Jump to content

Mi10 (umi) - problem z wgraniem miuipolska.eu 14.0.3.0 TJBCNXM (jeden telefon OK, z drugim problem...)


moonfall84

Recommended Posts

Cześć

Udało mi się zaktualizować jeden z telefonów do stabilnej wersji 14.0.3.0.TJBCNXM - wcześniej posiadałem wersję 12.5 EU (update był krokowy, wpierw na 13, potem 14)

Gorzej poszło z telefonem, żony który od 2 lat był na Globalu 12.5, więc standardowo odblokowałem bootloader, zmieniłem TWRP oraz dograłem vbmeta (identycznie jak w na moim egzemplarzu). I teraz najciekawsze - aktualizacja do wersji 13 poszła bez problemów, natomiast przy aktualizacji do 14.0.3.0 występują problemy:

- failed to mount /cache (invalid argument)
- failed to mount /vendor (invalid argument)
- failed to mount /data (invalid argument)

Przeszukałem sporo wątków pl/eng, także na YT i niestety nie znalazłem rozwiązania.

Poprzez MiFlash wgrałem najnowszy Global 14.0.5, a przy próbie kolejnego wgrania przez TWRP 14.0.3.0 xiaomi.eu ponownie występuje ten sam problem...
Zależy mi na Dual-SIM również w tym egzemplarzu.

Jakieś sugestie od bardziej doświadczonych użytkowników?

Edited by moonfall84
Link to comment
Share on other sites

45 minut temu, moonfall84 napisał(a):

- failed to mount /cache (invalid argument)
- failed to mount /vendor (invalid argument)
- failed to mount /data (invalid argument)

Takie komunikaty to norma. W nowych ROM-ach używamy innego skryptu do instalacji i niektóre TWRP po prostu takie komunikaty po instalacji wyświetlają. Sama instalacja przeszła OK, te informacje są dopiero po jej zakończeniu i nie mają wpływu na jej przebieg. System będzie działać normalnie.

Link to comment
Share on other sites

9 minut temu, Kacper Skrzypek napisał(a):

Takie komunikaty to norma. W nowych ROM-ach używamy innego skryptu do instalacji i niektóre TWRP po prostu takie komunikaty po instalacji wyświetlają. Sama instalacja przeszła OK, te informacje są dopiero po jej zakończeniu i nie mają wpływu na jej przebieg. System będzie działać normalnie.

Kacper - niestety, ale system nie wstaje po tej instalacji :|
Zrobiłem praktycznie te same kroki co przy pierwszym telefonie, lecz różnica taka że na swoim miałem 12.5 EU przez dłuższy czas, a u żony był 12.5 Global. Być może struktura plików/systemu była inna - naprawdę nie wiem.

Co do TWRP - to posiadam ten z linku.
Dodatkowo znalazłem ten wątek o vbmeta - aby nie podmieniało TWRP.

Edited by moonfall84
Link to comment
Share on other sites

2 godziny temu, Kacper Skrzypek napisał(a):

 

A format data zrobiłeś po tej instalacji?

 

Które typy danych * dokladnie sformatować po wgraniu twrp - rozumiem że po pierwszym uruchomieniu? Czy po tym muszę zrobić restart czy przejść normalnie do instalacji z zip (poprzez OTG robię)

* z tym mam zawsze dylemat, nieraz tez widzę różne opcje, np system nie jest widoczny w ogóle, a chyba powinien?

Odpowiadając na pytania wyżej poprzez MiFlash zrobiłem wszystko tak jak napisałeś. Mogę pominąć vbmeta, tyle że w pierwszym telefonie tak zrobiłem i było ok. 

Dziękuje za Wasz czas i odpowiedzi, czekam cierpliwie na resztę ;)

Link to comment
Share on other sites

OK Panowie - można się rozejść a temat zamknąć.
Jako laik, który nie był na bieżąco z nowymi możliwościami nie zdawałem sobie sprawy, że można po prostu poprzez Fastboota wrzucić ten ROM, nie bawiąc się poprzez TWRP.
Także wszystko poszło sprawnie - wręcz banalnie! Bardzo przepraszam za zamieszanie :)

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...