstalowany ten sam HyperOs. I teraz, jedna 14 śmiga jak powinna, druga ma wiecznie problemy. Przykładowe problemy to: - najbardziej wkurzający to częsty brak powiadomien na ekranie przy przychodzącym połączeniu (dialer Xiaomi) - żeby odebrać muszę wejść w dialer, kliknać powrót do połączenia i dopiero odebrać. Tutaj, nie pojawia mi się też info o połączeniu na górnej belce. Na drugim Xiaomi wszystko działa poprawnie. - brak widzetów - żeby widżet włączyć to muszę przywrócić z kopii i wtedy pojawi się na ekranie - na drugim działa dobrze - brak powiadomień Xiaomi Home, Petoneer itp. - na drugim działa dobrze Próbowałem też ustawić dialer googla jako domyślny - ale tutaj to już totalnie się działo - raz mogłem odebrać przez Googla, a raz przez Xiaomi. Co zrobiłem do tego momenu? - zerowanie telefonu - instalacja aktualizacji - zerowanie i nie przywracanie kopii zapasowej - instalacja aktualizacji z WIPE, przywrócenie kopii - instalacja aktualizacji z WIPE, bez przywracania kopii Jednym wspólnym mianownikiem jest to samo. Świeżo po zainstalowaniu systemu czy wyzerowaniu - wszystko działa 10/20/40 minut, żeby później przestało działać i już nie chce wrócić do poprawnego działania. Kasowanie aplikacji, czyszczenie danych itp. nic nie daje. Jedynie po aktualizacji/wyzerowaniu wszystko działa kilkadziesiąt minut.
grzegorz.lki Opublikowano 8 Marca 2024 Opublikowano 8 Marca 2024 A próbowałeś na tym problematycznym Xiaomi 14 zainstalować przez MiFlash oryginalny ROM chiński bez blokowania BL, uruchomić system, potem zainstalować TWRP, format data i wgrać dopiero Xiaomi.eu. Może coś masz skopane z firmware a czysty flash przywróci wszystkie partycje do oryginału
wojtekluu Opublikowano 8 Marca 2024 Autor Opublikowano 8 Marca 2024 Nie, nie próbowałem. Z tego co piszesz, to boje się że zablokuje BL (nie robiłem jeszcze tak jak o tym piszesz) 8 minut temu, grzegorz.lki napisał(a): A próbowałeś na tym problematycznym Xiaomi 14 zainstalować przez MiFlash oryginalny ROM chiński bez blokowania BL, uruchomić system, potem zainstalować TWRP, format data i wgrać dopiero Xiaomi.eu. Może coś masz skopane z firmware a czysty flash przywróci wszystkie partycje do oryginału
grzegorz.lki Opublikowano 8 Marca 2024 Opublikowano 8 Marca 2024 Lektura i działaj mnie zawsze pomaga reinstalacja oryginalnego ROM chińskiego czy tam innego regionu ROM w zależności od dystrybucji telefonu
Master Opublikowano 8 Marca 2024 Opublikowano 8 Marca 2024 18 minut temu, wojtekluu napisał(a): Nie, nie próbowałem. Z tego co piszesz, to boje się że zablokuje BL (nie robiłem jeszcze tak jak o tym piszesz) w miflash po prostu przed procedura wgrania (ściągnij oryginalny chiński rom w wersji fastboot) na dole zmień ustawienie - domyślnie jest clean all with lock - obok jest clean all - czyli to wgra oryginalny system ale nie zablokuje bootloadera - potem możesz już wrzucić spokojnie czysta instalkę Xiaomi eu ...
wojtekluu Opublikowano 8 Marca 2024 Autor Opublikowano 8 Marca 2024 Próbuje ściągnąć z 3 różnych stron chiński rom, niestety serwery nie odpowiadają. Czy macie jakieś inne źródła żeby pobrać rom? Czy próbować w innym czasie?
Master Opublikowano 8 Marca 2024 Opublikowano 8 Marca 2024 (edytowane) 12 minut temu, wojtekluu napisał(a): Próbuje ściągnąć z 3 różnych stron chiński rom, niestety serwery nie odpowiadają. Czy macie jakieś inne źródła żeby pobrać rom? Czy próbować w innym czasie? a zobacz tutaj ... są różne mirrory ... https://miuirom.org/phones/xiaomi-14 a i jak byś miał problem z miflash - komunikat o sterownikach - to możesz to prosto załatwić - trzeba w katalogu miflash założyć pusty katalog o nazwie Log - to załatwi problem ... Edytowane 8 Marca 2024 przez Master 1
wojtekluu Opublikowano 8 Marca 2024 Autor Opublikowano 8 Marca 2024 (edytowane) Hmm.. wyskoczył błąd- zapętliło mi fastboota. edit za 2gim razem poszło. Edytowane 8 Marca 2024 przez wojtekluu
Master Opublikowano 8 Marca 2024 Opublikowano 8 Marca 2024 17 minut temu, wojtekluu napisał(a): Hmm.. wyskoczył błąd- zapętliło mi fastboota. edit za 2gim razem poszło. udało się wrzucić? ja z tym miflashem to dużo do czynienia nie miałem 🙃 ale pomagałem ostatnio znajomemu też z 14tka o daliśmy radę ... procedura z miflash i oryginalnym romem też mi pomogła na fastboot loopa ...
wojtekluu Opublikowano 10 Marca 2024 Autor Opublikowano 10 Marca 2024 (edytowane) Nie pisałem chwilę, bo testowałem. Z powiadomieniami dzwonienia problem się rozwiązał Telefon podczas np. łączenia się z telewizorem widnieje jako Xiaomi , wcześniej pokazywało mi że to Asus😂. Będę testowałem dalej, ale raczej sprawa jest rozwiązana:) Wielkie dzięki Panowie za pomoc! 🍻 Tak, tak wszystko śmiga W dniu 9.03.2024 o 00:27, Master napisał(a): udało się wrzucić? ja z tym miflashem to dużo do czynienia nie miałem 🙃 ale pomagałem ostatnio znajomemu też z 14tka o daliśmy radę ... procedura z miflash i oryginalnym romem też mi pomogła na fastboot loopa ... Edytowane 10 Marca 2024 przez wojtekluu
Rekomendowane odpowiedzi