Jump to content

Redmi Note 11 Pro 5G/POCO X4 Pro 5G - MIUI 13 Polska / Xiaomi.eu stabilne - 13.0.5.0.SKCMIXM - Android 12

Recommended Posts

Posted

Wątek poświęcony ostatniej (najświeższej) aktualizacji stabilnego MIUI Polska / Xiaomi.eu dla telefonu Redmi Note 11 Pro 5G / POCO X4 Pro 5G (nazwa kodowa: veux).

ROM oparty na wersji globalnej - wersja chińska (SKCCNXM) nie posiada wsparcia dla modułu NFC z wersji globalnej (obie wersje mają inne moduły, skutkiem czego NFC chińskie nie działa na Globalu i vice versa). Jeśli chcemy mieć działające NFC na modelach Redmi Note 11 Pro 5G/POCO X4 Pro 5G, należy wgrać wersję Z TEGO WĄTKU.

Link do pobierania ROMu:

https://sourceforge.net/projects/xiaomi-eu-multilang-miui-roms/files/xiaomi.eu/MIUI-STABLE-RELEASES/MIUIv13/xiaomi.eu_multi_VEUXG_V13.0.5.0.SKCMIXM_v13-12-fastboot.zip/download

ROM dostępny jest wyłącznie w wersji fastboot

Instalacja tej odmiany ROMu wygląda następująco:

1. Pobieramy ROM na dysk twardy komputera.

2. P-klik na plik ROM -> Właściwości. W zakładce "Ogólne" pliku odhaczamy opcję "odblokuj" ("Unlock"):

Bez tytułu.png

Ma to zapobiec uruchomieniu blokowania rozpakowania pliku ROM przez zabezpieczenia systemu Windows 10.

3. Z pomocą programu typu WinRAR czy 7-Zip rozpakowujemy plik do folderu. Powinniśmy otrzymać taki zestaw plików:

image.png

3. Uruchamiamy telefon w trybie fastboot (tak, jak do instalacji TWRP, do logo MiBunny grzebiącego w pleckach robocika) ;) ).

4. W zależności od systemu w komputerze (Linux, Mac OS, Windows) wybieramy stosowny plik z listy. Zakładamy zatem, że mamy komputer z systemem Windows.

a) Jeśli chcemy zainstalować ROM "na czysto", z całkowitym wyczyszczeniem telefonu, uruchamiamy wersję windows_fastboot_first_install_with_data_format.bat

b) Jeśli chcemy jedynie zaktualizować system, zainstalować ROM na istniejącą już, starszą wersję MIUI Polska / Xiaomi.eu, uruchamiamy wersję windows_fastboot_update_rom.bat

5. Analogicznie postępujemy w przypadku komputerów z systemami Linux i Mac OS.

6. Czekamy do zakończenia procedury, czyli do samoczynnego restartu telefonu.

7. Po uruchomieniu telefonu odłączamy go od komputera. W zależności od wyboru opcji a) lub b) (odpowiednio) konfigurujemy telefon lub po prostu go używamy.

Proszę o merytoryczną dyskusję, związaną ściśle z tematem wątku.

• Thanks 2
Posted

Może spróbować na czas problemów wrzucić instalke na dysk google

Wysłane z mojego 2201116SG przy użyciu Tapatalka

• Thanks 1
Posted
Mo i działa, ale co z tego jak plik pobiera z oszałamiającą prędkością 122KB/s i będzie trwało 8h21m
Spróbuj zmienić DNS, mnie się ściągnęło w półtorej godziny.

Wysłane z mojego 2201116PG przy użyciu Tapatalka

Posted

Teraz, po aktualizacji nie można dodać widżetu z aplikacji systemowych. Woła by zezwolić aplikacji Motywy na dostęp do internetu. 7c54b2b53e0846134185907c64ecc168.jpgd427703ba34b417ad2fba4c6df9e3557.jpg

• 2 weeks later...
Posted (edited)

Witajcie mam problem i proszę o pomoc. Mam telefon Xiaomi Redmi 11 Pro 5G. Jak go włączyłem miał oprogramowanie w wersji Global 13.0.1.0.SKCCNXM. Chciał się zaktualizować sam do nowszej wersi Miui. Ściągną ją ale po ściągnięciu wywalił komunikat że aktualizacje trzeba wykonać poprzez "fastboot". Aktualizacji poprzez "fastboot" dokonałem zgodnie z instrukcją. Aktualizację dokonałem do wersji 13.0.5.0.SKCMIXM (stabilna). Ale po aktualizacji ZNIKNĄ mi NFC nie mogę go znaleźć ani go włączyć. Jest mi bardzo potrzebny. Jak go przywrócić.

Proszę o radę i pomoc.

4.jpg

3.jpg

1.jpg

2.jpg

5.jpg

Edited by MarekX
Posted
12 minut temu, MarekX napisał(a):

Jak go włączyłem miał oprogramowanie w wersji Global 13.0.1.0.SKCCNXM

Na pewno jest to global?

Posted

Ja ci nic nie poradzę. Przecież wgrałeś inną wersję niż miałeś. Naprawdę nie widzisz różnicy w literkach?

Posted
13 minut temu, brawo napisał:

Ja ci nic nie poradzę. Przecież wgrałeś inną wersję niż miałeś. Naprawdę nie widzisz różnicy w literkach?

To znajdź mi NAJNOWSZĄ wersję MIUI żeby obsługiwała NFC. Wstaw linka jak możesz.

Posted

To, co masz, to nie jest Global, tylko xiaomi.eu wgrane dla Redmi Note 11E Pro (chińskiego Redmi Note 11 Pro 5G z inną implementacją NFC). Wgraj soft z tego wątku z pierwszego posta.

• Like 1
Posted (edited)
2 godziny temu, Kacper Skrzypek napisał:

To, co masz, to nie jest Global, tylko xiaomi.eu wgrane dla Redmi Note 11E Pro (chińskiego Redmi Note 11 Pro 5G z inną implementacją NFC). Wgraj soft z tego wątku z pierwszego posta.

https://sourceforge.net/projects/xiaomi-eu-multilang-miui-roms/files/xiaomi.eu/MIUI-STABLE-RELEASES/MIUIv13/xiaomi.eu_multi_VEUXG_V13.0.5.0.SKCMIXM_v13-12-fastboot.zip/download

"Wgraj soft z tego wątku z pierwszego posta." - właśnie ten "soft z tego wątku z pierwszego posta" wgrałem i spowodował że zniknęło NFC....

Bo to jest właśnie ten VEUXG_V13.0.5.0.SKCMIXM :( jest felerny :(

Edited by MarekX
Posted
Też wgrałem to oprogramowanie tyle że do Poco X4 pro 5g, i nie ma problemu z NFC, płatności etc.ddeb8a0369971fec79d1731e55e5611b.jpg

Posted
3 godziny temu, MarekX napisał(a):

"Wgraj soft z tego wątku z pierwszego posta." - właśnie ten "soft z tego wątku z pierwszego posta" wgrałem i spowodował że zniknęło NFC....

Bo to jest właśnie ten VEUXG_V13.0.5.0.SKCMIXM :( jest felerny :(

To w takim razie masz Redmi Note 11E Pro.

• Like 1
Posted (edited)
17 minut temu, Kacper Skrzypek napisał:

To w takim razie masz Redmi Note 11E Pro.

Wgrałem ten ROM i problemy ustąpiły. Wszystko działa łącznie z NFC :) !.

Czyli podsumowując trzeba wgrać "VEUX", a nie"VEUXG". "G" w nazwie robi bardzo wielką różnice a dla amatora sprawa prawie nie do wychwycenia.

Ale czym te telefony się różną między sobą że potrzebują dwóch różnych ROM'ów ?. Bo mam mętlik w głowie po tym wszystkim. Czy nie dało się zrobić jednego ROMU ?. Straszne zamieszanie :(.

Edited by MarekX
Posted

Są dwa oddzielne ROM-y, bo Redmi Note 11E Pro na Chiny ma zupełnie inną implementację NFC niż Redmi Note 11 Pro 5G/POCO X4 Pro 5G na Global. Nie da się niestety tych implementacji ze sobą połączyć.

• Like 1
Posted
36 minut temu, Kacper Skrzypek napisał:

Są dwa oddzielne ROM-y, bo Redmi Note 11E Pro na Chiny ma zupełnie inną implementację NFC niż Redmi Note 11 Pro 5G/POCO X4 Pro 5G na Global. Nie da się niestety tych implementacji ze sobą połączyć.

No to masz babo placek....Dzięki za info. Mam pytanie czy można uszkodzić telefon jak się wgra chińczyka na Global. I na odwrót czyli Global na chińczyka ?. Jakie będą tego konsekwencje ?. Bo to jest telefon który mój kolega wysłał mi w paczce z USA (prezent urodzinowy). I w sklepie mu powiedzieli że to jest "Global i w innych krajach nie będzie problemu z działaniem bo ma wiele języków". I ani on ani ja nie wiedzieliśmy o co chodzi :). I jak odpaliłem telefon pierwszy raz to wyświetlał komunikaty żebym zaktualizował go poprzez "fastboot". To co wyświetlał wstawiam na zdjęciach niżej. Może to będzie dla kogoś pomocą/przestrogą :).

1.jpg

3.jpg

2.jpg

4.jpg

Posted

Wgrali Xiaomi.eu, uznając to jako "global". Telefonu generalnie nie uszkodzisz jak wgrasz CN na Global czy Global na CN, tylko NFC nie będzie kompatybilne (i bootloadera nie możesz blokować, bo wtedy istotnie będziesz miał problemy żeby telefon odpalić). 

Instrukcja instalacji przez fastboot ma sens w naszym przypadku, bo z tego co wiem RN11Pro (już obojętnie w jakiej wersji) nie ma działającego TWRP pod Androida 12 (choć mogła się sytuacja zmienić). Kolejne aktualizacje, niezależnie od modelu, będą "hybrydowe" to znaczy będzie można je wgrać albo przez recovery (jeśli będzie dostępne) albo przez fastboot. Skoro wgrałeś już soft dla VEUX, a musiałeś to zrobić przez fastboot, to tak samo będziesz mógł zrobić w następnych wersjach.

Xiaomi.eu NIE równa się Global.

• Like 1
Posted
10 minut temu, Kacper Skrzypek napisał:

Wgrali Xiaomi.eu, uznając to jako "global". Telefonu generalnie nie uszkodzisz jak wgrasz CN na Global czy Global na CN, tylko NFC nie będzie kompatybilne (i bootloadera nie możesz blokować, bo wtedy istotnie będziesz miał problemy żeby telefon odpalić). 

Instrukcja instalacji przez fastboot ma sens w naszym przypadku, bo z tego co wiem RN11Pro (już obojętnie w jakiej wersji) nie ma działającego TWRP pod Androida 12 (choć mogła się sytuacja zmienić). Kolejne aktualizacje, niezależnie od modelu, będą "hybrydowe" to znaczy będzie można je wgrać albo przez recovery (jeśli będzie dostępne) albo przez fastboot. Skoro wgrałeś już soft dla VEUX, a musiałeś to zrobić przez fastboot, to tak samo będziesz mógł zrobić w następnych wersjach.

Xiaomi.eu NIE równa się Global.

"Wgrali Xiaomi.eu, uznając to jako "global".  - Teraz wszystko jasne. I tak to jest ślepo wierzyć sprzedającemu (może sam nie wiedział bo był z łapanki i gadał co mu kazali, sklep był mały a sprzedawcą był murzyn, nikogo nie obrażając oczywiście). Powiedz mi coś więcej na temat TWRP oraz recovery (jeśli będzie dostępne). Jak to działa ?. Jak tego używać. Czy to działa tak samo jak "fastboot" ?.

Posted

Recovery jest zasadniczo obecne na każdym telefonie, tylko w różnych postaciach. Domyślnie na Xiaomi jest Mi-Recovery, które pozwala wgrywać tylko aktualizacje bezpośrednio od Xiaomi:

1a0ca220b3dc3401e843a51f5d293224.jpeg

Do wgrywania jakichkolwiek custom ROM-ów potrzebne jest tzw. custom recovery. Najczęściej wykorzystuje się do tego celu TWRP:

Screenshot_2023-01-21-08-19-22.png

TWRP działa trochę inaczej od fastboota, bo do instalacji w TWRP nie potrzebujesz komputera. Paczkę możesz ściągnąć na telefon, potem uruchomić TWRP (oczywiście po uprzednim wgraniu go przez Fastboota) i przez nie zainstalować nową wersję oprogramowania. Działające TWRP to także wymóg do instalacji nowych paczek w aktualizatorze (przez OTA).

Różne ROM-y mogą wymagać różnych recovery do instalacji, nie zawsze musi to być TWRP - zależy to od konkretnego oprogramowania, aczkolwiek u nas wykorzystujemy raczej TWRP - o ile jest dostępne i działa (tzn. deszyfruje dane po wpisaniu hasła ekranu blokady, bo nie każde TWRP to potrafi - musi być ono odpowiednio przystosowane przez jego twórcę). Wraz z naszymi nowymi paczkami hybrydowymi nie jest to jednak wymóg, jeśli ktoś chce to nadal może instalować ROM przez fastboota.

Posted
Godzinę temu, Kacper Skrzypek napisał:

Recovery jest zasadniczo obecne na każdym telefonie, tylko w różnych postaciach. Domyślnie na Xiaomi jest Mi-Recovery, które pozwala wgrywać tylko aktualizacje bezpośrednio od Xiaomi:

1a0ca220b3dc3401e843a51f5d293224.jpeg

Do wgrywania jakichkolwiek custom ROM-ów potrzebne jest tzw. custom recovery. Najczęściej wykorzystuje się do tego celu TWRP:

Screenshot_2023-01-21-08-19-22.png

TWRP działa trochę inaczej od fastboota, bo do instalacji w TWRP nie potrzebujesz komputera. Paczkę możesz ściągnąć na telefon, potem uruchomić TWRP (oczywiście po uprzednim wgraniu go przez Fastboota) i przez nie zainstalować nową wersję oprogramowania. Działające TWRP to także wymóg do instalacji nowych paczek w aktualizatorze (przez OTA).

Różne ROM-y mogą wymagać różnych recovery do instalacji, nie zawsze musi to być TWRP - zależy to od konkretnego oprogramowania, aczkolwiek u nas wykorzystujemy raczej TWRP - o ile jest dostępne i działa (tzn. deszyfruje dane po wpisaniu hasła ekranu blokady, bo nie każde TWRP to potrafi - musi być ono odpowiednio przystosowane przez jego twórcę). Wraz z naszymi nowymi paczkami hybrydowymi nie jest to jednak wymóg, jeśli ktoś chce to nadal może instalować ROM przez fastboota.

Trochę to wszystko skomplikowanie. Teraz ważne pytanie. Dlaczego mój telefon nie dokonał aktualizacji samodzielnie ?. Bo u innych osób ściąga nowe oprogramowanie sam je instaluje i temat zakończony. A u mnie napisał że muszę to zrobić sam przez "fastboota". Ale czemu to zrobił ?. Nie mógł się sam zaktualizować ?. Nadal nie rozumiem czemu tak jest.

Posted

Gdybyś miał MIUI China/Global to tak by się zapewne stało. Ale nie miałeś. Miałeś (i masz nadal) modyfikację MIUI, w twoim przypadku opartą na wersji chińskiej, o nazwie Xiaomi.eu. Ponieważ dla tego modelu nie ma TWRP, to wydawaliśmy dla niego paczki przeznaczone do wgrywania w trybie Fastboot. Stąd miałeś informację o konieczności wgrania oprogramowania w tym trybie. Nowe aktualizacje mogą się pojawiać w OTA, ale zapewne nie masz nadal TWRP (i chyba nadal nie ma żadnego dzialajacego z Androidem 12 dla tego modelu) więc nie będziesz mógł ich wgrać przez TWRP i będziesz musiał to robić przez Fastboota.

Posted
10 minut temu, Kacper Skrzypek napisał:

Gdybyś miał MIUI China/Global to tak by się zapewne stało. Ale nie miałeś. Miałeś (i masz nadal) modyfikację MIUI, w twoim przypadku opartą na wersji chińskiej, o nazwie Xiaomi.eu. Ponieważ dla tego modelu nie ma TWRP, to wydawaliśmy dla niego paczki przeznaczone do wgrywania w trybie Fastboot. Stąd miałeś informację o konieczności wgrania oprogramowania w tym trybie. Nowe aktualizacje mogą się pojawiać w OTA, ale zapewne nie masz nadal TWRP (i chyba nadal nie ma żadnego dzialajacego z Androidem 12 dla tego modelu) więc nie będziesz mógł ich wgrać przez TWRP i będziesz musiał to robić przez Fastboota.

Uhmm... taka sytuacja. Jak bym wiedział co mnie czeka paczki bym raczej nie odbierał..LOL. Wytłumacz mi jedną sytuację, a mianowicie taką że podobno przed wgraniem oprogramowania przez fastboot'a trzeba odblokować BOOTLOADER. I to jest dziwne bo ja NIC NIE odblokowywałem ani za pierwszym razem kiedy z wersji 13.0.1.0.SKCCNXM przeskoczyłem na 13.0.5.0.SKCMIXM (tracąc tym samym NFC). A następnie z wersji bez NFC czyli 13.0.5.0.SKCMIXM wrzuciłem wersję 13.0.3.0.SKCCNXM obsługującą NFC normalnie. I obecna wersja jest zarazem wersją nowszą niż 13.0.1.0.SKCCNXM która była na telefonie jak wypakowałem go z pudełka. Ale BOOTLOADERA nie musiałem odblokowywać. Po prostu podłączyłem tel. do kompa za pomocą kabla w zestawie przeszedłem w tryb fastboot (przycisk głośności - i power jednocześnie) i pojawił się pomarańczowy napis FASTBOOT. I potem odpaliłem plik  windows_fastboot_first_install_with_data_format.bat lub windows_fastboot_update_rom.bat i instalacja ruszała bez problemu.

Ale dlaczego nie musiałem odblokowywać BOOTLOADERA ?.

Posted

Bo już był odblokowany przez zapewne sprzedawcę żeby mógł wgrać rom. I jak Kacper pisał, nie można zablokować botloadera bo telefon zostanie uceglony.

Wysłane z mojego M2007J20CG przy użyciu Tapatalka

Posted
3 minuty temu, Netoper napisał:

Bo już był odblokowany przez zapewne sprzedawcę żeby mógł wgrać rom. I jak Kacper pisał, nie można zablokować botloadera bo telefon zostanie uceglony.

"Wgrali Xiaomi.eu, uznając to jako "global". Telefonu generalnie nie uszkodzisz jak wgrasz CN na Global czy Global na CN, tylko NFC nie będzie kompatybilne (i bootloadera nie możesz blokować, bo wtedy istotnie będziesz miał problemy żeby telefon odpalić)."

Ale uceglenie nastąpi tylko jak wgrywamy CN na Global oraz Global na CN. Bo jak wgramy CN na CN albo Global na Global (oczywiście nową wersję jako aktualizacja). To uceglenia nie będzie ?. Dobrze myślę ?.

Posted

Uceglenie nastąpi gdy wgrasz CN na Global lub odwrotnie i zablokujesz bootloader. Dopóki nie blokujesz bootloadera, to nic się nie dzieje.

No i na xiaomi.eu (jak i jakimkolwiek innym custom ROM-ie) bootloadera blokować nie wolno.

Posted
8 minut temu, Kacper Skrzypek napisał:

Uceglenie nastąpi gdy wgrasz CN na Global lub odwrotnie i zablokujesz bootloader. Dopóki nie blokujesz bootloadera, to nic się nie dzieje.

No i na xiaomi.eu (jak i jakimkolwiek innym custom ROM-ie) bootloadera blokować nie wolno.

A jak to uceglenie nastąpi, to jak ono będzie wyglądać ?. Na jakim etapie tel się będzie blokował ?.

I najważniejsze pytanie jak to uceglenie cofnąć w razie wystąpienia ?.

Posted

Uceglenie będzie już w momencie odpalania fona i brak możliwości zrobienia czegokolwiek przez tryb fastboot, aby odceglić trzeba kogoś kto ma autoryzowane konto Xiaomi dla trybu EDL.

• Like 1
Posted
5 godzin temu, Netoper napisał:

Uceglenie będzie już w momencie odpalania fona i brak możliwości zrobienia czegokolwiek przez tryb fastboot, aby odceglić trzeba kogoś kto ma autoryzowane konto Xiaomi dla trybu EDL.

Co jest tryb EDL ?