Greenkola Opublikowano 6 Marca 2023 Opublikowano 6 Marca 2023 Cześć, telefon zaktualizował mi się do android 13 i MIUI 14. Po tej aktualizacji nie działają płatności zbliżeniowe w googlowym portfelu. Przed aktualizacja działały bez problemu. Teraz ikona płatności świeci się na czerwono i po przyłożeniu do terminala wyskakuje info o błędzie lub braku możliwości dokonania płatności. Dotyczy to wszystkie 3 kart jaki mam PEKAO Sa, BNP, SANTANDER. Czyściłem pamięć, przełączałem pomiędzy HCE a SIM i nic. Dodawałem na nowo karty i nic. W konfiguracji płatności zbliżeniowych pokazuje, że wszystkie parametry bezpieczeństwa są spełnione. Ktoś ma podobny problem ? Może ktoś podpowie jak go rozwiązać, bo bez płatności jak bez ręki Zainstalowana wersja MIUI to 14.0.2.0.TKBEUXM Z góry dzieki za pomoc.
szakal88 Opublikowano 6 Marca 2023 Opublikowano 6 Marca 2023 Odinstaluj Google portfel i zainstaluj ponownie
Greenkola Opublikowano 6 Marca 2023 Autor Opublikowano 6 Marca 2023 Już to zrobiłem, niestety bez zmian po nowej instalacji.
stevie13 Opublikowano 8 Marca 2023 Opublikowano 8 Marca 2023 Trzeba usunąć użytkownika MultiApp - portfel zacznie działać, ale przestaną działać sklonowane aplikacje
tasdj Opublikowano 17 Marca 2023 Opublikowano 17 Marca 2023 W dniu 8.03.2023 o 11:53, stevie13 napisał(a): Trzeba usunąć użytkownika MultiApp - portfel zacznie działać, ale przestaną działać sklonowane aplikacje Ale gdzie to usunąć mi nie działa całe NFC
Master Opublikowano 17 Marca 2023 Opublikowano 17 Marca 2023 1 godzinę temu, tasdj napisał(a): Ale gdzie to usunąć mi nie działa całe NFC właśnie - w ogóle to może zacznij od sprawdzenia czy NFC działa poprawnie - ja kiedyś to sprawdzałem apką do zczytywania danych z kart z chipem zbliżeniowym - jest coś takiego i można to pobrać ze sklepu Googla - będziesz mieć pewność że moduł NFC jest ok - jak się okaże że jest ok to postaw na czysto nowy system - może aktualizacja coś zepsuła ... (np przez fastboota z wipe data) zainstaluj i ustaw jak trzeba te aplikacje z których korzystasz no i przetestuj w praktyce ... to chyba najlepsza kolejność i opcje ... u mnie kiedyś z dnia na dzień nie wiadomo czemu też wywaliło NFC i jedyne co pomogło to odinstalowanie i ponowna instalacja aplikacji bankowej (iPKO) ogólnie na miui 14 nie mam żadnych problemów z płatnościami ani przez Google Pay ani ze zbliżeniowymi ...
pawelt Opublikowano 17 Marca 2023 Opublikowano 17 Marca 2023 Ten kłopot z nfc wg mnie jest spowodowany kiepskim przejściem z google pay na portfel. Też miałem kłopoty po aktualizacji. Zacznij od tego Jak to nie pomoże zrób moje kroki. Co zrobiłem na początku czyścimy do cna portfel google. Czyli odinstalować wyczyścić wszystkie dane apki potem odinstalować aktualizacje aż przywrócimy pierwotną wersję apki google pay nie portfel. Tym razem też czyścimy wszystkie dane google pay. Uruchamiamy i próbujemy dodać kartę zapewne się uda i dopiero wtedy aktualizujemy google pay do portfela w sklepie google play. Potem wypróbuj czy działają płatności i tutaj mała uwaga ustaw odblokowanie ekranu płatności na odcisk palca (jak nie działa zrób to co wcześniej jeszcze raz, mi poszło dopiero za drugim razem). A dlaczego bo w andku 13 praktycznie co druga płatność jest nieudana i pojawia na ekranie wyskakujące okienko z odblokowaniem płatności właśnie odciskiem palca. Na andku 13 nie wystarczy samo odblokowanie ekranu. Można obejść ten problem po prostu przed płatnością włączając portfel.
Rekomendowane odpowiedzi