mineadam328 Opublikowano 8 Marca 2024 Opublikowano 8 Marca 2024 Cześć. Prosiłbym pięknie o pomoc, bo nigdzie nie mogę znaleźć takich informacji. Namieszałem dość mocno w TWRP, próbowałem pojedyncze fixy, do tego niechcący zresetowałem sobie telefon próbując zmienić format plików, by naprawić brak odczytu pamięci (Internal Storage 0MB) w TWRP, w systemie wszystko działało; oprócz OTA. Nie dało się pobrać pliku aktualizacji HyperOS 1.0.7.0 dla fuxi, pokazywało, że aktualizacja jest, ale ciągle wyświetlało się "brak dostępnych mirrorów". pobrałem więc z "pobieralni MIUI" czy coś takiego lecz próbując zainstalować z pliku .zip po wejściu w Recovery pokazało mi 0MB i nie było żadnych folderów. Wcześniej już też przy poprzednich aktualizacjach coś wyskakiwało na czerwono (pomarańczowo chyba też). Ogółem całe Recovery poszło się chrzanić, dane też, nie wiem czy bootloader mam odblokowany, xiaomi.eu było instalowane przez sklep (Trading Shenzhen). TL;DR: Czy i jak można zresetować TWRP? Żeby WSZYSTKIE ustawienia tam przestawiły się do wartości domyślnych. Za dużo namieszałem.
grzegorz.lki Opublikowano 8 Marca 2024 Opublikowano 8 Marca 2024 Jak tak namieszaleś jak opisujesz to ja bym zaczął od wgrania przez MiFlash oryginalnego ROM chińskiego bez blokowania Bootloader aby przywrócić wszystkie oryginalne partycje. Uruchomił i sprawdził czy wszystko jest OK. Potem wgrał TWRP, zrobił format data i wrzucił dopiero Xiaomi.eu
mineadam328 Opublikowano 8 Marca 2024 Autor Opublikowano 8 Marca 2024 5 godzin temu, grzegorz.lki napisał(a): Jak tak namieszaleś jak opisujesz to ja bym zaczął od wgrania przez MiFlash oryginalnego ROM chińskiego bez blokowania Bootloader aby przywrócić wszystkie oryginalne partycje. Jak to zrobić? A, i jak mówiłem, nie wiem czy mam odblokowany bootloader. Chyba sklep mówił, że instaluje .eu i jest zablokowany nadal? lub że go blokuje wtedy? coś takiego...
FromWP Opublikowano 8 Marca 2024 Opublikowano 8 Marca 2024 3 minuty temu, mineadam328 napisał(a): nie wiem czy mam odblokowany bootloader. Musisz mieć odblokowany. Jakby się zablokował to telefon by nie działał. Pobierasz chiński rom fastboot i instalujesz w fasboot miflashem bez blokowania bl. Potem rom eu.
mineadam328 Opublikowano 8 Marca 2024 Autor Opublikowano 8 Marca 2024 Godzinę temu, FromWP napisał(a): Musisz mieć odblokowany. Jakby się zablokował to telefon by nie działał. Pobierasz chiński rom fastboot i instalujesz w fasboot miflashem bez blokowania bl. Potem rom eu. Chciałbym mieć rom w trybie recovery; przez OTA. a, i na pewno mam odblokowany? jak mówię sklep mi to robił, nie podawałem im konta Xiaomi
FromWP Opublikowano 8 Marca 2024 Opublikowano 8 Marca 2024 31 minut temu, mineadam328 napisał(a): nie podawałem im konta Xiaomi Oni to robią w jakiś inny sposób. Masz odblokowany.
mineadam328 Opublikowano 9 Marca 2024 Autor Opublikowano 9 Marca 2024 Czy to musi być włączone zanim zacznę? I nigdzie nie mam Status odblokowania Mi. Gdzie mogę sprawdzić, czy na pewno mam ten bootloader odblokowany (bo sklep mówił że blokował po instalacji chyba).
Kacper Skrzypek Opublikowano 9 Marca 2024 Opublikowano 9 Marca 2024 Jesli masz Xiaomi.eu, to na 100% masz odblokowany bootloader (możesz też sprawdzić to - zdjęta kłódka przy uruchamianiu telefonu). Nie musisz nic włączać w ustawieniach.
mineadam328 Opublikowano 9 Marca 2024 Autor Opublikowano 9 Marca 2024 10 godzin temu, Kacper Skrzypek napisał(a): Jesli masz Xiaomi.eu, to na 100% masz odblokowany bootloader (możesz też sprawdzić to - zdjęta kłódka przy uruchamianiu telefonu). Nie musisz nic włączać w ustawieniach. Tak, jest kłódka otwarta. Zawsze się zastanawiałem co to znaczy Dzięki wielkie ❤️
mineadam328 Opublikowano 9 Marca 2024 Autor Opublikowano 9 Marca 2024 11 godzin temu, mineadam328 napisał(a): Czy to musi być włączone zanim zacznę? Czyli to nic nie zmienia czy jest włączone czy nie ten przełącznik na Xiaomi.eu? I nigdzie nie mam Status odblokowania Mi. - a ten status odblokowania Mi jest równoznaczny z odblokowaniem bootloadera, tak? Sorki, że tak wypytuję, ale chcę mieć pewność.
Kacper Skrzypek Opublikowano 10 Marca 2024 Opublikowano 10 Marca 2024 8 godzin temu, mineadam328 napisał(a): Czyli to nic nie zmienia czy jest włączone czy nie ten przełącznik na Xiaomi.eu? Nie, nic to nie zmienia. 8 godzin temu, mineadam328 napisał(a): I nigdzie nie mam Status odblokowania Mi. - a ten status odblokowania Mi jest równoznaczny z odblokowaniem bootloadera, tak? W stanie odblokowania Mi też jest informacja o stanie odblokowania bootloadera, czasami po prostu Ustawienia mylnie pokazują i to jest ukryte.
Rekomendowane odpowiedzi