moonfall84 Opublikowano 23 Czerwca 2023 Opublikowano 23 Czerwca 2023 (edytowane) Cześć Udało mi się zaktualizować jeden z telefonów do stabilnej wersji 14.0.3.0.TJBCNXM - wcześniej posiadałem wersję 12.5 EU (update był krokowy, wpierw na 13, potem 14) Gorzej poszło z telefonem, żony który od 2 lat był na Globalu 12.5, więc standardowo odblokowałem bootloader, zmieniłem TWRP oraz dograłem vbmeta (identycznie jak w na moim egzemplarzu). I teraz najciekawsze - aktualizacja do wersji 13 poszła bez problemów, natomiast przy aktualizacji do 14.0.3.0 występują problemy: - failed to mount /cache (invalid argument) - failed to mount /vendor (invalid argument) - failed to mount /data (invalid argument) Przeszukałem sporo wątków pl/eng, także na YT i niestety nie znalazłem rozwiązania. Poprzez MiFlash wgrałem najnowszy Global 14.0.5, a przy próbie kolejnego wgrania przez TWRP 14.0.3.0 xiaomi.eu ponownie występuje ten sam problem... Zależy mi na Dual-SIM również w tym egzemplarzu. Jakieś sugestie od bardziej doświadczonych użytkowników? Edytowane 23 Czerwca 2023 przez moonfall84
Kacper Skrzypek Opublikowano 23 Czerwca 2023 Opublikowano 23 Czerwca 2023 45 minut temu, moonfall84 napisał(a): - failed to mount /cache (invalid argument) - failed to mount /vendor (invalid argument) - failed to mount /data (invalid argument) Takie komunikaty to norma. W nowych ROM-ach używamy innego skryptu do instalacji i niektóre TWRP po prostu takie komunikaty po instalacji wyświetlają. Sama instalacja przeszła OK, te informacje są dopiero po jej zakończeniu i nie mają wpływu na jej przebieg. System będzie działać normalnie.
moonfall84 Opublikowano 23 Czerwca 2023 Autor Opublikowano 23 Czerwca 2023 (edytowane) 9 minut temu, Kacper Skrzypek napisał(a): Takie komunikaty to norma. W nowych ROM-ach używamy innego skryptu do instalacji i niektóre TWRP po prostu takie komunikaty po instalacji wyświetlają. Sama instalacja przeszła OK, te informacje są dopiero po jej zakończeniu i nie mają wpływu na jej przebieg. System będzie działać normalnie. Kacper - niestety, ale system nie wstaje po tej instalacji Zrobiłem praktycznie te same kroki co przy pierwszym telefonie, lecz różnica taka że na swoim miałem 12.5 EU przez dłuższy czas, a u żony był 12.5 Global. Być może struktura plików/systemu była inna - naprawdę nie wiem. Co do TWRP - to posiadam ten z linku. Dodatkowo znalazłem ten wątek o vbmeta - aby nie podmieniało TWRP. Edytowane 23 Czerwca 2023 przez moonfall84
simcold Opublikowano 23 Czerwca 2023 Opublikowano 23 Czerwca 2023 Mi flasz. Wgraj byle co bez blokowania BL. Wrzucasz twrp i z tego instalujesz zipa z romem. Wsio. Żadnego vbmeta nie musisz wrzucacWysłane z mojego 2211133G przy użyciu Tapatalka
Kacper Skrzypek Opublikowano 24 Czerwca 2023 Opublikowano 24 Czerwca 2023 A format data zrobiłeś po tej instalacji?
moonfall84 Opublikowano 24 Czerwca 2023 Autor Opublikowano 24 Czerwca 2023 2 godziny temu, Kacper Skrzypek napisał(a): A format data zrobiłeś po tej instalacji? Które typy danych * dokladnie sformatować po wgraniu twrp - rozumiem że po pierwszym uruchomieniu? Czy po tym muszę zrobić restart czy przejść normalnie do instalacji z zip (poprzez OTG robię) * z tym mam zawsze dylemat, nieraz tez widzę różne opcje, np system nie jest widoczny w ogóle, a chyba powinien? Odpowiadając na pytania wyżej poprzez MiFlash zrobiłem wszystko tak jak napisałeś. Mogę pominąć vbmeta, tyle że w pierwszym telefonie tak zrobiłem i było ok. Dziękuje za Wasz czas i odpowiedzi, czekam cierpliwie na resztę
moonfall84 Opublikowano 24 Czerwca 2023 Autor Opublikowano 24 Czerwca 2023 OK Panowie - można się rozejść a temat zamknąć. Jako laik, który nie był na bieżąco z nowymi możliwościami nie zdawałem sobie sprawy, że można po prostu poprzez Fastboota wrzucić ten ROM, nie bawiąc się poprzez TWRP. Także wszystko poszło sprawnie - wręcz banalnie! Bardzo przepraszam za zamieszanie
Rekomendowane odpowiedzi