Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jestem w trakcje upgradu twrp wg zamieszczonej tutaj instrukcji  i utknąłem na tym oknie ( nie ma go w zdanym opisie instalacji ) - wg instrukcji dla takiej instalacji to jest juz po instalacji romu i powinienem przejść do 8 elementowego meny ( nie widzę takiej opcji ) " a następnie wybieramy Wyczyść > Formatuj Data. Akceptujemy wybór, wpisując yes i dotykając niebieskiego przycisku na dole ekranu." 

HELP 

image.thumb.png.f20295e0a9ff172e02e4ac4214ade291.png

Opublikowano

Ok , działa ale to spowoduje utratę wszystkich danych, zdjęć i tp  - nie ma opcji upgradu bez utraty danych ?? - to nie jest pierwsza instalacja tylko ugrane z poprzedniej wersji miui polska ?

• 4 miesiące temu...
Opublikowano (edytowane)

Kacper Skrzypek
Witam, mam problem, chce zaktualizować MIUI z 13 do 14 na moim Mi Mix 4 i próbuje to robić z pliku zip zgranego z kompa na telefon, w ustawieniach klikam opcje "zainstaluj aktualizacje z pliku .zip", po czym dostaje jakieś info o wybraniu "slotu A" w twrp czy coś - potem żeby po restarcie  do recovery wprowadzić aktualny wzór, PIN czy hasło ekranu w zależności z czego korzystam, i w 3 kroku wyskakuje "czy na pewno chce przejść do instalacji? Telefon przejdzie do recovery i zainstaluje wybrany plik" xiaomi.eu_multi_MIX4_V14.0.6.0.TKMCNXM_v14-13.zip Dane nie zostaną skasowane." Następnie telefon wyłącza się i potem pokazuje się to co na screenach które załączam poniżej - jeden screen oryginalnym języku i drugi przetłumaczony przez google translate.

Wersja androida mam 12 SKQ1.211006.001

O co chodzi jak mogę to w końcu zaktualizować. Telefon mam z TradingShenzen i wcześniej sam zainstalowałem MIUI.eu ale teraz to już nie pamiętam jak to było, a tym bardziej nigdy nie robiłem aktualizacji. Proszę o pomoc.

1.jpg

2.jpg

Edytowane przez AddRian
Opublikowano
W dniu 22.11.2023 o 10:26, Kacper Skrzypek napisał(a):

Musisz wgrać TWRP. W tym recovery, które masz, aktualizacji nie zrobisz.

Można prosić o jakąś szerszą instrukcje? Bo połowa linków i poradników odnośnie twrp czy bootloaderów, fastboot'ów itd. nie działa.

• 2 miesiące temu...
Opublikowano
W dniu 23.11.2023 o 21:28, Kacper Skrzypek napisał(a):

Punkt 3.1

1.Uruchamiamy urządzenie w trybie fastboot wg pkt 1 z poradnika. Ów poradnik nie istnieje, to jest właśnie to o czym mówię dajesz linki do czegoś co nie ma, a raczej nikt normalny codziennie tego nie robi dla przyjemności.

podpunkt 4.

Następnie wydajemy komendę (w nawiasie polecenie w Linuxie):
1. fastboot.exe (./fastboot) boot twrp.img

Nadal nic nie wiem, ja nie używam Linuksa.

Wku*wia nie to totalnie bo nie mogę robić płatność przez tel. bo google'wych norm bezpieczeństwa nie spełnia czy ch** wie o co im chodzi. Może jak zaktualizuje to się odczepią ale z taką pomocą to mogę ten telefon na złom dać.

Pomoże ktoś konkretnie czy będzie takie zbywanie linkami bezsensu żeby tylko sobie statystyki nabić?

Pozdrawiam

Opublikowano

Kolego, zamiast psioczyć to przez ten czas który spędziłeś na oczekiwaniu na odpowiedź mogłeś wykazać ciut żyłki Kolumba
(ponoć miał korzenie Piasta Kołodzieja patrząc na styl Twojej wypowiedzi mam nieodparte wrażenie, że też masz w sobie te geny (marudzić, żądać, czekać aż ktoś za Ciebie zrobi ) )
i dzięki tym genom mogłeś odkryć potentata podpowiedzi i w większości trafnych
https://www.google.pl/search?q=Mi+Mix+4+zainstalowac+wrp&sca_esv=122fa9eced25476d&sca_upv=1&ei=xnnGZe6WA6erxc8P6Mar4Ag&oq=Mi+Mix+4+zainstalowac+wrp&gs_lp=EhNtb2JpbGUtZ3dzLXdpei1zZXJwIhlNaSBNaXggNCB6YWluc3RhbG93YWMgd3JwSIhcULMSWMVAcAF4AZABAJgB9wGgAZAXqgEGMC4xOC4yuAEDyAEA-AEBwgIKEAAYRxjWBBiwA8ICBBAeGArCAgYQABgeGA3CAggQABiABBiiBOIDBBgAIEGIBgGQBgg&sclient=mobile-gws-wiz-serp

Ps. Trafiłeś kulą w płot, akurat Kacper nie ma syndromu małego ptaszka żeby przedłużać go sobie nabijaniem postów...

Wysłane z mojego 23049PCD8G przy użyciu Tapatalka

Ups, w polu potentata wyszukiwarki powinno być Twrp, my faul :pad:

Wysłane z mojego 23049PCD8G przy użyciu Tapatalka

• Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, AddRian napisał(a):

Następnie wydajemy komendę (w nawiasie polecenie w Linuxie):

1. fastboot.exe (./fastboot) boot twrp.img

Nadal nic nie wiem, ja nie używam Linuksa

Jak nie używasz to komenda w nawiasie Cię nie interesuje. Napisane że w nawiasie dla Linuksa  (niektórzy używają). Na początku poradnika jest wzmianka że w zależności od wersji Androida (prawdopodobnie od modelu telefonu też) może to wyglądać różnie. Musiał by ktoś stworzyć specjalny poradnik łopatologiczny dla twojego konkretnego przypadku. A z płatnościami i tak co chwilę będziesz miał problem, bo Google ciągle nowe zabezpieczenia wymyśla i nikt na to tutaj nie ma wpływu. Kacper prawdopodobnie mógłby Ci pomóc nawet na prv (jak znajdzie czas i go o to poprosisz).

Opublikowano
19 godzin temu, Kacper Skrzypek napisał(a):

Jeśli nie używasz Linuksa, to ignorujesz nawias. Zwykłe czytanie ze zrozumieniem.

Nadal nic nie mogę zrobić pobrałem jakieś TWRP ostatnie wersji twrp-3.7.1_12-v8.6_A14-odin-skkk co wpisuje jakieś komendy w cmd to nie działają, telefon podłączony do kompa w trybie fastboot (bo na telefonie wyświetla się tylko pomarańczowy napis FASTBOOT) i nic. Nie wiem jak mam zainstalować to TWRP. Mam też ten program "Minimal ADB and Fastboot" ale tam to samo, w załączniku screeny. 😑

image.jpeg

426833031_1157372155425126_3411512849828033418_n.jpg

426593040_991587942302548_6671746919646522957_n.jpg

Opis do screena - okno w tle to to z programu Minimal ADB and fastboot a to podświetlone to standardowy wiersz poleceń CMD. W obu przypadkach telefon był podłączony do komputera w trybie fastboot.

Zrzut ekranu (407).png

Opublikowano

Szczerze nie mam pojęcia co się zadziało, ale pobrałem tego MiUnlocka, telefon dałem w fastboota i podłączyłem go do kompa jak było napisane w MiUnlocku ale nic nie trybiło dalej, postanowiłem zmienić kabel USB na oryginalny od Mix4 co był w pudełku (tak to używałem poprzedniego od Mate 10 Pro) i nagle telefon zaczął działać w tym Recovery (nie wiem nawet jak) przełączyłem na English bo te chińskie znaczki wiadomo (nic dla nas nie znaczą) i przeszedłem do Install wybrałem tą ostatnią wersje system 14.0.8 (którą dzisiaj pobrałem) poszło dalej i cyk 14.0.8 mam na tel. ale nadal nie wiem jakim cudem to poszło nagle i to bez twrp czy jak xD. Dzięki za nakierowania i pomoc. Do następnych instalacji od razu użyję oryginalnego kabla i może nie będę wam tyle tyłka zawracał co teraz. Dzięki Panowie.