Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witajcie,

Już nie mam pomysłu, sił i zaczyna brakować mi chęci. 

HyperOS 1.0.24.2.26.DEV

Kupiłem dwie 14 z chińskiego rynku, odblokowane w tym samym dniu, zainstalowany ten sam HyperOs.

I teraz, jedna 14 śmiga jak powinna, druga ma wiecznie problemy. 

Przykładowe problemy to:
- najbardziej wkurzający to częsty brak powiadomien na ekranie przy przychodzącym połączeniu (dialer Xiaomi) - żeby odebrać muszę wejść w dialer, kliknać powrót do połączenia i dopiero odebrać.  Tutaj, nie pojawia mi się też info o połączeniu na górnej belce. Na drugim Xiaomi wszystko działa poprawnie. 

- brak widzetów - żeby widżet włączyć to muszę przywrócić z kopii i wtedy pojawi się na ekranie - na drugim działa dobrze

- brak powiadomień Xiaomi Home, Petoneer itp. - na drugim działa dobrze

Próbowałem też ustawić dialer googla jako domyślny - ale tutaj to już totalnie się działo - raz mogłem odebrać przez Googla, a raz przez Xiaomi. 

Co zrobiłem do tego momenu?

- zerowanie telefonu
- instalacja aktualizacji
- zerowanie i nie przywracanie kopii zapasowej
- instalacja aktualizacji z WIPE, przywrócenie kopii
- instalacja aktualizacji z WIPE, bez przywracania kopii

Jednym wspólnym mianownikiem jest to samo. Świeżo po zainstalowaniu systemu czy wyzerowaniu - wszystko działa 10/20/40 minut, żeby później przestało działać i już nie chce wrócić do poprawnego działania. Kasowanie aplikacji, czyszczenie danych itp. nic nie daje.

Jedynie po aktualizacji/wyzerowaniu wszystko działa kilkadziesiąt minut.

1709928494172.jpg

Posted

A próbowałeś na tym problematycznym Xiaomi 14 zainstalować przez MiFlash oryginalny ROM chiński bez blokowania BL, uruchomić system, potem zainstalować TWRP, format data i wgrać dopiero Xiaomi.eu.

Może coś masz skopane z firmware a czysty flash przywróci wszystkie partycje do oryginału 

Posted

Nie, nie próbowałem. Z tego co piszesz, to boje się że zablokuje BL (nie robiłem jeszcze tak jak o tym piszesz)

8 minut temu, grzegorz.lki napisał(a):

A próbowałeś na tym problematycznym Xiaomi 14 zainstalować przez MiFlash oryginalny ROM chiński bez blokowania BL, uruchomić system, potem zainstalować TWRP, format data i wgrać dopiero Xiaomi.eu.

Może coś masz skopane z firmware a czysty flash przywróci wszystkie partycje do oryginału 

Posted

Lektura i działaj

mnie zawsze pomaga reinstalacja oryginalnego ROM chińskiego czy tam innego regionu ROM w zależności od dystrybucji telefonu 

Posted
18 minut temu, wojtekluu napisał(a):

Nie, nie próbowałem. Z tego co piszesz, to boje się że zablokuje BL (nie robiłem jeszcze tak jak o tym piszesz)

w miflash po prostu przed procedura wgrania (ściągnij oryginalny chiński rom w wersji fastboot) na dole zmień ustawienie - domyślnie jest clean all with lock - obok jest clean all - czyli to wgra oryginalny system ale nie zablokuje bootloadera - potem możesz już wrzucić spokojnie czysta instalkę Xiaomi eu ...

Posted

Próbuje ściągnąć z 3 różnych stron chiński rom, niestety serwery nie odpowiadają. 

Czy macie jakieś inne źródła żeby pobrać rom? Czy próbować w innym czasie?

Posted (edited)
12 minut temu, wojtekluu napisał(a):

Próbuje ściągnąć z 3 różnych stron chiński rom, niestety serwery nie odpowiadają. 

Czy macie jakieś inne źródła żeby pobrać rom? Czy próbować w innym czasie?

a zobacz tutaj ... są różne mirrory ...

https://miuirom.org/phones/xiaomi-14

a i jak byś miał problem z miflash - komunikat o sterownikach - to możesz to prosto załatwić - trzeba w katalogu miflash założyć pusty katalog o nazwie Log - to załatwi problem ...

Edited by Master
  • Like 1
Posted (edited)

Hmm.. wyskoczył błąd- zapętliło mi fastboota. 

image.thumb.png.5b77b9ea3a9bd867be702bb1e5f08881.png

edit

za 2gim razem poszło. 

Edited by wojtekluu
Posted
17 minut temu, wojtekluu napisał(a):

Hmm.. wyskoczył błąd- zapętliło mi fastboota. 

image.thumb.png.5b77b9ea3a9bd867be702bb1e5f08881.png

edit

za 2gim razem poszło. 

udało się wrzucić? ja z tym miflashem to dużo do czynienia nie miałem 🙃 ale pomagałem ostatnio znajomemu też z 14tka o daliśmy radę ... procedura z miflash i oryginalnym romem też mi pomogła na fastboot loopa ...

Posted (edited)

Nie pisałem chwilę, bo testowałem.

Z powiadomieniami dzwonienia problem się rozwiązał :)

Telefon podczas np. łączenia się z telewizorem widnieje jako Xiaomi , wcześniej pokazywało mi że to Asus😂.

Będę testowałem dalej, ale raczej sprawa jest rozwiązana:) 

Wielkie dzięki Panowie za pomoc! 🍻

Tak, tak wszystko śmiga :)

W dniu 9.03.2024 o 00:27, Master napisał(a):

udało się wrzucić? ja z tym miflashem to dużo do czynienia nie miałem 🙃 ale pomagałem ostatnio znajomemu też z 14tka o daliśmy radę ... procedura z miflash i oryginalnym romem też mi pomogła na fastboot loopa ...

Edited by wojtekluu