Jump to content

Redmi K60/POCO F5 Pro - MIUI 14 Polska/Xiaomi.eu stabilne - V14.0.24.0.TMNCNXM - Android 13

Recommended Posts

Wątek poświęcony najnowszej aktualizacji stabilnej wersji MIUI dla urządzenia Redmi K60/POCO F5 Pro (nazwa kodowa: mondrian).

Link do pobrania ROM-u: https://sourceforge.net/projects/xiaomi-eu-multilang-miui-roms/files/xiaomi.eu/MIUI-STABLE-RELEASES/MIUIv14/xiaomi.eu_multi_MONDRIAN_V14.0.24.0.TMNCNXM_v14-13.zip/download

ROM można zainstalować zarówno przez tryb Recovery (TWRP), jak i przez tryb Fastboot. Poradnik: https://miuipolska.pl/jak-zainstalowac-xiaomi-eu-miui-polska/

Proszę o kulturalną dyskusję, dotyczącą przede wszystkim tematyki tego wątku.

• 3 weeks later...
Posted (edited)

Witam . Na stronie xiaomi.eu czytałem o błędzie z dialerem na Poco f5 pro . Nie działa wykonywanie połączeń , czy ktoś z forumowiczów to sprawdzał może ? Zastanawiam się nad instalacja ale taki bug jest dość problematyczny . Czytałem o ty na 2 ostatnich stabilnych i betach. Dodatkowo na xiaomi.eu w wątku jest już log dodany . 

Edited by mnkowalski

Teraz mogę dodać iż jest komunikat sieć nie dostępna , instalowałem rom na czysto przez fastboot . Instalacja innego dialera nic nie daje , Zmiana gniazda karty sim także . Poważny bug niestety . 

Posted (edited)
W dniu 21.05.2023 o 14:29, mnkowalski napisał(a):

... Nie działa wykonywanie połączeń , czy ktoś z forumowiczów to sprawdzał może ? Zastanawiam się nad instalacja ale taki bug jest dość problematyczny .

Tak sprawdziłem i niestety potwierdzam. Wykonanie połączenie jest niemożliwe "Sieć komórkowa jest niedostępna". Ale dane mobilne działają.

Trzeba czekać na aktualizację, czy jest może jakieś rozwiązanie (POCO F5 PRO - MIUI 14.0.24.0 TMNCNXM stabilne).

Edit: Zainstalowałem wersję DEV i dokładnie to samo.

Edited by tomcio_paluch1
Dodatkowe informacje

Posted (edited)

Może pewnego dnia coś wymyślimy z tego 14MB dziennika.

W międzyczasie możesz spróbować sflashować partycję modemu z Global EOG ROM:

1) Pobierz i rozpakuj: https://drive.google.com/file/d/1R3l25q87aLBF1P-Grpq-GXE9Lo_MjdP4/view
2) Otwórz PowerShell lub Command Prompt w wyodrębnionym folderze i użyj tego polecenia:

Code:
.\fastboot flash modem_ab modem.img
.\fastboot reboot
Edited by wojownik208

3 godziny temu, wojownik208 napisał:

Może pewnego dnia coś wymyślimy z tego 14MB dziennika.

W międzyczasie możesz spróbować sflashować partycję modemu z Global EOG ROM:

1) Pobierz i rozpakuj: https://drive.google.com/file/d/1R3l25q87aLBF1P-Grpq-GXE9Lo_MjdP4/view
2) Otwórz PowerShell lub Command Prompt w wyodrębnionym folderze i użyj tego polecenia:

Code:
.\fastboot flash modem_ab modem.img
.\fastboot reboot

Testowałem wgrywanie całego FW z romu EEA na samym początku , teraz sam modem . To teraz jest pomysł do sprawdzenia , zaraz będę testował . Mianowicie w paczce z rom Xiaomi.eu podmienie sam 1 plik MODEM.IMG i wgram przez fastboot cały taki rom ze zmienionym plikiem i zobaczę efekt końcowy . Ja od początku obstawiałem że jest problem z modemem , wysyłałem zresztą logi jak i męczyłem innych o nie , czy coś to dało nie wiem ale było ich kilka . Jak przetestuję to dam znać czy to rozwiązanie ma sens . 

Wystarczy zamienić plik modem.img z globala lub EEA w paczce romu Xiaomi.eu i wgrać przez fastboot i działa normalnie .

Opcja 2 to jak napisał kolega wojownik208 , 

Opcja 3 to opcja jak pisał Kacper Skrzypek

Dla jasności , każda jest sprawdzona i działa prawidłowo , brak cyrku z połączeniami . Każdy zrobi jak chce , 3 sposoby , każdy dość łatwy i działa . 

Godzinę temu, mnkowalski napisał(a):

Wystarczy zamienić plik modem.img z globala lub EEA w paczce romu Xiaomi.eu i wgrać przez fastboot i działa normalnie .

Opcja 2 to jak napisał kolega wojownik208 , 

Opcja 3 to opcja jak pisał Kacper Skrzypek

Dla jasności , każda jest sprawdzona i działa prawidłowo , brak cyrku z połączeniami . Każdy zrobi jak chce , 3 sposoby , każdy dość łatwy i działa . 

Będę dzisiaj pierwszy raz wgrywać miui polska - czy mógłbyś opisać swóje rozwiązanie jak dla totalnego laika, czyli dla mnie?;) Byłbym bardzo zobowiązany!

Posted (edited)
54 minuty temu, Święty napisał:

Będę dzisiaj pierwszy raz wgrywać miui polska - czy mógłbyś opisać swóje rozwiązanie jak dla totalnego laika, czyli dla mnie?;) Byłbym bardzo zobowiązany!

Pobierasz ROM xiaomi.eu jaki sobie wybierzesz , jest w formacie ZIP czyli spakowany , wypakowywujesz go . Pobierasz plik Kolegi wojownik , też rozpakowywujesz do innego folderu i z niego bierzesz plik modem.img i wrzucasz do folderu z xiaomi.eu który wypakowales (folder z plikiem to images w xiaomi.eu a w tym z którego masz wziąć plik to firmware update  ) dalej to instalacja przez fastboot i już . Reszta oprócz zmiany plików to jak w poradnikach 

Edited by mnkowalski
  • Thanks 1

18 godzin temu, Kacper Skrzypek napisał(a):

Na razie tymczasowym rozwiązaniem jest wgranie firmware z Globala lub EEA.

https://xiaomifirmwareupdater.com/firmware/mondrian/

Zrobiłem tak jak zaproponowałeś. Wgrałem przez TWRP (na to co już miałem wgrane) i jak na razie działa. System pokazuje że nadal jest zainstalowane MIUI 14.0.23.5.15 DEV Beta.

Posted (edited)
38 minut temu, tomcio_paluch1 napisał(a):

Zrobiłem tak jak zaproponowałeś. Wgrałem przez TWRP (na to co już miałem wgrane) i jak na razie działa. System pokazuje że nadal jest zainstalowane MIUI 14.0.23.5.15 DEV Beta.

Bo to nie wpływa na system, a tylko na firmware - to nie to samo ;)

Edited by Kacper Skrzypek

Posted (edited)

U mnie po wgraniu przez fastboot tez nie działają połączenia. 

Sposób z podmianą pliku modem.img działa.

Edited by Macgto

W dniu 25.05.2023 o 13:47, mnkowalski napisał(a):

Pobierasz ROM xiaomi.eu jaki sobie wybierzesz , jest w formacie ZIP czyli spakowany , wypakowywujesz go . Pobierasz plik Kolegi wojownik , też rozpakowywujesz do innego folderu i z niego bierzesz plik modem.img i wrzucasz do folderu z xiaomi.eu który wypakowales (folder z plikiem to images w xiaomi.eu a w tym z którego masz wziąć plik to firmware update  ) dalej to instalacja przez fastboot i już . Reszta oprócz zmiany plików to jak w poradnikach 

Po okresie kilku dni sprawnego funkcjonowania telefonu w chwili gdy rozmawiałem przez wificalling połączenie zostało przerwane i do tej pory nie działa ani wifi calling ani VoLTE - przynajmniej nie wyświetlają się te opcje, mimo że są włączone

Posted (edited)

VoLte u mnie działa normalnie, nie zauważyłem żadnych problemów. Co do wificalling to się nie wypowiem bo nie używałem nigdy , no może raz dla testu. Jeszcze zaraz sprawdzę u Siebie bo mam kilka rozmów to wymuszę samo LTE i sprawdzę.  Edit - wificalling nie działa , VoLTE działa normalnie . 

Edited by mnkowalski

W dniu 7.06.2023 o 19:02, Święty napisał:

Sflashowałem dziś jeszcze raz przez wiersz poleceń, ale bez zmian

Zgadza się , u mnie nie działa Vowifi ani też VoLTE - instalowany ROM na czysto. Zrzuca z LTE do niższych pasm , zauważyłem dopiero. 

Dodałem zgłoszenie na forum w sprawie problemu z VoLTE oraz VoWiFi wraz z logiem , dodatkowo zleciłem sprawdzenie tego po stronie operatora Orange , znajomy pracuje w dziale technicznym . 

Edited by mnkowalski
Istotny

Problem został rozwiązany , usługa uległa dezaktywacji po stronie operatora VoLTE oraz VoWiFi - wytłumaczeniem jest nie wspierany / za nowy telefon ( w takiej sytuacji usługa się dezaktywuje automatycznie podobnież - trzeba zgłosić ponowną aktywację ) . Operator ręcznie na nasze żądanie aktywuje Obydwie usługi , efekt widoczny jest po 2 godzinach

• Thanks 1

• 2 weeks later...
W dniu 22.06.2023 o 15:47, Święty napisał:

Rzeczywiście jest tak jak mówisz. Napisałem do Playa i włączyli mi zarówno wifi calling jak i VoLTE

Teraz pytanie czy musimy kombinować z modemem , może to był problem . A tak poza tym , każda sieć dezaktywuje VoLte na nowych telefonach z wolnej sprzedaży .