Skocz do zawartości
  • 0

Xiaomi 13 pro i bootloop po wgraniu MiuiPolska V14.0.23.9.11.DEV

Pytanie

Opublikowano

Witam ponownie.

Stałem się posiadaczem Xiaomi 13 pro nabytego ze sklepu Tradingshenzhen.

Telefon przyszedł już z odblokowanym bootloaderem i wgranym Miui. Ale wgrałem mu na samym początku miui rozwojowe od MiuiPolska.

W piątek telefon przestał obsługiwać płatności twierdząc że zainstalowano na nim oprogramowanie niecertyfikowane lub ma dostęp do root. Podejrzewałem że to związane jest ze zbliżającym się update poprzez OTA, bo już taki komunikat wyskoczył. No to zaktualizowałem system. Niestety problem pozostał. Poczytawszy trochę na forum o problemach innych, doszedłem do wniosku iż może pomóc przejście na wersję stabilną systemu. Dziś rano ściągnąłem na komputer wersję jak w tytule. I poprzez aktualizacje na telefonie zainstalowałem. I telefon wpadł w bootloopa. Pokazuje się ekran do logowania odciskiem palca, po przyciśnięciu odpowiedniego palca prosi o wpisanie wzoru zabezpieczającego (to normalne) i pokazuje się ciemna tapeta, brak usług i po chwili telefon wraca do znaczka MI i ponownie to samo.

Nie mogłem go zatrzymać i próbować wejść do TWRP. Jesdynie co się udało to wejść do fastboot. Tutaj ściągnąłem najnowszą wersję TWR, zainstalowałem poprzez linię poleceń (telefon jest widziany w systemie komputera Linuks), niestety komenda 'fastboot reboot recovery' nie przechodzi do TWRP. I teraz jestem w kropce... TWRP ściągnięte nosi numer twrp-3.7.0_12-v7.9_A13-nuwa-skkk.img

Coś ktoś poradzi?

9 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano
47 minut temu, Kacper Skrzypek napisał(a):

Musisz wyczyścić dane. Zainstaluj paczkę przez fastboot.

No właśnie próbuję instalacji poprzez fastboot pliku z rozpakowanego ROMu. Plik który chcę wgrać ma postać linux_fastboot_first_install_with_data_format.sh i próbuję go grać komendą './linux_fastboot_first_install_with_data_format.sh' - w odpowiedzi dostaję 'bash: ./linux_fastboot_first_install_with_data_format.sh: Brak dostępu' i znowu jestem w kropce...

• 0
Opublikowano
19 minut temu, Wiskoler napisał(a):

znowu jestem w kropce...

Zmienilem prawa dostępu do pliku i teraz przy próbie instalacji mam komunikat 'Compatible devices: nuwa, Your device: unknow'

• 0
Opublikowano
3 godziny temu, Kacper Skrzypek napisał(a):

Telefon masz w Fastboocie? Wykrywa go? Wpisz fastboot getvar product.

Tak,  telefon jest non-stop w fastboot. Polecenie getvar zwraca 'product: nuwa". Próba instalacji twierdzi że 'Your device: unknown'

• 0
Opublikowano
40 minut temu, Kacper Skrzypek napisał(a):

Binarka fastboot (w katalogu bin/linux/fastboot) ma uprawnienia do wykonywania?

Mam /bin/X11/fastboot o wielkości 42 bajtów i ma uprawnienia 777.

• 0
Opublikowano
Godzinę temu, Kacper Skrzypek napisał(a):

Chyba najlepiej wgrać China ROM przez Fastboota (oczywiście bez blokowania bootloadera) i potem spróbować od nowa jeszcze raz.

Dobra. Zmienilem system na Windows i po zainstalowaniu miliona stu tysięcy sterowników udało się wgrać wersję stable najnowszą MiuiPolska.  Nie mam zielonego pojęcia dlaczego pod Linuksem nie chciał wrzucić.

Ale i tak dziękuję za wyrozumiałość dla mnie.

• Like 1