Jump to content

Problemy z ładowaniem / bateria spuchła / czy to już koniec?

scyld

Recommended Posts

Cześć,

od jakiegoś miesiąca mam problem z ładowaniem POCO X3 Pro. Soft najnowszy - ostatnia aktualizacja chyba jakoś około kwietnia zeszłego roku. Zatem podejrzewam, że to raczej nie wina softu. Z resztą problem się zaczął ot tak nagle a nie po jakichś zmianach. Telefon miałem podłączony do oryginalnej ładowarki przez jakiś dokupiony kabel. Działało to od daaawna (co najmniej rok) bez żadnego problemy. I nagle zonk, telefon mnie poinformował że się "powolnie ładuje". Czyli zero QC czy szybkiego ładowania. Od tego czasu próbowałem kilka ładowarek - prostych (pasywnych) oraz takich ąę PD a nawet zasilacza od laptopa. Różne kable od oryginalnego po jakieś też ąę np: BASEUS KABEL USB-C TYPE-C 100W PD QUICK CHARGE 5A. Efekty są takie, że albo wcale się nie ładuje albo z jakimiś przerwami i czymś co w moim zawodzie nazywa się flapping (ciągłe przełączanie : wyłączanie/włączanie). Np. podłączam oryginalny sprzęt i zero efektu, ale po 5 minutach nagle włącza się ładowanie - przeważnie powolne albo czasem nawet szybkie - oczywiście na jakieś kilkanaście minut. W trakcie zalicza mi flappowanie albo tym się kończy. Ważne być może też jest, że w lipcu zostawiłem telefon na słońcu i mu bateria spuchła. Ale aż do grudnia wszystko działo idealnie.

Czy to już koniec tego telefonu? Czy też to jakiś znany problem i da się zrobić jakąś magię?

Samo to że akumulator spuchł świadczy o jego usterce, a kolejna sprawa spuchnięty akumulator gniecie na płytę główną i może spowodować jej uszkodzenie .
Może te, tak być że mimo spuchniętego akumulatora wysypał się tylko moduł ładowania.
Jedyne czary które można zrobić to otwarcie fona i szukanie usterki.

Wysłane z mojego 23049PCD8G przy użyciu Tapatalka

Ale ten telefon normalnie działa… teraz ma 48% naładowania ale działa, czyli bateria jest sprawna ale się nie ładuje? Jak dla mnie t o trochę dziwne…

Bateria ma swój kontroler i może być uszkodzony.
Po za tym ja Ci podałem możliwe/potencjalne usterki a nie diagnozę, diagnozę dostaniesz jak serwisant otworzy telefon.

Wysłane z mojego 23049PCD8G przy użyciu Tapatalka

1 minutę temu, Netoper napisał(a):

Bateria ma swój kontroler i może być uszkodzony.
Po za tym ja Ci podałem możliwe/potencjalne usterki a nie diagnozę, diagnozę dostaniesz jak serwisant otworzy telefon.

Jasne, dzięki.

Ja bym wymienił w komplecie płytkę ładowania i taśmę, bo to śmieszny koszt- na Ali kilkanaście PLN. Jeśli będzie dalej problem to dopiero wtedy baterie. Płytkę ładowania i tak czy siak bym radził wymienić (trzeba zwrócić uwagę przy zakupie bo są 2 wersje, z QC oraz bez) bo nie ma pewności czy nie jest uszkodzona i przez to właśnie spuchła bateria bo została przeladowana. - szkoda żeby z nową baterią stało się to samo

7 godzin temu, zeno55 napisał(a):

Ja bym wymienił w komplecie płytkę ładowania i taśmę, bo to śmieszny koszt- na Ali kilkanaście PLN. Jeśli będzie dalej problem to dopiero wtedy baterie. Płytkę ładowania i tak czy siak bym radził wymienić (trzeba zwrócić uwagę przy zakupie bo są 2 wersje, z QC oraz bez) bo nie ma pewności czy nie jest uszkodzona i przez to właśnie spuchła bateria bo została przeladowana. - szkoda żeby z nową baterią stało się to samo

Natenczas sytuacja była podbramkowa, nijak się nie dało tego POCO naładować więc, przeniosłem się na stare Redmi Note 9 Pro.

Tylko mam taką prośbę… o jakich konkretnie częściach mówicie? Taśma, płytka ładowania i bateria. Moglibyście podać konkretnie jakie modele albo nawet linki do AliExpress. Byłbym niezmiernie dzwięczny.

Posted (edited)
6 godzin temu, zeno55 napisał(a):

Ja kupowałem u tego

https://a.aliexpress.com/_EI38drn

Ok, podziękował. Rozebrałem telefon. Okazało się, że taśma flex łącząca SUB i MB - ona idzie "na baterii" i gdy ta spuchła to w końcu spowodowała, że złącze na tasiemce do MB po prostu pękło. Jak rozebrałem obudowę to po prostu odskoczyło. Zamówiłem sobie już nową płytkę ładowania i tasiemkę. Muszę jeszcze tylko znaleźć jakąś rozsądną baterię.

Swoją drogą gdyby ta tasiemka szła nie na baterii ale pod nią - między wyświetlaczem a baterią - to by się to nie stało… tak na przykład idzie tasiemka z wyświetlacza do MB. Pokombinuję ze starą taśmą czy to ma sens ;-)

Edited by scyld

Niestety umiejscowienie taśmy nie jest zbyt szczęśliwe. U mnie ładowanie zaczęło się kaszanić mimo że najmniejszych śladów uszkodzeń nie było. Padły styki na łączeniu złącze-taśma. Od tamtego czasu ultra szybkiego ładowania używam tylko sporadycznie kiedy naprawdę potrzebuje awaryjnie szybko podładować fona . Siedząc w domu kiedy nam się wcale nie spieszy bez sensu ładować szybko a potem telefon i tak wisi x czasu na ładowarce zanim go ktoś odłączy
Na codzień używam tylko zwykle szybkie ładowanie , prąd kilku amper to jednak duże obciążenie dla takiej lichej tasiemki. Ultra szybkie dość mocno nagrzewa złącze i tasiemki, nie dziwota że kiedyś w końcu padnie

• 3 months later...
W dniu 7.01.2024 o 20:58, scyld napisał(a):

Ok, podziękował. Rozebrałem telefon. Okazało się, że taśma flex łącząca SUB i MB - ona idzie "na baterii" i gdy ta spuchła to w końcu spowodowała, że złącze na tasiemce do MB po prostu pękło. Jak rozebrałem obudowę to po prostu odskoczyło. Zamówiłem sobie już nową płytkę ładowania i tasiemkę. Muszę jeszcze tylko znaleźć jakąś rozsądną baterię.

Swoją drogą gdyby ta tasiemka szła nie na baterii ale pod nią - między wyświetlaczem a baterią - to by się to nie stało… tak na przykład idzie tasiemka z wyświetlacza do MB. Pokombinuję ze starą taśmą czy to ma sens ;-)

Udalo sie naprawic? Jaka baterie kupiłeś i jak się sprawuje? Moj prawie 2l fon mial wymieniona baterie na gwarancji, ale po pol roku zauważyłem znaczny spadek jej działania, a po prawie roku to dziala gorzej niz stara 2l. Czyżby wsadzili mi jakis zamiennik?