Skocz do zawartości
  • 0

Zabezpieczenie ekranu - odblokowanie przez inne urządzenia bluetooth

Pytanie

Opublikowano

Czy jest możliwe pominięcie potwierdzenia sparowania urządzenia służącego do odblokowania ekranu przez bluetooth ?

Konkretnie chodzi o to menu:

Sparowanie.jpg

Wiem, że to działa z MIBand ale chciałbym mieć możliwość odblokowywania telefonu przy pomocy innych opasek lub urządzeń na BT, natomiast obecnie działa to tylko z miband.

Mimo że inne opaski mam sparowane, to dodatkowe potwierdzenie uniemożliwia korzystanie z nich od odblokowania .

Udało się może komuś to obejść?

@Acid da się coś zrobić, jakaś podpowiedź?

6 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano

Android dodał taką możliwość od 5.0, a xiaomi w 4.4 dodało tylko dla miband, bo mają w nosie inne opaski.

Wiem o tym tylko na chwilę obecną potrzebuję zabezpieczenie xiaomi obejść na miui7.

Wiesz może w którym pliku zapisywany jest mac adres sparowanej opaski wybranej do zabezpieczenia ekranu?

Możesz taki plik gdzieś wystawić, bo moje mibandy popadały - nie bardzo mam jak to samemu zrobić.

Tak kombinuję w kierunku edycji tego pliku, podmiany maców na moje z innych opasek (nie miband) i wgrania z powrotem do telefonu.

Może jakieś inne pomysły lub rady?

• 0
Opublikowano

Nie sądzę by to przeszło, bo przykładowo w mipadzie wyszukuje mi telefon i głośnik bt jako urządzenia do odblokowania, ale nie da się ukończyć procesu z żadnym z wyżej wymienionych.

• 0
Opublikowano (edytowane)

Ale po sparowaniu i ustanowieniu odblokowania przy pomocy miband, gdzieś w telefonie w pliku lub bazie danych jego dane są zapisywane - gdzieś na partycji data. Ja chcę je podmienić na dane innej opaski, które znam. Tylko nie wiem gdzie ten plik jest i ponieważ nie mam w tej chwili żadnego sprawnego miband-a nie mam jak tego przetestować, dlatego proszę o pomoc.

W ten sposób chcę obejść to dodatkowe potwierdzenie sparowania które ogranicza zakres używalnych urządzeń do miband.

Edytowane przez fredek
  • 0
Opublikowano

@ZduneX25: dzięki :)

O dziwo zaczął działać miband syna, który przez kilka dni był martwy, trochę to ułatwiło zabawę.

Wychodzi że MAC adres opaski do odblokowania ekranu zapisany jest w pliku data / data / com.android.bluetooth / shared_prefs / com.android.bluetooth_preferences.xml .

Jest jednak problem - za mac adresem jest klucz.

O ile dla miband klucze generowane są prawdopodobnie przez mifit (dla jednej opaski właściwe są różne klucze o różnej długości - wygenerowałem sobie 4 różne klucze o różnej długości - 26 do 34 bajtów dla tego samego mac z miband, podmieniam i wszystkie działają) to poległem na razie na wygenerowaniu właściwego klucza dla innego urządzenia bt.

Muszę pokombinować z mifit bo w którejś starszej wersji znalazłem filtrowanie mac dla zakresu 88:0F:10 właściwego dla miband, w nowszych wersjach też jest ale zapisane w sposób utrudniający analizę. Może uda mi się zmusić jakąś starszą wersję mifit by mi wygenerowała kluczyk dla innego urządzenia.

Także na chwilę obecną bez sukcesów ;)

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...