Skocz do zawartości
  • 0

Problem z działaniem Wi-Fi Xiaomi 13T

Pytanie

Opublikowano (edytowane)

Cześć,

Od ponad miesiąca odkąd użytkuje Xiaomi 13T mam ciągle problem z prawidłowym działaniem Wi-Fi. Telefon potrafi tracić połączenie z internetem mimo połączenia z routerem, ale też sporadycznie rozłącza z samym Wi-Fi. Problem nie pojawiał się w poprzedniku (Xiaomi mi note 10) a także nie pojawia się w innych urządzeniach które podłączają się pod moją sieć. Telefon i router były niejednokrotnie restartowane, bawiłem się ustawieniami ale nic nie pomogło... Tracę już cierpliwość do tego telefonu. Liczę na waszą pomoc, może uda się coś z tym zrobić 

Edit: uprzedzając pytania. Na mobilnej transmisji danych nie ma żadnych problemów z internetem. Ale to nie jest rozwiązanie problemu 

Edytowane przez Shadowek 99

10 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano (edytowane)
21 minut temu, Shadowek 99 napisał(a):

Cześć,

Od ponad miesiąca odkąd użytkuje Xiaomi 13T mam ciągle problem z prawidłowym działaniem Wi-Fi. Telefon potrafi tracić połączenie z internetem mimo połączenia z routerem, ale też sporadycznie rozłącza z samym Wi-Fi. Problem nie pojawiał się w poprzedniku (Xiaomi mi note 10) a także nie pojawia się w innych urządzeniach które podłączają się pod moją sieć. Telefon i router były niejednokrotnie restartowane, bawiłem się ustawieniami ale nic nie pomogło... Tracę już cierpliwość do tego telefonu. Liczę na waszą pomoc, może uda się coś z tym zrobić 

w sumie trudny temat ... ja bym radził zacząć od ustawień routera - w moim z kablówki np. wyłączyłem w ogóle pasmo 2.4 i zostawiłem tylko transmisje / odbiór na 5 GHz ... bo jeśli fon łączy się z tym pasmem 2.4 to mam np. wifi w standardzie wifi4 a nie wifi5 - jak to jest dla pasma 5ghz ... co do samego wifi to nie masz za dużo możliwości ustawień w telefonie ... może troszkę w opcjach developerskich ... zawsze można tam zerknąć ale czy to coś da trudno powiedzieć ... czyli tu jedyne co jeszcze zostaje to reset systemu do ustawień fabrycznych (oczywiście zrób wcześniej backupy) a jak to nic nie da to instalacja innej wersji systemu ... tu już przyda się odblokowany bootloader ... ogólnie jeśli chodzi o wifi to nie miałem takich problemów ani na mi 11 ani nie mam teraz na 14 ... korzystam i korzystałem tylko z romow Xiaomi eu ... a router mam marny ... jak pisałem ... z kablówki Cisco ... choć przyznam że działa zaskakująco dobrze - zasięgowo też ... miałem go zmienić ale jakoś nie bardzo widzę potrzebę 🙃

ps. w ustawieniach wifi - dla danego Sida możesz pobawić się jeszcze opcją prywatność i tam zmienić ustawienia ... bo DHCP to raczej powinno być ... czyli tego MACa możesz zmienić z urządzenia na zmienny albo odwrotnie ... nie wiem czy to by pomogło ale zawsze jakaś opcja jest ...

ps. możesz jeszcze też włączyć i wyłączyć tryb samolotowy - to powinno zrestartować moduł wifi ... tak samo jak transmisje / odbiór GSM ... nie wiem czy to pomoże ale te można spróbować ... 

Screenshot_2024-01-25-21-44-38-921_com.android.settings.jpg

Edytowane przez Master
  • 0
Opublikowano

Ustawieniami Wi-Fi bawiłem się na wszystkie kombinacje zarówno MAC jak i ustawieniami IP. Nic nie pomogło... Dodam że problem dotyczy głównie korzystania z YouTube, ale podczas innych aktywności problem również się uwidacznia. System jest w najnowszej wersji, nie wiem już czy to wada fabryczna mojego egzemplarza czy ktoś miał podobny problem ale o ile z mojego poprzedniego telefonu byłem bardzo zadowolony, tak ten obecny popsuł moją dobrą opinię na temat marki Xiaomi... 

• 0
Opublikowano
5 minut temu, Shadowek 99 napisał(a):

Ustawieniami Wi-Fi bawiłem się na wszystkie kombinacje zarówno MAC jak i ustawieniami IP. Nic nie pomogło... Dodam że problem dotyczy głównie korzystania z YouTube, ale podczas innych aktywności problem również się uwidacznia. System jest w najnowszej wersji, nie wiem już czy to wada fabryczna mojego egzemplarza czy ktoś miał podobny problem ale o ile z mojego poprzedniego telefonu byłem bardzo zadowolony, tak ten obecny popsuł moją dobrą opinię na temat marki Xiaomi... 

no zobaczysz czy odezwie się tu ktoś kto posiada ten model ... możliwe że jest jak piszesz i to wina modułu wifi ... nie programowa ale sprzętowa ... dziwne jest to że to uwidacznia się głównie na jutubie ... sprawdzałeś jak to wygląda przez apke i prze stronę? ja akurat świadomie zmieniłem z mi 11 na 14 - mi 11 miałem 2.5 roku, praktycznie od premiery ... i żadnych problemów stąd naturalnym było przejście na kolejne mi ... 🙃 ostatnio pisałem tu z gościem który szukał telefonu i zdecydował się ostatecznie na mi 13t - z tego co pisał jest zadowolony i nie zgłaszał tego typu problemów ... tak więc też trzeba brać pod uwagę że to problem z tym konkretnym egzemplarzem ...

• 0
Opublikowano

@Shadowek 99 tak się zapytam czy ty korzystasz z usług i routera od Vectra?

Bo jak napisałeś o YouTube i wieszaniu to od razu skojarzyły mi się problemy znajomych. U nich wygląda sytuacja identycznie z tym, że na telefonach innych firm też.

Ogólnie masz zakupiony telefon w Polsce korzystaj z gwarancji. Odeślij na naprawę niech to sprawdzą przy okazji wygrają rom i firmware i oddadzą jak z fabryki.

Ja np. korzystam prywatnie z Xaomi od 2016 r. i w zeszłym roku zakupiona Xiaomi 13 i po 3 miesiącach padł moduł GPS,  musiałem odsyłać do Chin i byłem 6 miesięcy bez telefonu. Wrócił, wymieniona płyta główna i teraz śmiga GPS jak szalony.

A przed 13 przerobiłem 7 różnych modeli i problemów nie było żadnych.

Także korzystaj z gwarancji. Xiaomi robi teraz tak dużo modeli, że niestety mankamenty będą się zdarzać.

• 0
Opublikowano

Kiedyś miałem przypadek że w moim telefonie  i wszystkich inne sprzętach działał internet normalnie a na 1 telefonie nie chciał działać za nic. Trzeba było włączać i wyłączać tryb samolotowy praktycznie co chwilę. Pomogła wymiana routera i od tej pory problemy zniknęły. Był to router dlink. Teraz jest tenda i działa. Może po prostu się nie dogadują u Ciebie tak jak u mnie. 

• 0
Opublikowano

Nie wydaje mi się, że w serwisie wgrają ROM na nowo i będzie ok. Tak jak napisał Master raczej wydaje się, że jest to problem sprzętowy. Więc albo wymienią płytę główną, albo dadzą nowy telefon. Trafiłeś na walnięty egzemplarz. A przecież nikt nie będzie się bawił naprawą płyty głównej, bo chyba raczej nie mają możliwości. Masz gwarancję, oddaj zaraz i będzie po wszystkim.

• 0
Opublikowano

no tak ... niby są to te same standardy i jest to ujednolicone ale takie problemy były zawsze odkąd pamiętam ... mamy te same standardy połączeń i konfiguracje a jeden telefon dogada się z routerem a drugi nie 🙃 kiedyś takie problemy były te w przypadku pctow - nawet jakaś firma jak pamiętam (chyba plextor) podawała oficjalnie w specyfikacji że napęd CD nie będzie działać z jakimiś modelami płyt głównych mimo że standard połączenia wszystkie miały ten sam 🙃 - sata ... też podobne problemy były z dyskami twardymi ... ja w takim wypadku zacząłbym od sprawdzenia tego na innym routerze - najlepiej na innym procku i innej firmy - a jak będzie to samo przywrocilbym ustawienia fabryczne / postawił inny system - a jak dalej będą te problemy to zostaje już tylko wymiana / naprawa gwarancyjna o ile jest taka możliwość bo nic tu innego nie zostaje ... pytałem nawet w tej sprawie tego gościa o którym pisałem i który ma 13t - u niego zero problemów z wifi ...

• 0
Opublikowano

Jedyne co jeszcze zrobię to przywrócenie urządzenia do ustawień fabrycznych. Jeśli to nie pomoże to wtedy odeśle telefon na gwarancję i niech naprawiają. Router jest ok, bo tak jak wspominałem na innych urządzeniach problem nie występuje 

• 0
Opublikowano

Miałem podobny problem, cały czas mimo tego że telefon był połączony z WiFi miał chwilowe braki internetu, okazało się że mam włączoną opcję Smart connect w routerze i nie miałem osobno pasma 2.4 i 5 GHz tylko wszystko było wysyłane razem pod jedną nazwa a telefon sam wybierał z którym pasem się łączyć, po wyłączeniu tej opcji i zrobienia osobno sieci 2.4 i 5 GHz problem ustał prawdopodobnie telefon przełączał się między pasmami i to powodowało chwilowe braki w internecie i problemy z połączeniem.

• 0
Opublikowano

Czas odkurzyć nieco temat. Moje urządzenie wróciło z serwisu - oczywiście nic nie zrobili. Dzisiaj problem znowu się pojawił, jednak jak dokładnie go przeanalizowałem okazało się, że winowajcą całego problemu mogą być moje bezprzewodowe słuchawki (Redmi Buds 3 Pro) , gdy tylko je podłączyłem i zacząłem korzystać z YouTube za chwilę wywaliło połączenie z internetem a za moment w ogóle rozłączyło mnie z Wi-Fi zmuszając mnie do restartu routera. Choć jak sobie przypominam na poprzedniku (Mi Note 10) problem nie występował. Pytanie do was - co z tym fantem zrobić?