Skocz do zawartości
  • 0

Redmi Note 10 Pro, Android 12, MIUI Global 13.0.7.0 - Znaczenie oznaczenia SKPMIXN

Pytanie

Opublikowano

Witam.
Czy może mi ktoś "rozszyfrować" oznaczenie wersji MIUI w moim smartfonie?
Jest tak: Redmi note 10 Pro Android 12, MIUI Global 13.0.7.0 wersja stabilna - i do tego miejsca wszystko jest ok z oznaczeniem, ale dalej jest SKPMIXN i właśnie chodzi i o te dwie ostatnie litery - XN. Nigdzie nie znalazłem takiego oznaczenia z literą N . Gdyby było XM jak wszędzie to ok - oznacza dystrybucję na "wolny rynek" , znalazłem jeszcze OR, FV, TF... ale nigdzie nie znalazłem wyjaśnienia dla XN

Screenshot_2023-07-16-11-02-04-741_com.android.settings.jpg

27 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano

No właśnie też nigdzie takiego nie znalazłem. Jak się tego pozbyć i wgrać inny - docelowo chciał bym mieć nagrywanie połaczeń jak w moim starym redmi note 5..

• 0
Opublikowano

Jakby co można odblokować BL i wgrać prawilny rom
Chyba że już BL odblokowany jest.

Wysłane z mojego PocoX3 NFC przy użyciu Tapatalka
Dobra, Kacper już działa :)

• 0
Opublikowano

Próbowałem już różne ROM-y ale nie wchodzą , musiał by chyba mieć końcówkę XN jak ten mój...

talefon kupiony kilka dni temu ale z wysyłką z chin przez holandię leciał

Jak sie zabrać do odblokowania? duże ryzyko uwalenia telefonu?

• 0
Opublikowano
3 minuty temu, mireek2 napisał(a):

Próbowałem już różne ROM-y ale nie wchodzą , musiał by chyba mieć końcówkę XN jak ten mój...

Próbowałeś MiFlashem?

Bootloader musisz mieć odblokowany, inaczej ten ROM na pewno by nie działał.

• 0
Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, Kacper Skrzypek napisał(a):

Próbowałeś MiFlashem?

Jeszcze nie próbowałem. Muszę ściągnąć...

Jak sprawdzić w redmi 10 pro czy jest odblokowany?

ok. chyba jest odblokowany:

w opcjach programistycznych jest tak:

Screenshot_2023-07-16-15-15-47-195_com.android.settings.jpg

Edytowane przez mireek2
  • 0
Opublikowano
17 godzin temu, Kacper Skrzypek napisał(a):

https://bigota.d.miui.com/V14.0.1.0.TKPIDXM/chopin_id_global_images_V14.0.1.0.TKPIDXM_20230220.0000.00_13.0_id_00760b3879.tgz

Ten ROM ma nagrywanie rozmow. Nie możesz tylko zablokować bootloadera, bo uceglisz telefon (masz Redmi Note 10 Pro na Chiny, czyli POCO X3 GT globalnie).

17 godzin temu, Kacper Skrzypek napisał(a):

Próbowałeś MiFlashem?

ściągnąłem sobie ten rom i na telefonie się nie otwiera... jak to wgrać?

acha..... sprawdziłem sobie na stronie xiaomi autentycznośc mojego redmi 10 pro i pokazała mi sie taka informacja:

Redmi Note 10 Pro w wersji 6 GB lub 128 GB Dziękujemy za wybranie Xiaomi! Jednak zakupione urządzenie nie jest oficjalną wersją globalną, co może mieć wpływ na wygodę użytkownika. Następnym razem kup oficjalną globalną wersję urządzenia za pośrednictwem oficjalnie autoryzowanych kanałów.

• 0
Opublikowano
13 minut temu, mireek2 napisał(a):

na telefonie się nie otwiera... jak to wgrać?

Przecież już sam zacytowałeś odpowiedź. Miflashem. Jest poradnik na forum w dziale poradniki, formatowanie telefonu MiFlash..... Plik romu trzeba dwukrotnie rozpakować itd. Nie w telefonie tylko przy pomocy komputera. A odpowiedź Chińczyków jest sensowna. Kupowanie chińskich wersji telefonów jest bez sensu. Szczególnie jak kupujący nie wie co z takim telefonem zrobić.

• 0
Opublikowano
22 minuty temu, FromWP napisał(a):

Przecież już sam zacytowałeś odpowiedź. Miflashem. Jest poradnik na forum w dziale poradniki, formatowanie telefonu MiFlash..... Plik romu trzeba dwukrotnie rozpakować itd. Nie w telefonie tylko przy pomocy komputera. A odpowiedź Chińczyków jest sensowna. Kupowanie chińskich wersji telefonów jest bez sensu. Szczególnie jak kupujący nie wie co z takim telefonem zrobić.

nie wiem ale się uczę. Podejrzewam, że ty również musiałeś się tego nauczyć kiedyś.....

• 0
Opublikowano
W dniu 16.07.2023 o 14:57, Kacper Skrzypek napisał(a):

https://bigota.d.miui.com/V14.0.1.0.TKPIDXM/chopin_id_global_images_V14.0.1.0.TKPIDXM_20230220.0000.00_13.0_id_00760b3879.tgz

Ten ROM ma nagrywanie rozmow. Nie możesz tylko zablokować bootloadera, bo uceglisz telefon (masz Redmi Note 10 Pro na Chiny, czyli POCO X3 GT globalnie).

Czy mogę go wgrać na mojego redmi note 10 pro gdzie jest MiUI 13 i android 12 ?

Screenshot_2023-07-16-11-02-04-741_com.android.settings.jpg

• 0
Opublikowano

No i poszło mi MiFlashem ale lipa wyszła straszna. Telefon jest zablokowany. Po odpaleniu pokazuje sie już nie logo Redmi ale POCO, dalej MIUI i wyskakuje strona blokady:

Da się coś z tym zrobić ?

20230724_023522.thumb.jpg.4cca5efef97dfe231b744f01cff72432.jpg20230724_031408.thumb.jpg.34a90c2ebf378b6a9b59b9fa454c1344.jpg

• 0
Opublikowano

No to lipa, poprzedni użytkownik/sprzedawca powiązał telefon ze swoim numerem/kontem w Chinach...
Sam z tym nic nie zrobisz, chyba że masz kontakt do tego użytkownika i dasz mu znać żeby odpiął telefon od swojego konta.

• 0
Opublikowano
46 minut temu, Netoper napisał(a):

No to lipa, poprzedni użytkownik/sprzedawca powiązał telefon ze swoim numerem/kontem w Chinach...
Sam z tym nic nie zrobisz, chyba że masz kontakt do tego użytkownika i dasz mu znać żeby odpiął telefon od swojego konta.

46 minut temu, Netoper napisał(a):

poprzedni użytkownik/sprzedawca powiązał telefon ze swoim numerem/kontem w Chinach...

Dostałem własnie odpowiedź mniej więcej tej treści:

Przepraszam, ja też nie znam hasła. Pojawił się dopiero po aktualizacji MIUI.Taka sytuacja powinna mieć miejsce przed opuszczeniem fabryki.Możliwe,że pracownik zapomniał go odblokować po ustawieniu go podczas kontroli.

W takim przypadku można go jedynie odesłać do producenta w celu przetworzenia. Odeślij mi swój telefon. Po wysłaniu paczki prześlij mi numer śledzenia logistyki.Po otrzymaniu numeru śledzenia logistyki ponownie wystawię dla ciebie nowy telefon komórkowy.

• 0
Opublikowano

Dziwna sytuacja, konto zapewne zostało założone po to żeby dostać zezwolenie na odblokowanie BL, żeby wgrać rom.
Propozycja jest o tyle dziwna, że mając dokumenty telefonu można skontaktować się z suportem Xiaomi (globalnym, nie pl) żeby odpięli telefon od konta. Sprzedawca z Chin no to bez problemu by się dogadał.
Nie wiem na ile można ufać w zapewnienia że wyśle Ci kolejny telefon...
W razie gdybyś wysyłał to się najpierw zorientuj ile kosztuje wysyłka/paczka do Chin.
Sam nie wiem co bym zrobił w takiej sytuacji.

• 0
Opublikowano

Decyzja podjęta - zwracam telefon do chin, koszt wysyłki to ok 90zł poczta- priorytet tak jak chciał chińczyk i "obiecał", że zwróci pieniądze również za wysyłkę... Ponieważ zakup był przez allegro to również zwrot przez allegro i przy ich wsparciu.. Dla świętego spokoju wczoraj kupiłem redmi note 10 pro z polskiej dystrybucji. Pomyślałem, że nie będę ryzykował wymiany u chińczyka na nowy model. Nie wiadomo co znowu by przysłał nawet gdyby okazał się uczciwym i faktycznie by wymienił.

Teraz będę działał od nowa z aktualizacją MIUI do wersji z nagrywaniem rozmów. Niestety w nowym redmi bootloader jest zablokowany, Jestem w trakcie oczekiwania na odblokowanie (166godz)

Telefon ma aktualnie MIUI Global 14.0.2.0 TKFEUXM, ale jest na youtube filmik, gdzie facet wgrywa sobie indonezyjski rom z nagrywaniem rozmów bez odblokowanego bootloadera. Podmienia tylko nazwę pliku przed wgraniem.

link

Czy to może się udać?

• 0
Opublikowano

Było kilka tematów że zaskoczyła taka metoda, ale nie pamiętam na których modelach.
W telefonach z oficjalnej dystrybucji BL jest zawsze zablokowany.

• 0
Opublikowano

@mireek2 To czekanie na odblokowanie bootloadera jest mocno irytujące jednak poczekał bym na twoim miejscu i dopiero z odblokowanym bootloaderem zmienił ROM. Dopiero co miałeś problem z telefonem, nie ryzykuj z nowym.

Wysłane z mojego M2012K11AG przy użyciu Tapatalka

• 0
Opublikowano (edytowane)

Tak. Macie panowie rację. 160 godzin zleci jakoś, nie będę ryzykował....

Jeszcze jedno pytanko... czy gdy już będzie odblokowany i uda mi się wgrać nowy MiUI  (myślę o tym z MP - V14.0.4.0.TKFMIXM) to blokować bootloader czy zostawić odblokowany ? Zależy mi głównie na nagrywaniu rozmów, z nfc nie korzystam i raczej nie będę - jeśli ma to jakieś znaczenie... Jak z późniejszymi aktualizacjami - będą się same pokazywać jak teraz czy trzeba we własnym zakresie ściągać... Może lepiej wysłać do MP na wgranie....

Edytowane przez mireek2
  • 0
Opublikowano

Na customowych romach nie można blokować BL bo uceglisz telefon, i wtedy trza wysupłać 25$ żeby ktoś z autoryzowanym kontem Xiaomi go odceglił.
Ja na Twoim miejscu bym nie kombinował, po odblokowaniu BL wgrać oficjalnego roma Indonezja czy Tajwan, i będziesz miał wtedy apki Xiaomi a co za tym idzie nagrywanie rozmów. Na oficjalnych romach trzeba zablokować BL żeby telefon był certyfikowany np przy płatnościach.

• 0
Opublikowano
10 godzin temu, Netoper napisał(a):

po odblokowaniu BL wgrać oficjalnego roma Indonezja czy Tajwan

Czy aby wgrać te romy muszę również zmieniać w ustawieniach region na tajwan lub indonezja?

• 0
Opublikowano

Nie, nie ma to znaczenia co masz ustawione bo i tak podczas wgrywania nowego romu telefon zostanie wyczyszczony.
Po uruchomieniu telefonu z nowym romem normalnie go konfigurujesz na Polskę.

• 0
Opublikowano

Dziś w końcu minęło 168godzin oczekiwania na odblokowanie BL.

Po odblokowaniu udało mi się wgrać rom indonezja - poszło bez problemów i jest nagrywanie rozmów :)

Oczywiście nie był bym sobą gdybym czegoś nie sknocił :) nie odznaczyłem w miflashu zablokowania BL i oczywiście teraz jest znowu zablokowany.            Co prawda chciałem go zablokować ale może w późniejszym czasie...

Pytanie na przyszłość: czy ponowne odblokowanie to znowu oczekiwanie 160 godzin ? czy może jak już raz była zgoda to teraz szybciej?....

W każdym razie BARDZO wszystkim dziękuje za pomoc i cenne informacje - wiele się tu od was nauczyłem......

• 0
Opublikowano
12 minut temu, mireek2 napisał(a):

Pytanie na przyszłość: czy ponowne odblokowanie to znowu oczekiwanie 160

Ponownie odblokujesz bez czekania.