QMiui Opublikowano 15 Kwietnia 2023 Opublikowano 15 Kwietnia 2023 Mój MI6 Ceramic dożywa już chyba wieku emerytalnego 😁 dzielnie służy mi od samego początku to jest koniec 2017 roku, rozpocząłem poszukiwania następcy i wybór padł na POCO M4 Pro 4G (fleur) - nie wiem czy to dobry wybór 😒 . Ciężko znaleźć coś tak kompaktowego i sprawnie działającego jak Sagit wszystko co jest obecnie można używać w zimie do odśnieżania :).Mam pytanie - wiadomo chciałbym zrootować i być może wgrać Miui Polska ale nie widzę nic do tego modelu natomiast na XDA jest temat dotyczący roota na Redmi Note 11S 4G gdzie w tytule dodany jest tytułowy model, czy to znaczy że oba te telefony to to samo - no prawie ?
wojted Opublikowano 15 Kwietnia 2023 Opublikowano 15 Kwietnia 2023 https://miuirom.org/phones/redmi-note-11s Tu jest podana nazwa kodowa "fleur"czyli tak jak twój Poco więc chyba to ten sam telefonWysłane z mojego M2012K11AG przy użyciu Tapatalka
Kacper Skrzypek Opublikowano 16 Kwietnia 2023 Opublikowano 16 Kwietnia 2023 Root tak jak na każdym innym urządzeniu, przez Magiska. Musisz tylko znaleźć jakieś TWRP lub wgrać spatchowany boot.img przez Fastboota - po odblokowaniu bootloadera.
QMiui Opublikowano 22 Kwietnia 2023 Autor Opublikowano 22 Kwietnia 2023 Czekam "sławne" 166 h , w tak zwanym międzyczasie szukam odpowiedzi na : W dniu 16.04.2023 o 11:41, Kacper Skrzypek napisał(a): Musisz tylko znaleźć jakieś TWRP lub wgrać spatchowany boot.img przez Fastboota i znalazłem coś takiego OrangeFox-R11.1_0-Unofficial-fleur , rozumiem że to instaluję poprzez komendy adb, następnie za pomocą OrangeFoxa (tak jak w TWRP instaluję np. Magisk 25.2. ) Znalazłem też coś takiego jak Unofficial twrp 3..6.2, czy to ostatnie jest coś warte?
Licht Opublikowano 22 Kwietnia 2023 Opublikowano 22 Kwietnia 2023 Na oficjalnej stronie teamu TWRP jest tylko ta lista modeli urządzeń Xiaomi pod które wydano TWRP: https://twrp.me/Devices/Xiaomi/ Raczej wykorzystaj procedury trybu fastboot.
Kacper Skrzypek Opublikowano 22 Kwietnia 2023 Opublikowano 22 Kwietnia 2023 2 godziny temu, QMiui napisał(a): i znalazłem coś takiego OrangeFox-R11.1_0-Unofficial-fleur , rozumiem że to instaluję poprzez komendy adb, następnie za pomocą OrangeFoxa (tak jak w TWRP instaluję np. Magisk 25.2. ) Znalazłem też coś takiego jak Unofficial twrp 3..6.2, czy to ostatnie jest coś warte? Tak, możesz użyć OrangeFoxa, tylko jest jeden problem. Z tego, co widzę, on jest pod Androida 11 - na 12-stce możesz nie być w stanie zdeszyfrować danych, więc może być tak, że nie uda Ci się wybrać pliku Magiska z pamięci wewnętrznej. Innego TWRP pod ten model nie ma. Możesz próbować przez OrangeFoxa, ale w takiej sytuacji sugerowałbym jednak sposób z użyciem Fastboota.
QMiui Opublikowano 22 Kwietnia 2023 Autor Opublikowano 22 Kwietnia 2023 (edytowane) 34 minuty temu, Licht napisał(a): Na oficjalnej stronie teamu TWRP jest tylko ta lista modeli urządzeń Xiaomi pod które wydano TWRP: https://twrp.me/Devices/Xiaomi/ Raczej wykorzystaj procedury trybu fastboot. Dzięki za odpowiedź, pod podanym przez Ciebie adresem już byłem , niestety fleur-a nie ma. A co myślicie o OrangeFox ? Macie jakiś sprawdzony, pewny sposób na roota w tym modelu, bez jakiś łatek czy też innych plikach jak Vbmeta.img wolałbym zrobić to że tak powiem (napiszę ) po staremu to znaczy : odblokować - TWRP za pomocą komend - Magisk przy użyciu TWRP , jeżeli dobrze zrozumiałem mogę szukać TWRP I Magiska przeznaczonego dla Redmi Note 11S (fleur) .Pozdrawiam.ie Kacper - akurat pisałem gdy odpowiedziałeś, no to widzę że tak łatwo nie będzie, może masz jakiś pomysł na roota na tym modelu - w tym momencie mam Globala i na razie tak ma zostać a roota potrzebuję do czegoś innego - PLIZZZZ Edytowane 22 Kwietnia 2023 przez QMiui
Kacper Skrzypek Opublikowano 22 Kwietnia 2023 Opublikowano 22 Kwietnia 2023 Tak jak tutaj: https://topjohnwu.github.io/Magisk/install.html#patching-images Plik boot.img wyciągasz z paczki z ROMem, który obecnie masz (konkretnej wersji MIUI - z menu O telefonie) 1
QMiui Opublikowano 22 Kwietnia 2023 Autor Opublikowano 22 Kwietnia 2023 Wielkie dzięki, chyba na razie sobie "odpuszczę" bo widzę że to nie takie proste, przyznaję że "nie rozumiem co Ty do mnie gadasz " -(z Mi 6 było łatwiej - albo mi się wydaje) muszę jeszcze trochę poczytać - mam trochę czasu 😄
Kacper Skrzypek Opublikowano 22 Kwietnia 2023 Opublikowano 22 Kwietnia 2023 W skrócie: z paczki z ROM-em, który obecnie posiadasz, musisz wyciągnąć plik boot.img. Na telefonie instalujesz aplikację Magiska, wybierasz ten plik boot.img, aplikacja go odpowiednio pod Magiska poprawi. Poprawiony plik wrzucasz na komputer, uruchamiasz telefon w trybie Fastboot. W wierszu poleceń wpisujesz komendę fastboot flash boot nazwa_pliku.img. Po zaakceptowaniu i przejściu procesu uruchamiasz ponownie telefon i to wszystko.
QMiui Opublikowano 24 Kwietnia 2023 Autor Opublikowano 24 Kwietnia 2023 (edytowane) To jest TO co jest u mnie i jeżeli dobrze zrozumiałem pobieram potrzebną wersję z neta (czym różni się soft do Redmi Note 11 s od softu do POCO M4 PRO 4G ? - nie widzę wersji którą ja mam 😐). Po otrzymaniu zgody odblokowuję bootloader, instaluję Magisk-a. Następnie "wyciągam " plik boot.img i wykonuję za pomocą Magisk "czary" o których napisałeś. Mam jeszcze jedno pytanie - czy zgoda od Xiaomi ma jakiś "termin przydatności do spożycia" bo przyznam się że jeszcze zastanawiam się nad sensem roota (brak mi Automagic który na Mi6 jest bardzo użyteczny a bez roota to nie to samo a i aplikacja do profili czy też Titanium Backup bez roota są słabe 😄). Edytowane 24 Kwietnia 2023 przez QMiui
Kacper Skrzypek Opublikowano 24 Kwietnia 2023 Opublikowano 24 Kwietnia 2023 3 godziny temu, QMiui napisał(a): To jest TO co jest u mnie i jeżeli dobrze zrozumiałem pobieram potrzebną wersję z neta Dokładnie. 3 godziny temu, QMiui napisał(a): czym różni się soft do Redmi Note 11 s od softu do POCO M4 PRO 4G ? Niczym, jest ten sam dla obu modeli. 3 godziny temu, QMiui napisał(a): Mam jeszcze jedno pytanie - czy zgoda od Xiaomi ma jakiś "termin przydatności do spożycia" Nie, nie ma. Zgodę masz od razu, jedynie musisz czekać 168 godzin od przypisania konta w opcjach programisty na odblokowanie bootloadera.
QMiui Opublikowano 24 Kwietnia 2023 Autor Opublikowano 24 Kwietnia 2023 (edytowane) Troszkę męczę ale pytając o termin przydatności chodziło mi raczej o to czy gdy minie ten czas operację odblokowania mogę przeprowadzić np. za miesiąc albo dwa? Ten plik (boot.img) wyciągam z softu pobranego z strony podanej przez kolegę wojted , czy dobrze zrozumiałem ? I który pobrać Recovery ,Fastboot czy OTA? Ten pierwszy pobrałem ale takiego pliku tam nie ma. Pozdrawiam. W OTA też go nie ma . Edytowane 24 Kwietnia 2023 przez QMiui
Kacper Skrzypek Opublikowano 24 Kwietnia 2023 Opublikowano 24 Kwietnia 2023 Godzinę temu, QMiui napisał(a): czy gdy minie ten czas operację odblokowania mogę przeprowadzić np. za miesiąc albo dwa? Możesz, tylko nie możesz w tym czasie odpiąć tego konta, które podpiąłeś pod urządzenie, od niego, podobnie zresztą jak robić resetu do fabrycznych. Wtedy musisz podpinać konto jeszcze raz i czas liczy się od nowa. Godzinę temu, QMiui napisał(a): Ten plik (boot.img) wyciągam z softu pobranego z strony podanej przez kolegę wojted , czy dobrze zrozumiałem ? Możesz np. z tej strony, co podał. Tam jest paczka V13.0.9.0.RKEEUXM, której potrzebujesz. Ściągasz paczkę fastboot, tam jest ten plik.
QMiui Opublikowano 25 Kwietnia 2023 Autor Opublikowano 25 Kwietnia 2023 18 godzin temu, Kacper Skrzypek napisał(a): Możesz np. z tej strony, co podał. Tam jest paczka V13.0.9.0.RKEEUXM, której potrzebujesz. Ściągasz paczkę fastboot, tam jest ten plik. Dzięki za cierpliwość i poświęcony czas - znalazłem ,pobrałem, wydobyłem ten plik ale w międzyczasie na pewnym forum znalazłem temat poświęcony rootowaniu tego modelu i tam piszą jeszcze o jakiś operacjach na pliku vbmeta.img, czy to konieczne? czy wystarczy tylko ingerencja w plik boot.img? Czy ewentualne przyszłe aktualizacje systemu będą miały wpływ na uzyskanego w ten sposób roota? To jak na razie chyba wszystko, pozdrawiam.
Kacper Skrzypek Opublikowano 25 Kwietnia 2023 Opublikowano 25 Kwietnia 2023 Wystarczy tylko boot.img raczej. Jeśli telefon by się po takim zabiegu nie uruchomił, to wtedy możesz próbować vbmeta. Aktualizacja systemu = utrata roota, musisz wtedy powtórzyć proces z plikiem boot.img już z nowszej aktualizacji.
QMiui Opublikowano 2 Maja 2023 Autor Opublikowano 2 Maja 2023 (edytowane) No, bootloader odblokowany za pomocą MIUnlock - trochę szkoda bo znalazłem sposób na odblokowanie bez resetu wszystkiego ale coś mam z ADB i szukam odpowiedzi w necie na mój problem. Nie mogę wgrać załatanego boot.img komendami adb wyskakuje mi błąd , urządzenie mi wykrywa, fastboot reboot też działa , nie mogę też sprawdzić komendami stan odblokowania oem. Próbowałem z wersją najnowszą 1.4.3 i wygląda jakby tych komend nie obsługiwała ta wersja u mnie. W menadżerze urządzeń jest niby ok ale wszystkich komend nie obsługuje. Problem rozwiązał się chyba sam pomimo tego co pojawiało mi się na tym screenie wrzuciłem spathowany plik boot.img na telefon; fastboot ....... i tak dalej no i voila jest upragniony root , wszystko jest jak ma być . Dziękuję wszystkim którzy wyrazili chęć pomocy i pozdrawiam. Miłego weekendu. Edytowane 3 Maja 2023 przez QMiui Rozwiązanie.
Rekomendowane odpowiedzi