Slawulo Opublikowano 19 Maja 2023 Opublikowano 19 Maja 2023 Czy Wam też tak szybko zużywają się klocki, te założone z 3 tygodnie temu. Jeżdżę do pracy ok 24 km dziennie. Co jakiś czas muszę podkręcać linkę. A tylko w czwartek jadąc w deszczu i co za tym idzie koła i hamulec są w piachu, klocki starły się, że podkręcenie na maksa nic nie dało. Hamowałem tylko silnikiem.Dodatkowo powiem, że nigdy nie udało mi się zamontować hamulca, aby brały całe klocki (w zawieszeniu Esparts i teraz w Monorim). Zobaczcie jak się ścierają. Wysłane z mojego 2201116SG przy użyciu Tapatalka
Battery_Saver Opublikowano 23 Maja 2023 Opublikowano 23 Maja 2023 3 tygodnie, przy założeniu że pracujesz 5 dni w tygodniu daje 15*24km = 360km to ogólnie dużo, patrząc na to, że ludzie robią 1k km w sezon albo w dwa/trzy... od razu mogę stwierdzić, że masz źle dobrana okładzinę lub jest kiepskiej jakości. Aby wydłużyć żywotność okładziny, klocki powinny być z okładziną metaliczną ewentualnie pół metaliczną a Ty masz pewnie żywiczną lub słaba jakość zwyczajnie. Głównym problemem powodującym nadmierne zużywanie się tarczy/klocków w hulajnogach Xiaomi (i nie tylko) jest ekstremalnie kiepskie odprowadzanie ciepła z układu hamulcowego (tarcza-klocek-zacisk) z powodu zbyt małej tarczy (110-120mm no może jak ktoś sobie założy to 135mm) oraz fakt, że hamulec fizyczny jest tylko na jednej osi. Prędkości jakie są osiągane + waga zestawu do wyhamowania nieraz w okolicach 80-110kg to przepis na przegrzanie tarczy i/lub klocka i nadmierne zużycie jednego lub/i drugiego. W rowerach dla dorosłych minimum tarczy to 160 a najczęściej 180mm czy 220mm. To już ma szanse się chłodzić. Co do tego, że klocki zabierają tylko połową - to standard przy tych adapterach co są dostępne na rynku. Kiedyś amalibay miało w ofercie adapter, który po założeniu zabierał całą powierzchnią klocka, obecnie od dawna nie są dostępne. Jak rzyć? szukaj adaptera amalibay lub.. wymień tarczę na 135mm
Slawulo Opublikowano 23 Maja 2023 Autor Opublikowano 23 Maja 2023 Dzięki za odpowiedź, właśnie nie dodałem, że mam tarcze 135 mm. Ok, ogólnie trzeba kupić lepsze klocki, te są z Ali, opisane jako żywiczne. W sumie to bez błota nie zużywały się szczególnie szybko.Ale masz rację mało nie jeżdżę, właśnie minęło 2 lata od zakupu i mam przejechane 6.5 tys.Pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi