Skocz do zawartości
  • 0

[Help] Xiaomi 13 pro, aplikacja zdjęcia nie działa i .....

Pytanie

Opublikowano (edytowane)

Mam twrp [Trading Shenzen]

Zrobilem update do 14.0.28 czyli najnowszej wersji. Po jednym dniu przestała mi działać aplikaja zdjęcia. I z ikony iz poziomu aplikacji. Robi sie czarny ekran i nic.

Dodatkowo kliknalem optymalizacje nie wiem po co i jest taka akcja ze w firefox i operze nie dziala internet. Czy to wifi czy LTE. Za to dziala w przegladarce xiaomi i w innych aplikacjach. Odinstalowanie Firefox i zainstalowanie na nowo nie dziala. Nie ma wlaczonych oszczedzan baterii ani nic.

Co zrobić? Jakiś reboot przez twrp? Ale nie chce stracic aplikacji bo nie da sie ich skopiowac normalnie (przenoszenie danych nie dziala)a jest ich duuuuzo i wszedzie jestem pologowany. Czy co? I czy do tych dzialan trzeba zdjac blokady ekranu?

edit: motywy nie dzialaja. dzwonek nie dzwoni i nie mozna go zmienic

Edytowane przez kocur75

9 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano (edytowane)

nie dziala, rom wgrany od nowa tez nic nie daje. to jak to zrobić zeby czegos nie spieprzyl. I który ROM wgrać? bo nie chcialbym tego *.28.

Edytowane przez kocur75
  • 0
Opublikowano (edytowane)

Moim zdaniem jest jakiś poważny, wspólny problem z romami dla Xiaomi 13. 

Ja używałem 14.0.31.0.TMCCNXM Stabilna i wczoraj soft (!) mi się rozsypał - opisałem tutaj. Przestał działać dźwięk (brak powiadomień, brak dźwięku, a przy kliknięciu odtwarzania dźwięku powiadomienia w ustawieniach apka Ustawienia się zawieszała), odtwarzanie multimediów (apka Muzyka, YT Music nie startowały odtwarzania), aparat (czarny ekran), galeria (biały ekran ładowania). Restart nie pomagał. Przywrócenie do ustawień fabrycznych pomogło, ale oddałem tel do MiCenter żeby go wyczyścili i zrobili od nowa. Może ja jakoś nie tak flashowałem MIUIPolska. Nie wiem. Działał dobrze przez tydzień, a wczoraj totalny fakap.

W innym wątku ktoś opisuje problemy z odtwarzaniem filmów... :( Coś tu chyba nie gra z softem do Mi 13...

Miałem nadzieję, że może w wersji beta będzie ok (choć to wbrew logice), ale ty chyba używasz bety??

Edytowane przez grzeg8102
  • 0
Opublikowano

A czy wczoraj instalowałeś aktualizację systemową Google Play? Lub ewentualnie aktualizowałeś aplikację Google? Bo z tego co kojarzę problemy zaczęły się pojawiać znikąd głównie z tych powodów. U mnie odpukać na razie żadnych problemów nie ma, u Acida (właściciela MiCenter) który ma Xiaomi 13 też nie słyszałem, ale no na razie nie wiemy czy da się to rozwiązać.

• 0
Opublikowano
11 minut temu, Kacper Skrzypek napisał(a):

A czy wczoraj instalowałeś aktualizację systemową Google Play? Lub ewentualnie aktualizowałeś aplikację Google? Bo z tego co kojarzę problemy zaczęły się pojawiać znikąd głównie z tych powodów. U mnie odpukać na razie żadnych problemów nie ma, u Acida (właściciela MiCenter) który ma Xiaomi 13 też nie słyszałem, ale no na razie nie wiemy czy da się to rozwiązać.

Nie aktualizowałem niczego samodzielnie. Może samo się zaktualizowało. Google Play Services tak może. Na początku był brak dźwięku powiadomień, a potem jak zacząłem testować funkcję https://www.google.com/android/find/ to wszystko się pogorszyło i przestał działać dźwięk, Galeria, aparat. Ta usługa bazuje na Google Play Services, więc to może być powiązane, a GPS mógł się zaktualizować nawet z tego powodu. Tak nawiasem usługa znajdywania telefonu nie działa całkowicie poprawnie - da się znaleźć telefon z przeglądarki, ale głośnik Google Home mówi, że telefon jest niedostępny. Coś tu gdzieś nie funguje.

Jeśli Google Play Services może wywołać tak poważne problemy (oczywiście jako skutek uboczny) to nei jest to dobra wiadomość, bo w takim przypadku używanie telefonu to jak siedzenie na bombie. GPS aktualizuje się sam bez ostrzeżenia i z tego co wiem może aktualizować wewnętrzne komponenty systemu także samodzielnie (np ART od wersji Android 13). To jest już celowe działanie Google, które stara się aktualizować coraz więcej rzeczy z pominięciem vendorów, którzy albo porzucają aktualizcje po czasie, albo robią je zbyt wolno (np poprawki zabezpieczeń).

Czy ty używasz wersji stabilnej MIUI?

• 0
Opublikowano
33 minuty temu, Kacper Skrzypek napisał(a):

Nie, od dawna używam tylko bet.

Nie chodzi mi tylko o usługi Google Play, tylko o aktualizację systemową Google Play (z Ustawień > Stan zabezpieczeń).

Nie, niczego nie aktualizowałem. Mam taką zasadę, że jak coś działa to nie ruszam i przeważnie dobrze na tym wychodzę. Wyjątkiem jest nowy soft w którym dodano coś co mnie bardzo interesuje. Chyba też przejdę na bety w takim razie. Dzięki!