messaya Opublikowano 3 Stycznia 2023 Opublikowano 3 Stycznia 2023 Witam. Hulajnoga kupiona z portalu aukcyjnego. Po przejechaniu ok. 500m wyłączyła się i nie reaguje na próbę włączenia. Wcześniej nie było żadnych innych objawów. Bateria przed jazdą była naładowana na poziomie 96% i teraz po podłączeniu pod ładowarkę ładuje się, ale w dalszym ciągu nie uruchamia. Zdjąłem osłonę baterii i widać, że płyta sterująca jest jest czymś zalana. Pytanie czy taka uszkodzona płyta sprawia, że hulajnoga jest całkiem uceglona? Nie wyświetla żadnych błędów i jak pisałem nie reaguje na przycisk włączania. Czy oprócz tej płyty mogło paść coś jeszcze? Czy jest sens kupować nowy sterownik w ciemno i liczyć, że to jest to? Pozdrawiam Mariusz
Battery_Saver Opublikowano 4 Stycznia 2023 Opublikowano 4 Stycznia 2023 podejrzewam albo zalanie, albo kondensacje. Przy obecnych temperaturach i różnicy między temp. na zewnątrz a na przykład w mieszkaniu kondensacja jest bardzo prawdopodobna. Zabezpieczenie pcb kontrolera jest dość słabe i nie zawsze całościowe. Aby cokolwiek dokładnie sprawdzić i stwierdzić, musisz odkręcić kontroler i go otworzyć. Należy sprawdzić na pcb co się tam zadziało, czy coś nie uległo przepaleniu, bo najprawdopodobniej nastąpiło zwarcie w którymś miejscu.
messaya Opublikowano 10 Stycznia 2023 Autor Opublikowano 10 Stycznia 2023 Rozebrałem sterownik, ale nie ma tam żadnych śladów po zalaniu. Widać za to, że poleciał kondensator 33uF i w tamtej okolicy właśnie coś się zadziało. Na chwilę obecną wymieniłem sterownik i hulajnoga ożyła. Jednak jak by się udało naprawić ten to też byłoby spoko.
Battery_Saver Opublikowano 15 Stycznia 2023 Opublikowano 15 Stycznia 2023 kondensator dostał zwarcie i wybuchł. Zwarcie spowodowane prawdopodobnie tym co pisałem. Nic więcej nie można powiedzieć, ponieważ nie dałeś zdjęć które cokolwiek pokazują. Nie widać całości pcb i przede wszystkim drugiej strony
Rekomendowane odpowiedzi