Kacper Skrzypek Posted April 30 Share Posted April 30 Wątek poświęcony najnowszej aktualizacji stabilnej wersji MIUI dla urządzenia Redmi K60/POCO F5 Pro (nazwa kodowa: mondrian). Link do pobrania ROM-u: https://sourceforge.net/projects/xiaomi-eu-multilang-miui-roms/files/xiaomi.eu/MIUI-STABLE-RELEASES/MIUIv14/xiaomi.eu_multi_MONDRIAN_V14.0.24.0.TMNCNXM_v14-13.zip/download ROM można zainstalować zarówno przez tryb Recovery (TWRP), jak i przez tryb Fastboot. Poradnik: https://miuipolska.pl/jak-zainstalowac-xiaomi-eu-miui-polska/ Proszę o kulturalną dyskusję, dotyczącą przede wszystkim tematyki tego wątku. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mnkowalski Posted May 21 Share Posted May 21 (edited) Witam . Na stronie xiaomi.eu czytałem o błędzie z dialerem na Poco f5 pro . Nie działa wykonywanie połączeń , czy ktoś z forumowiczów to sprawdzał może ? Zastanawiam się nad instalacja ale taki bug jest dość problematyczny . Czytałem o ty na 2 ostatnich stabilnych i betach. Dodatkowo na xiaomi.eu w wątku jest już log dodany . Edited May 21 by mnkowalski Link to comment Share on other sites More sharing options...
mnkowalski Posted May 22 Share Posted May 22 Teraz mogę dodać iż jest komunikat sieć nie dostępna , instalowałem rom na czysto przez fastboot . Instalacja innego dialera nic nie daje , Zmiana gniazda karty sim także . Poważny bug niestety . Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomcio_paluch1 Posted May 24 Share Posted May 24 (edited) W dniu 21.05.2023 o 14:29, mnkowalski napisał(a): ... Nie działa wykonywanie połączeń , czy ktoś z forumowiczów to sprawdzał może ? Zastanawiam się nad instalacja ale taki bug jest dość problematyczny . Tak sprawdziłem i niestety potwierdzam. Wykonanie połączenie jest niemożliwe "Sieć komórkowa jest niedostępna". Ale dane mobilne działają. Trzeba czekać na aktualizację, czy jest może jakieś rozwiązanie (POCO F5 PRO - MIUI 14.0.24.0 TMNCNXM stabilne). Edit: Zainstalowałem wersję DEV i dokładnie to samo. Edited May 24 by tomcio_paluch1 Dodatkowe informacje Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kacper Skrzypek Posted May 24 Author Share Posted May 24 Na razie tymczasowym rozwiązaniem jest wgranie firmware z Globala lub EEA. https://xiaomifirmwareupdater.com/firmware/mondrian/ 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
wojownik208 Posted May 25 Share Posted May 25 (edited) Może pewnego dnia coś wymyślimy z tego 14MB dziennika. W międzyczasie możesz spróbować sflashować partycję modemu z Global EOG ROM: 1) Pobierz i rozpakuj: https://drive.google.com/file/d/1R3l25q87aLBF1P-Grpq-GXE9Lo_MjdP4/view 2) Otwórz PowerShell lub Command Prompt w wyodrębnionym folderze i użyj tego polecenia: Code: .\fastboot flash modem_ab modem.img .\fastboot reboot Edited May 25 by wojownik208 Link to comment Share on other sites More sharing options...
mnkowalski Posted May 25 Share Posted May 25 3 godziny temu, wojownik208 napisał: Może pewnego dnia coś wymyślimy z tego 14MB dziennika. W międzyczasie możesz spróbować sflashować partycję modemu z Global EOG ROM: 1) Pobierz i rozpakuj: https://drive.google.com/file/d/1R3l25q87aLBF1P-Grpq-GXE9Lo_MjdP4/view 2) Otwórz PowerShell lub Command Prompt w wyodrębnionym folderze i użyj tego polecenia: Code: .\fastboot flash modem_ab modem.img .\fastboot reboot Testowałem wgrywanie całego FW z romu EEA na samym początku , teraz sam modem . To teraz jest pomysł do sprawdzenia , zaraz będę testował . Mianowicie w paczce z rom Xiaomi.eu podmienie sam 1 plik MODEM.IMG i wgram przez fastboot cały taki rom ze zmienionym plikiem i zobaczę efekt końcowy . Ja od początku obstawiałem że jest problem z modemem , wysyłałem zresztą logi jak i męczyłem innych o nie , czy coś to dało nie wiem ale było ich kilka . Jak przetestuję to dam znać czy to rozwiązanie ma sens . Link to comment Share on other sites More sharing options...
mnkowalski Posted May 25 Share Posted May 25 Wystarczy zamienić plik modem.img z globala lub EEA w paczce romu Xiaomi.eu i wgrać przez fastboot i działa normalnie . Opcja 2 to jak napisał kolega wojownik208 , Opcja 3 to opcja jak pisał Kacper Skrzypek Dla jasności , każda jest sprawdzona i działa prawidłowo , brak cyrku z połączeniami . Każdy zrobi jak chce , 3 sposoby , każdy dość łatwy i działa . Link to comment Share on other sites More sharing options...
Święty Posted May 25 Share Posted May 25 Godzinę temu, mnkowalski napisał(a): Wystarczy zamienić plik modem.img z globala lub EEA w paczce romu Xiaomi.eu i wgrać przez fastboot i działa normalnie . Opcja 2 to jak napisał kolega wojownik208 , Opcja 3 to opcja jak pisał Kacper Skrzypek Dla jasności , każda jest sprawdzona i działa prawidłowo , brak cyrku z połączeniami . Każdy zrobi jak chce , 3 sposoby , każdy dość łatwy i działa . Będę dzisiaj pierwszy raz wgrywać miui polska - czy mógłbyś opisać swóje rozwiązanie jak dla totalnego laika, czyli dla mnie?;) Byłbym bardzo zobowiązany! Link to comment Share on other sites More sharing options...
mnkowalski Posted May 25 Share Posted May 25 (edited) 54 minuty temu, Święty napisał: Będę dzisiaj pierwszy raz wgrywać miui polska - czy mógłbyś opisać swóje rozwiązanie jak dla totalnego laika, czyli dla mnie?;) Byłbym bardzo zobowiązany! Pobierasz ROM xiaomi.eu jaki sobie wybierzesz , jest w formacie ZIP czyli spakowany , wypakowywujesz go . Pobierasz plik Kolegi wojownik , też rozpakowywujesz do innego folderu i z niego bierzesz plik modem.img i wrzucasz do folderu z xiaomi.eu który wypakowales (folder z plikiem to images w xiaomi.eu a w tym z którego masz wziąć plik to firmware update ) dalej to instalacja przez fastboot i już . Reszta oprócz zmiany plików to jak w poradnikach Edited May 25 by mnkowalski 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomcio_paluch1 Posted May 25 Share Posted May 25 18 godzin temu, Kacper Skrzypek napisał(a): Na razie tymczasowym rozwiązaniem jest wgranie firmware z Globala lub EEA. https://xiaomifirmwareupdater.com/firmware/mondrian/ Zrobiłem tak jak zaproponowałeś. Wgrałem przez TWRP (na to co już miałem wgrane) i jak na razie działa. System pokazuje że nadal jest zainstalowane MIUI 14.0.23.5.15 DEV Beta. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kacper Skrzypek Posted May 25 Author Share Posted May 25 (edited) 38 minut temu, tomcio_paluch1 napisał(a): Zrobiłem tak jak zaproponowałeś. Wgrałem przez TWRP (na to co już miałem wgrane) i jak na razie działa. System pokazuje że nadal jest zainstalowane MIUI 14.0.23.5.15 DEV Beta. Bo to nie wpływa na system, a tylko na firmware - to nie to samo Edited May 25 by Kacper Skrzypek Link to comment Share on other sites More sharing options...
Macgto Posted May 30 Share Posted May 30 (edited) U mnie po wgraniu przez fastboot tez nie działają połączenia. Sposób z podmianą pliku modem.img działa. Edited May 30 by Macgto Link to comment Share on other sites More sharing options...
Święty Posted June 5 Share Posted June 5 W dniu 25.05.2023 o 13:47, mnkowalski napisał(a): Pobierasz ROM xiaomi.eu jaki sobie wybierzesz , jest w formacie ZIP czyli spakowany , wypakowywujesz go . Pobierasz plik Kolegi wojownik , też rozpakowywujesz do innego folderu i z niego bierzesz plik modem.img i wrzucasz do folderu z xiaomi.eu który wypakowales (folder z plikiem to images w xiaomi.eu a w tym z którego masz wziąć plik to firmware update ) dalej to instalacja przez fastboot i już . Reszta oprócz zmiany plików to jak w poradnikach Po okresie kilku dni sprawnego funkcjonowania telefonu w chwili gdy rozmawiałem przez wificalling połączenie zostało przerwane i do tej pory nie działa ani wifi calling ani VoLTE - przynajmniej nie wyświetlają się te opcje, mimo że są włączone Link to comment Share on other sites More sharing options...
mnkowalski Posted June 6 Share Posted June 6 (edited) VoLte u mnie działa normalnie, nie zauważyłem żadnych problemów. Co do wificalling to się nie wypowiem bo nie używałem nigdy , no może raz dla testu. Jeszcze zaraz sprawdzę u Siebie bo mam kilka rozmów to wymuszę samo LTE i sprawdzę. Edit - wificalling nie działa , VoLTE działa normalnie . Edited June 6 by mnkowalski Link to comment Share on other sites More sharing options...
Święty Posted June 7 Share Posted June 7 Sflashowałem dziś jeszcze raz przez wiersz poleceń, ale bez zmian Link to comment Share on other sites More sharing options...
mnkowalski Posted June 12 Share Posted June 12 (edited) W dniu 7.06.2023 o 19:02, Święty napisał: Sflashowałem dziś jeszcze raz przez wiersz poleceń, ale bez zmian Zgadza się , u mnie nie działa Vowifi ani też VoLTE - instalowany ROM na czysto. Zrzuca z LTE do niższych pasm , zauważyłem dopiero. Dodałem zgłoszenie na forum w sprawie problemu z VoLTE oraz VoWiFi wraz z logiem , dodatkowo zleciłem sprawdzenie tego po stronie operatora Orange , znajomy pracuje w dziale technicznym . Edited June 13 by mnkowalski Istotny Link to comment Share on other sites More sharing options...
mnkowalski Posted June 13 Share Posted June 13 Problem został rozwiązany , usługa uległa dezaktywacji po stronie operatora VoLTE oraz VoWiFi - wytłumaczeniem jest nie wspierany / za nowy telefon ( w takiej sytuacji usługa się dezaktywuje automatycznie podobnież - trzeba zgłosić ponowną aktywację ) . Operator ręcznie na nasze żądanie aktywuje Obydwie usługi , efekt widoczny jest po 2 godzinach 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Święty Posted June 22 Share Posted June 22 Rzeczywiście jest tak jak mówisz. Napisałem do Playa i włączyli mi zarówno wifi calling jak i VoLTE Link to comment Share on other sites More sharing options...
mnkowalski Posted June 23 Share Posted June 23 W dniu 22.06.2023 o 15:47, Święty napisał: Rzeczywiście jest tak jak mówisz. Napisałem do Playa i włączyli mi zarówno wifi calling jak i VoLTE Teraz pytanie czy musimy kombinować z modemem , może to był problem . A tak poza tym , każda sieć dezaktywuje VoLte na nowych telefonach z wolnej sprzedaży . Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts