Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Zwykle Redmi Note 13, fonik wczoraj sobie odblokowałem, choć czekał na to już od niedzieli, bo na wtedy skośni bracia ustalili termin. Mam X 13 5G wiec się nie podniecam, ale i ten trzeba ugryźć. Wgrany Taiwan, bo tam jest nagrywanie, na razie nie ma xiaomi.eu, ale jak napisał Pan @Kacper Skrzypek będzie gdy pojawi się HyperOS na tą wersję. Więc niby miałem zablokować fona, ale nie, sprawy Magiska mam opanowane, wszystkie potrzebne elementy na laptopie, żeby uniknąć problemów Magisk 27 i pojedziemy, żadna wrażliwa aplikacja wieczorem pluła się nie będzie, robiłem to już tyle razy.  Tylko drodzy koleżanki i koledzy mający ten model a wiem, że jest was tutaj trochę, bo obserwuje jak czyhacie na HyperOS :) - ale poważnie może ktoś z ekipy lub użytkowników ma sprawdzone TWRP na ten model,  a szukałbym sam, ale znam sprawę, wgrałem cały system, przywróciłem programy (263 razy potwierdzenie instalacji programu się kłania w aplikacji do backupu) - ale wiem jak jest-jak, będę robił na czuja, to skończy się normalnie i zawiśnie na nieodpowiednim TWRP i wgrywaj znów wszystko. Niestety mam inne-poważne, poważnie (chora MAMA) - obowiązki i nie mam czasu przywracać kilka razy systemu - wiec bardzo was proszę jeżeli ktoś sprawdził i ma sprawdzone TWRP - o wpis tutaj. Będę bardzo wdzięczny.

Edytowane przez kris68
Tagi
Opublikowano

PS. Jeżeli ktoś w chwili obecnej potrzebuje informacje na temat RN 13, odblokowania, wgrania nagrywania, Magiska i roota służę pomocą najchętniej na priv, ale i tutaj może komuś się przyda. Każdy fon staram się rozbroić do podstawy, a, że było tego kilkanaście, już chyba modeli trochę wiadomości sprawdzonych mam. Piszcie śmiało.

Opublikowano

Dzięki pomocy Pana Kacpra, Pana Adama i kolegi MASTER, wreszcie w nocy pokonałem smoka. Na razie ROM Taiwan odblokowany bootloader, Magisk dzięki Panów pomocy działa. Magisk wersja 27, PlayIntegrityFix_v15.7.2 wszystkie wrażliwe aplikacje, a wszystko zrobione według sugestiom Panów, dzialaja: karty dodane, mObywatel działa, ING i Milenium działa.  Bardzo dziękuje, teraz konfiguracja aplikacji i czekanie na  HyperOS. Sam miałym problemy, żeby to zrobić.

Opublikowano
2 minuty temu, Gorus napisał(a):

A do czego magisk? Tzn z grubsza wiem do czego służy, ale w tym przypadku? 

pewnie chodzi o to że rom to globalny Tajwan - nie chciał blokować bootloadera bo czeka na hyperos - to by miał problemy z szeregiem apek którym by to się nie podobało i wyrzucalyby różne komunikatu czy błędy np. mobywatel czy bankowe ... jedyne co tu można zrobić to właśnie kombinować z magiskiem ... 

Opublikowano

Też tak właśnie kminiłem, ale z drugiej strony, skoro wrzucił globala, to raczej na nim będzie chciał zostać również w hyperos, a ten w końcu wyjdzie w formie zwykłej aktualizacji przez OTA lub w ostateczności przez paczkę recovery więc nie trzeba zostawiać BL otwartego... Chyba że dla Tajwanu nie planują hyoerosa? 

Opublikowano

Czy Tajwan czy EEA to bez znaczenia jeśli chodzi o update do HyperOs, bo Xiaomi tworzy romy dla konkretnego modelu telefonu a nie pod region systemu który na nim jest.

Z tym pozostawieniem otwartego BL to ja osobiście też bym raczej zostawił otwarty na wypadek jakby Xiaomi znowu jakieś sztosy odstawiało w przyszłości z odblokowaniem na H.Os

Wysłane z mojego 23049PCD8G przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
2 godziny temu, Gorus napisał(a):

Też tak właśnie kminiłem, ale z drugiej strony, skoro wrzucił globala, to raczej na nim będzie chciał zostać również w hyperos, a ten w końcu wyjdzie w formie zwykłej aktualizacji przez OTA lub w ostateczności przez paczkę recovery więc nie trzeba zostawiać BL otwartego... Chyba że dla Tajwanu nie planują hyoerosa? 

Krzysiek na pewno nie zostanie na globalu 🙃 po prostu potrzebował mieć rom z nagrywaniem rozmów bo jest mu to pilnie potrzebne ... hyperosa by Xiaomi eu jeszcze nie ma no a chwilowo nie ma swojej mi 13 z naszym hyperos ... ot i stąd cała akcja ... a jak pisał przedmówca - to samo radziłem dla niego - że jak ma odblokowany żeby tak lepiej zostawił ... bo cholera tam wie co nasze chinskie majfriendy wymyśla 🙃 a tak ma otwartą drogę teraz do wrzucenia softu od Xiaomi eu - oczywiście kiedy w końcu bedzie na ten model ...

Opublikowano

Znow mi sie normalnie drugi raz udało odblokowac bootloader i o 3 w nocy wzialem się za Magiska. Jak napisałem wszystko dziala idealnie mimo odblokowanego bootloadera. A nagrywanie rozmow jest mi koniecznie !!!! potrzebne. Wiem , ze teoretycznie bez powiadomienia nie wolno nagrywać ale nie raz to uratowało mi skore bo miałem dowod. A prowadze nazwijmy to rozne finansowe rozmowy i bez dowodu komuś czegos nie udowodnisz. To niby nie dowód ale......poszlaka. A, że czekam na HyperOS to inna sprawa ale jezeli Pan Kacper z ekipą wypuści na ten model nie tylko stable ale i tez wersję DEV to bedę czekal ile potrzeba. I bardzo dziekuję koledze Masterże zarazil mnie wersją DEV, mimo nieraz bugow ale jest ich mało chodzi o wiele lepiej niz wersja stable HyperOS. Bo sa tam nowsze rzeczy niż w wersji stable. Tak wiec nie podniecalem sie zamknieciem bootloadera jednak, moze ktos  liczy , ze na globalu Taiwan dostanie stable HyperoS ale ja już się zarazilem wersjami DEV i każdemu polecam. Gorus a prawda jest taka , ze najlepiej jezeli masz ta wersje fona zostawic otwarty bootloader i chwile popracować nad Magiskiem bo czyni cuda. Gdybyś potrzebowal informacji czy pomocy to myśle , że tym sluży i Master i Pan Kacper, czy pan Adam, Netoper - czy ewentualnie ja. Raz sprobujesz zawsze bedziesz to robil.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Dzięki, ale u mnie już wgrany tajwan i bl zamknięty więc już po ptokach ;) to co chciałem to mam. W takim razie miłego użytkowania :)

Edytowane przez Gorus
Opublikowano (edytowane)

Gorus ale możesz w moment odblokować bootloader teraz i zainstalować magiska. Naprawdę uwierz mi, ze to fajna sprawa i możemy czekać na HyperOs stable może dla ciebie a dla mnie wersja dev. To jest pól godziny roboty - zalezy ile masz aplikacji-bo ja 270 :).

P.S. Czy ty procesor nie masz Mediateka ??

Edytowane przez kris68
Opublikowano

Gorus a na korzyść roota przemawia jeszcze jedno-przy działającym roocie jeden z programów ze stajni Coolormuster nie tylko robi kopie wszystkiego, ale także kopiuje dane aplikacji. Połowa mniej roboty. Jestem fanem tej firmy.