Skocz do zawartości
  • 0

Nieostre zdjęcia Note 13Pro 5G

Pytanie

Opublikowano

Witam, dziś stałem się posiadaczem Note 13 Pro 5G i mam taki problem z aparatem, dołączam zdjęcie przykładowe zrobione w trybie Auto, otóż praktycznie każde zdjęcie zrobione z bliska jest rozmyte/nieostre po bokach, czy to świadczy o uszkodzonej optyce ? zdjęcia ogólne dalekich obiektów są ok. To już mój stary Mi 9T robi wyraźniejsze bliskie fotki

note13pro zdj.jpg

13 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano

Nie masz.pozałączanych jakichś polepszaczy typu HDR, Ai.?
Przed zrobieniem fotki puknij palcem w ekran gdzieś na boku żeby skupić obiektyw na danym obszarze i zobacz czy wtedy wyostrzy.
Z jak bliskiej odległości robisz fotki? bo w Xiaomi jest lepiej robić z ciut dalszej i wykorzystywać zbliżenie/powiększenie.

Wysłane z mojego 23049PCD8G przy użyciu Tapatalka

Jeszcze jedno, na podglądzie jest ok i dopiero po zrobieniu fotki lipa, czy i na podglądzie też kijowato ostrzy.

• 0
Opublikowano

Próbowałem z i bez AI i HDR niema różnicy, na podglądzie jest ok jak się zrobi fotkę to efekt jak na przykładzie. Po stuknięciu w ekran niby ostrzy ale i tak to zdjęcie nie jest rewelacyjne, z większej odległości czy ze zbliżeniem faktycznie jakby lepiej ale nie tego spodziewałem się po zachwalanej matrycy samsunga

• 0
Opublikowano

Dla testu czy to wina softu czy sprzętu, zainstaluj jakąś inną apkę do obsługi zdjęć np open camera, czy najlepiej (jeśli jest na ten telefon) gcam
I zobacz czy jest poprawa, jak jest to coś z softem jest zakrzaczone, jak bez wyraźnej poprawy to usterka sprzętowa.

• 0
Opublikowano

Żeby zdiagnozować problem od strony fotograficznej ;)

1. Możesz umieścić telefon w jakimś statywie lub podeprzeć go tak, żeby nie trzymać w ręce? Oczywiście chodzi o wyeliminowanie ruchów ręki. 

2. Zdjęcie przeważnie posiada jakąś głębię ostrości, czasem małą a czasem dużą. Przy małej głębi efekt może być taki jak na foto - tylko w miejscu ostrzenia (tu centrum) jest ostro, a im dalej tym mniej. Pasjonaci foto często biją się o uzyskanie takiego efektu zwanego potocznie bokhed :). Mógł być użyty obiektyw makro i dlatego. Zrób to samo foto z dalszej odległości około 0,5m i wtedy powiększ i zobacz czy rozmyte.

Trzeba by przeprowadzić fotograficzny wywód, ale... Taki efekt (poza poruszeniem) może oznaczać, że aparat tam jest wybitnie dobry. Zdjęcie wygląda jak w pomieszczeniu gdzie jest mało światła. Na dodatek obiekt jest dość blisko. Aparat otwiera maksymalnie przysłonę, żeby wpuścić jak najwięcej światła i to skutkuje rozmazaniem. Możesz to oczywiście zniwelować dobierając wyższą przysłonę lub podwyższając ISO

Liczę, że coś z tego zrozumiesz, ale jeśli nie robiłeś nigdy zdjęć aparatem fotograficznym, to pewnie słabo. 

• 0
Opublikowano

Miałem ten sam problem, właściwie podobny. W mgsm dodałem zdjęcia z Note 13Pro 5G, głównie na szerokokątnym brak ostrości, fioletowa poświata na budynkach, jeśli nie naprawią tego aktualizacją, to telefon za prawie 1.900 zł śmiechu warte. Na stronie GSMArena również o tym wspominają, Xiaomi sprzedaje dalej, a ludzie tacy zadowoleni,  miałem możliwość odesłania. od 2 lat mam też mi 11 lite 5g obraz ostry, szerokokątny również, a w note 13 bez komentarza 

• 0
Opublikowano

remo18, na mgsm wspominasz o tym tylko ty, więc nie widzę jakiegoś większego poruszenia, chyba że chcesz je wywołać.

Ta "fioletowa poświata" to aberracja chromatyczna i wierz mi, że występuje też w aparatach fotograficznych typu lustrzanka, w których (wybierz sobie w zależności od upodobania) albo sam obiektyw albo samo body jest droższe niż ten cały telefon. 

• 0
Opublikowano

Jest problem i to kosmiczny ale wg mnie to chyba problem z kompresją zdjęcia a nie z aparatem. W ustawieniach z trzech do wyboru mam ustawioną jakość bardzo dobrą czyli najwyższą a mimo o przy niewielkim powiększeniu straszna pikseloza. Przy wyborze 200 Mpikseli wcale nie jest lepiej. A tak poza tym ustawienia aparatu są dramatycznie słabe. moja wersja to 5.1.001120.8

Może ktoś wie czy można jakoś zmienić kompresję zdjęć w ustawieniach telefonu?

• 0
Opublikowano

Mam ten sam problem, może zdjęcia nie są najgorsze jak na moje potrzeby,ale przy zrobieniu fotografi w 200mpx i po odtworzeniu  tego zdjęcia w galerii nie ma kompletnie ostrości, dopiero w trakcie przybliżania zdjęcia telefon je " renderuje " i jakość zaczyna być doba, zainstalowałem inną aplikacje galerii i również ten problem występuje, czy ktoś z Was ma pomysł jak to rozwiązać ?

• 0
Opublikowano

Czasem nie ma się co podniecać ilością Mpix a raczej optyką. Mam i ten model a od niedawna Xiaomi 14 Ultra tu jest 50 Mpix ale optyka Leica i fotki są bez porównania z tym , ze ten smartfon jako flagowiec kosztuje 5x wiecej, ale jak się marzy czasem o jakości trzeba tyle zapłacić.

• 0
Opublikowano

ta idącą w górę ilość mpx to z jednej strony marketing - bo "świadomy inaczej" klient mając do wyboru fona z 50 mpx a obok dwa inne - jeden ze 100 a drugi 200 - chyci się tego 200 i będzie święcie przekonany że zrobił dobry deal ... do tego zawsze można "zapodac szpan" na dzielnicy - gdzie będziemy przodować w klasyfikacji podwórkowej 🙃 a tak na serio - podstawa to rozmiar matrycy / pikseli + optyka + software ... i dopiero ta kombinacja robi robotę ... te dodatkowe mpx na pewno przydadzą się przy tzw. zoomie cyfrowym - przy jego większych wartościach zyskamy trochę na jakości ... i tak będzie podła ale zawsze troszkę mniej podła 🙃 a to co pisał załogant xaaanx to ciekawe ... ja bym jeszcze sprawdził na kompie jak to wygląda - otworzył fotkę np. irfanview ... tu Krzysiek miał czy jeszcze ma 13 pro to może to sprawdzić u siebie ... ten problem zakładam że występuje tylko przy robieniu fotek z tzw. pełna rozdzielczością aparatu? czyli w trybie pro - bo zwykły tryb nie używa az takiej ilości ... tam jest chyba jakieś składanie finalnego obrazu poprzez interpolację ... tak pisze z pamięci ... bo kiedyś o tym czytałem jak miałem jeszcze mi 11 który miał ta maks wartość bodajże 105 mpx ale zdjęcia w normalnym trybie były robione z niższą wartością (chyba 1:4) a ta pełną wartość to tylko ręcznie po wybraniu odpowiedniego trybu w tzw. sekcji "pro" ... jeśli coś poniedziałek to sorki 🙃 ja stary już i zużyty i łeb nie ten ... a i biedy na tym łbie za dużo ... 🙃 przy okazji przypomnę sobie temat z tymi fotkami ... w 14 też chyba jest podobna zasada bo tryb 50 mpx jest też tylko do wyboru w trybie pro a zwykle zdjęcia są robione z niższym przelicznikiem mpx ...

• 0
Opublikowano (edytowane)

Przedtem nie zwróciłem uwagi na zalączone zdjęcie, robilem pare zblizeń drobnych przedmiotów i mimo że robiłem je z ręki nie miałem takich nieostrości po bokach, więc jednak zakładałbym jakiś problem sprzetowy. No a tak w ogóle jeżeli ktoś się chce bawić w zbliżenia/macro  to warto jednak dać tą  niewielka sumę na Alle.... na statyw dla smartfonów i wtedy masz pewność, ze nieostrość nie jest spowodowana ruchem ręki. No i ewentualnie bawić się ustawieniami manualnymi tak , jak napisał kolega wyżej, żeby uzyskać większą głębię ostrości. A czasem i jest tak, że faktycznie te nowe smartfony, potrafią robić zdjęcia gorszej jakości niż ich starsi poprzednicy.... Co akurat nie dotyczy 14 Ultra no ale cena..... ale warto.

Edytowane przez kris68
  • 0
Opublikowano
W dniu 17.09.2024 o 14:29, xaaanx napisał(a):

Mam ten sam problem, może zdjęcia nie są najgorsze jak na moje potrzeby,ale przy zrobieniu fotografi w 200mpx i po odtworzeniu  tego zdjęcia w galerii nie ma kompletnie ostrości, dopiero w trakcie przybliżania zdjęcia telefon je " renderuje " i jakość zaczyna być doba, zainstalowałem inną aplikacje galerii i również ten problem występuje, czy ktoś z Was ma pomysł jak to rozwiązać ?

znalazłem na tiktoku filmik z robienia zdjęcia tym właśnie telefonem przy 200mpx i efekt ten sam, podczas przybliżania widoczne ładowanie ostrości zdjęcia

Filmik https://vm.tiktok.com/ZGeoRKoaS/