baku1991 Posted September 2, 2015 Share Posted September 2, 2015 Jest oficjalne nigtlies dla naszego smartfona od zespołu CM: http://download.cyanogenmod.com/?device=cancro Źródło informacji: http://www.androidheadlines.com/2015/08/cyanogenmod-12-1-nightlies-available-xiaomi-mi3-mi4.html Pytanie czy będzie w czymkolwiek lepszy od stabilnego, ale nieoficjalnego CM 12.1 krążącego już w sieci? Dawajcie znać jeśli ktoś testował bo zastanawiam się, którą wersję ładować. Link to comment Share on other sites More sharing options...
fredek Posted September 2, 2015 Share Posted September 2, 2015 Link do XDA gdzie jest kontakt i najświeższe informacje http://forum.xda-developers.com/xiaomi-mi-3/orig-development/official-cyanogenmod-12-1-mi3-t3165513 Tu sobie można zobaczyć jakie są zmiany w wersja i podejrzeć co będzie w następnym buildzie http://www.cmxlog.com/12.1/cancro/#next_build Co do samego romu to w sumie od wersji z 29.08.2015 jakiś większych problemów nie ma, wszystko działa i to dobrze. W stosunku do MIUI6 i MIUI7 to bym tak to porównał całkiem zresztą subiektywnie: Zalety CM 12.1 OFFICIAL cancro : + działają wszystkie powiadomienia + można odblokowywać telefon na wiele sposobów, nie tylko MIBandem + większa wydajność, brak jakichkolwiek lagów, tak dla przykładu w najnowszym antutu 46-47 tys pkt. + nigdzie na ma chińszczyzny, trafi się sporadycznie w menu napis po angielsku jak wprowadzają nową funkcję i tłumaczenia nie ma... kilka dni i jest już po polsku + bardziej logiczna konfiguracja ustawień telefonu + system znacznie lżejszy do miui, więcej wolnych zasobów dla aplikacji użytkownika + jak jest jakiś błąd, to po zgłoszeniu naprawiany jest w ciągu kilku dni, bardzo często już w następnym buildzie Wady: - krótszy czas pracy na baterii ale z 1 dniem nawet przy intensywnym użytkowaniu nie ma problemu - trochę gorszy aparat, ten fix Acid-a na miui sprawia, że ciężko z tym powalczyć nawet kombinując z innym apkami do kamery - trochę brzydszy wygląd, chyba się już trochę przyzwyczaiłem do miui @baku1991: Ten stabilny, nieoficjalny CM12.1 to który masz na myśli, bo jest kilka, daj link by było wiadomo co porównywać. Link to comment Share on other sites More sharing options...
m4ci3k_sz Posted September 4, 2015 Share Posted September 4, 2015 Fredek, masz porównanie do xenonhd na mi3? Link to comment Share on other sites More sharing options...
fredek Posted September 4, 2015 Share Posted September 4, 2015 Ostatnich wersji xenonxd nie testowałem,także nie porównam. Na wcześniejszych kompas wariował, radio FM nie działało, mac adresy Wi-Fi i bluetooth były niewłaściwe - może już to poprawili. Link to comment Share on other sites More sharing options...
m4ci3k_sz Posted September 4, 2015 Share Posted September 4, 2015 Chodzi mi o samo działanie płynność, stabilność. Da się wyłączyć? Zauważyłem że na xenonhd wpada wtedy w bootloopa Link to comment Share on other sites More sharing options...
lutzen Posted September 4, 2015 Share Posted September 4, 2015 Szybkość działania jest podobna, według mnie przewaga CM. Wróciłem osobiście do Miui z powodu słabych czasów na baterii Wysłane z mojego MI 3W przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
m4ci3k_sz Posted September 4, 2015 Share Posted September 4, 2015 (edited) A GPU nie ma problemów bo obciążeniu? Na xenonhd grając dłużej w gta pojawiają się białe plamy aż w końcu gra się wyłącza Edited September 4, 2015 by maaaciekmaaaniek Link to comment Share on other sites More sharing options...
fredek Posted September 4, 2015 Share Posted September 4, 2015 Rzadko wyłączam telefon ale na CM sprawdzałem czy włączy się jak będzie ustawiony alarm. Włączył się 2 minuty wcześniej i alarm zadziałał. Żadnych lagów nie zauważyłem. Co do stabilności to wygląda ok ale ja sobie potestowałem z ciekawości tylko kilka dni i przywróciłem miui z backupu. A GPU nie ma problemów bo obciążeniu? Na xenonhd grając dłużej w gta pojawiają się białe plamy aż w końcu gra się wyłącza No to uważaj, bo jak przegrzewasz telefon to będziesz miał prędzej czy później z niego gustowny przycisk do papieru.W gta nie gram, w asphalt 8 czasami ale to kilka kółek, max 30 minut - nic złego się nie dzieje. Link to comment Share on other sites More sharing options...
m4ci3k_sz Posted September 4, 2015 Share Posted September 4, 2015 Grając dłużej mam na myśli koło pół godziny z tym że gram na padzie po bt i może dlatego się szybciej grzeje Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rzeźnia Posted September 18, 2015 Share Posted September 18, 2015 Mnie już nie powiem co strzela przez baterię... Na MIUI średnio 3h SOTu i cały czas mielące "Usługi Xiaomi - com.xiaomi.xmsf". Na sMIUI odchudzonym jak się da 4h a na custom romach 5h. Szkoda tylko tego aparatu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
fredek Posted September 18, 2015 Share Posted September 18, 2015 Mi na MIUI7 trzyma SOT 5-6h, na CM12.1 było lekko ponad 5h. Zerknij sobie zresztą na statystyki dla miui7: Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bullsblood Posted September 29, 2015 Share Posted September 29, 2015 Poradzi ktoś jak zainstalować recovery od CM? Zainstalowałem cm przez cwm a chciałbym recovery od cm i nie wiem jak się do tego zabrać. Jest jakaś apka do tego czy przez fastboot? Wysłane z mojego MI 3W przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
fredek Posted September 29, 2015 Share Posted September 29, 2015 Instalujesz przez fastboot. Ale twrp jest lepsze. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bullsblood Posted September 29, 2015 Share Posted September 29, 2015 Instalujesz przez fastboot. Ale twrp jest lepsze. Możesz jeszcze napisać jakim programem? Wysłane z mojego MI 3W przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
fredek Posted September 29, 2015 Share Posted September 29, 2015 Ja mam zainstalowane drivery do adb i fastboot, także telefon uruchamiam w trybie fastboot i flashuję przy pomocy fastboot.exe Link to comment Share on other sites More sharing options...
m4ci3k_sz Posted September 29, 2015 Share Posted September 29, 2015 Możesz jeszcze napisać jakim programem? Wysłane z mojego MI 3W przy użyciu Tapatalka Cmd Wysłane z mojego MI 3W przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
lg4xhd Posted October 13, 2015 Share Posted October 13, 2015 (edited) 1. Czy wgrywając ten rom, mogę w każdej chwili powrócić do oryginalnego romu MIUI za pomocą programu MIFLASH ? 2. Czy tryb FASTBOOT w telefonie pozostaje nie naruszony ? 3. Czy gdy mam zainstalwoane TWRP, mogę normalnie wgrać za pomocą tego oficjalne MIUI ? Tak aby TWRP pozostało w telefonie zamiast MIRecovery ? 4. Czy mozna posiadać dwa systemy ? Na jednym MIUI na drugim CM ? Jak to wtedy aktualizaować ? nie powiem, ale trochę kusi ten Lollipop. 5. Czy mozna jakoś najpierw zrobić FULLBACKUP obecnego systemu, żeby w razie problemów go przywrócić ? Czy po przywróceniu, można także przywrócić oryginalne MIRecovery ? Jak to zrobić ? Edited October 13, 2015 by lg4xhd Link to comment Share on other sites More sharing options...
m4ci3k_sz Posted October 13, 2015 Share Posted October 13, 2015 1. Czy wgrywając ten rom, mogę w każdej chwili powrócić do oryginalnego romu MIUI za pomocą programu MIFLASH ? 2. Czy tryb FASTBOOT w telefonie pozostaje nie naruszony ? 3. Czy gdy mam zainstalwoane TWRP, mogę normalnie wgrać za pomocą tego oficjalne MIUI ? Tak aby TWRP pozostało w telefonie zamiast MIRecovery ? 4. Czy mozna posiadać dwa systemy ? Na jednym MIUI na drugim CM ? Jak to wtedy aktualizaować ? nie powiem, ale trochę kusi ten Lollipop. 5. Czy mozna jakoś najpierw zrobić FULLBACKUP obecnego systemu, żeby w razie problemów go przywrócić ? Czy po przywróceniu, można także przywrócić oryginalne MIRecovery ? Jak to zrobić ? 1. Tak ale trzeba przywrócić oryginalne partycje 2. Tak 3. Tak ale trzeba usunąć pierwszą linijkę w updater bo po zmianie romu prawdopodobnie telefon będzie wykrywany jako cancro-aosp a miuipolska instaluje się tylko jak wykryje cancro. 4. Można, true dual boot ale nie testowałem i nie powiem jak działa. Wysłane z mojego Mi 3W przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
lg4xhd Posted October 13, 2015 Share Posted October 13, 2015 (edited) A z tymi partycjami, to jak to się robi ? Czy miflash tego automatycznie nie przywróci ? Co się stanie, gdy odpale telefon w trybie fastboot i wystaruje miflash z opcją kasowania wszystkeigo ? 1.Czy mogę najpierw jakoś zrobić FULLBACKUP obecnego systemu (MIUI), żeby go z powrotem przywrócić do obecnej postaci? 2.Czy po tym przywróceniu, mogę jakoś przywrócić także MIRecovery ? Edited October 13, 2015 by lg4xhd Link to comment Share on other sites More sharing options...
m4ci3k_sz Posted October 13, 2015 Share Posted October 13, 2015 A z tymi partycjami, to jak to się robi ? Czy miflash tego automatycznie nie przywróci ? Co się stanie, gdy odpale telefon w trybie fastboot i wystaruje miflash z opcją kasowania wszystkeigo ? 1.Czy mogę najpierw jakoś zrobić FULLBACKUP obecnego systemu (MIUI), żeby go z powrotem przywrócić do obecnej postaci? 2.Czy po tym przywróceniu, mogę jakoś przywrócić także MIRecovery ? Poszukaj na xda mi3 expanded system partition czy jakoś tak, miflash z tego co wiem tego sam nie zrobi ale nawet z tą zmienioną partycją można zainstalować miui (lecz aktualizacja będzie wyglądać jak na redmi- telefon bootuje się do recovery i dopiero wtedy zaczyna instalację). Mirecovery chyba wraca automatycznie przy instalacji miuipolska. Co do backupu, możesz zrobić go w twrp Wysłane z mojego Mi 3W przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
Deragon Posted October 13, 2015 Share Posted October 13, 2015 1. Tak ale trzeba przywrócić oryginalne partycje 2. Tak 3. Tak ale trzeba usunąć pierwszą linijkę w updater bo po zmianie romu prawdopodobnie telefon będzie wykrywany jako cancro-aosp a miuipolska instaluje się tylko jak wykryje cancro. 4. Można, true dual boot ale nie testowałem i nie powiem jak działa. Wysłane z mojego Mi 3W przy użyciu Tapatalka Mam Mi4, więc praktycznie to samo co Mi3. I mam parę uwag: 1. Nie trzeba, mam obecnie 2 partycje: -- system 1 - 1,2GB -- system 2 - 5MB Instalacja MIUI poprzez recovery tylko na pierwszej partycji (nic nie trzeba wybierać, po prostu TWRP instaluje tylko na 1) 3. Nic nie trzeba usuwać, normalnie pobieram MIUIPolska/sMIUI i wgrywam - działa.Instalując z TWRP MIUIPolska - nie wgra się Mirecovery. Chcąc do niego wrócić trzeba wgrać ROM albo poprzez MiFlasha, albo samo recovery.img w trybie fastboot. Pytanie skąd tylko wziąć obraz recovery? Link to comment Share on other sites More sharing options...
m4ci3k_sz Posted October 13, 2015 Share Posted October 13, 2015 Mam Mi4, więc praktycznie to samo co Mi3. I mam parę uwag: 1. Nie trzeba, mam obecnie 2 partycje: -- system 1 - 1,2GB -- system 2 - 5MB Instalacja MIUI poprzez recovery tylko na pierwszej partycji (nic nie trzeba wybierać, po prostu TWRP instaluje tylko na 1) 3. Nic nie trzeba usuwać, normalnie pobieram MIUIPolska/sMIUI i wgrywam - działa. Instalując z TWRP MIUIPolska - nie wgra się Mirecovery. Chcąc do niego wrócić trzeba wgrać ROM albo poprzez MiFlasha, albo samo recovery.img w trybie fastboot. Pytanie skąd tylko wziąć obraz recovery? Miflash nie pójdzie jak masz zmienioną partycję. Może u ciebie nic nie trzeba usuwać, u mnie na mi3 po zmianie romu próba instalacji miuipolska wywalała błąd że rom jest dla cancro a ja mam cancro-aosp. Img Mirecovery można wyjąć z romu miuipolska Wysłane z mojego Mi 3W przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
Deragon Posted October 13, 2015 Share Posted October 13, 2015 Miflash nie pójdzie jak masz zmienioną partycję. Może u ciebie nic nie trzeba usuwać, u mnie na mi3 po zmianie romu próba instalacji miuipolska wywalała błąd że rom jest dla cancro a ja mam cancro-aosp. Img Mirecovery można wyjąć z romu miuipolska Wysłane z mojego Mi 3W przy użyciu Tapatalka Powrót do poprzedniego rozmiaru partycji to żaden problem przecież. Błędu przy wgrywaniu serio nie mam. A co do img, no własnie go nie widzę w paczce z ROMem. Znaczy jest recovery, ale nie w postaci .img (albo jestem ślepy). Link to comment Share on other sites More sharing options...
m4ci3k_sz Posted October 13, 2015 Share Posted October 13, 2015 (edited) Powrót do poprzedniego rozmiaru partycji to żaden problem przecież. Błędu przy wgrywaniu serio nie mam. A co do img, no własnie go nie widzę w paczce z ROMem. Znaczy jest recovery, ale nie w postaci .img (albo jestem ślepy).No tak, wiem że żaden problem ale napisałem to już wcześniej że trzeba powrócić do poprzedniego rozmiaru. Co do recovery ja bym flashował boot.img Wysłane z mojego Mi 3W przy użyciu Tapatalka Edited October 13, 2015 by maaaciekmaaaniek Link to comment Share on other sites More sharing options...
lg4xhd Posted October 14, 2015 Share Posted October 14, 2015 (edited) Fajnie by było gdyby był jakiś tutorial jak wgrać CM i jak w razie czego przywrócić telefon do stanu z przed wgrania lub fabrycznego. Myślałem, że za pomocą miflash przywróce spokojnei telefon do stanu fabrycznego (że usuwa i tworzy on całą zawartość telefonu od nowa). W wielu telefonach tak jest, że opprogramowanie do "flashowania" z oryginalnego image formatuje całkowicie WSZYSTKO. (tak miałem w poprzednich samungach czy LG). Tutaj widzę, już nie jest to takie proste i można łątwo uceglić sobie telefon. Jest może jakiś tutorial ktok po kroku, albo może ktos by mógł z Was (kto to wgrywał i przywracał wszystko) napisać jak to dokładnie zrobić i ewentualnie przywrócić, żeby nie uwalić telefonu ? Na forum androida, w różnych działach często pojawiają sie takie tutoriale, może by i tutaj ktoś mógł coś takiego napisać ? A nie można jakoś zainstalwoać tego CM-a nie zmieniając w ogóle układu partycji ? Tak, żeby bez żadnego problemu i kombinowania powrócić do STOCKA ? tutaj nic nie pisza o jakiś zmianach partycji: https://wiki.cyanogenmod.org/w/Install_CM_for_cancro Edited October 14, 2015 by lg4xhd Link to comment Share on other sites More sharing options...
wojtasemaj Posted October 14, 2015 Share Posted October 14, 2015 (edited) Ja mam stock partycje i wgrałem sekundę temu i działa. Mam recovery CWM. Cały czas tasuję romami i ostatnio przywracałem system mi flashem. Wróciło MiRecovery ale znów wgrałem CWM Z innej beczki - chłopaki nie mogę wysłać i odebrać mms.... Niby wszystko ustawione i ciągle mam "wysyłanie". Dodam, że tak samo mam na romch na bazie slim i niektórych aosp. Ktoś wie, w czym problem? Sieć play. Nieważne jakiego operatora łapie mnie nadajnik i nieistotne czy wifi on/off Edited October 14, 2015 by wojtasemaj Link to comment Share on other sites More sharing options...
kulig007 Posted October 14, 2015 Share Posted October 14, 2015 To chyba znany bug wersji 5.x.x Mi4 / sMIUI / Tapatalk Link to comment Share on other sites More sharing options...
wojtasemaj Posted October 14, 2015 Share Posted October 14, 2015 Powaga???!!!! No to żegnaj CM. Wgrywam sMiui Link to comment Share on other sites More sharing options...
kulig007 Posted October 14, 2015 Share Posted October 14, 2015 Nie wiem, czy każda wersja ma nadal ten błąd, może któreś wydanie ma to poprawione. Ale bug na pewno taki jest. Mi4 / sMIUI / Tapatalk Link to comment Share on other sites More sharing options...
wojtasemaj Posted October 14, 2015 Share Posted October 14, 2015 (edited) Dzięki stary. Nie wiem czy opcja "lubię to" to to samo co "dziękuję". Nie będę się z CM na razie naciągał. Wracam na smiui Edited October 14, 2015 by wojtasemaj Link to comment Share on other sites More sharing options...
lg4xhd Posted October 14, 2015 Share Posted October 14, 2015 Ja mam stock partycje i wgrałem sekundę temu i działa. Mam recovery CWM. Cały czas tasuję romami i ostatnio przywracałem system mi flashem. Wróciło MiRecovery ale znów wgrałem CWM Z innej beczki - chłopaki nie mogę wysłać i odebrać mms.... Niby wszystko ustawione i ciągle mam "wysyłanie". Dodam, że tak samo mam na romch na bazie slim i niektórych aosp. Ktoś wie, w czym problem? Sieć play. Nieważne jakiego operatora łapie mnie nadajnik i nieistotne czy wifi on/off Nie wiem czy problem też dotyczy 5.x Ale na CM z KK, wystarczyło załączyć dane komórkowe i MMsy latały elegancko. Link to comment Share on other sites More sharing options...
wojtasemaj Posted October 14, 2015 Share Posted October 14, 2015 Wszystko mam włączone i ustawione. Widocznie jest jakiś bug na 5.1.1. Może kiedyś jeszcze sprawdzę kolejne aktualizacje albo poczekam jak wyjdzie coś na androidzie 6 Link to comment Share on other sites More sharing options...
m4ci3k_sz Posted October 14, 2015 Share Posted October 14, 2015 Wszystko mam włączone i ustawione. Widocznie jest jakiś bug na 5.1.1. Może kiedyś jeszcze sprawdzę kolejne aktualizacje albo poczekam jak wyjdzie coś na androidzie 6 Na oneplus One wystarczy użyć innej apki do SMS, np hangouts Wysłane z mojego Mi 3W przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
wojtasemaj Posted October 14, 2015 Share Posted October 14, 2015 Próbowałem textry i też nie ruszyła. Usuwałem punkty apn, wpisywałem je ręcznie i nic. Link to comment Share on other sites More sharing options...
lg4xhd Posted October 14, 2015 Share Posted October 14, 2015 https://play.google.com/store/apps/details?id=com.google.android.apps.messaging&hl=pl a tego próbowałeś ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts