Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Może trochę nie na temat, ale poprzedni telefon Redmi 4 pro kupiłem chyba z 5 lat temu. Następny był 11 lite 5G który po 10 miesiącach został zablokowany przez operatora. Zakupiłem następny 11lite 5G NE który od otwarcia pudełka miał blokadę sieci.

Czy w tych czasach warto w ogóle rozważać zakup używanego telefonu?

Te których dostałem imei od sprzedawcy do sprawdzenia okazywały się własnością operatora, więc ryzyko blokady wysokie.

Zdarzył się także imei którego nie da się sprawdzić, bo jest błędny.

Edytowane przez pawel3410
Opublikowano (edytowane)

Ja kupuje używane ale praktycznie nowe, lub nowe z gwarancją producenta. Dodatkowo sprawdzam czy kupiony na "wolnym rynku" i z fakturą zakupu.

Wydaje mi się, że mniejsze ryzyko jest gdy telefon jest kupiony na większą firmę która ma takie telefony za przedłużenie abonamentu. Oni raczej nie rezygnują z usług danego operatora. Ale mogę się mylić. 

Zawsze lepiej dać więcej i mieć spokojna głowę. 

Edytowane przez Bar.Tek
Opublikowano (edytowane)

Problem w tym, że oferty które sprawdziłem albo pochodzą ze sprzedaży ratalnej albo sprzedawca nie udostępnia imei.

Nie jestem w stanie sprawdzić czy to była osoba prywatna czy duża firma, ale raczej firmowe nie trafiają na allegro.

Opublikowano

No ja patrzę czy gość udostępnia fakturę i czy to zakup w sklepie. 

Zawsze jest wyjście kupić nowy na trading...  no ale to wersja chińska i BL nie zablokujesz jeśli chcesz Global rom.

Opublikowano

Ostatnio kupowałem Xiaomi 12 na OLX-ie. W opisie było podane, że z Playa i że nie jest objęty ratami. Poprosiłem o IMEI, dostałem bez problemu, sprawdziłem co trzeba, istotnie nie miał rat. Kupiłem, używam, na razie jakoś specjalnie nie narzekam.

Opublikowano (edytowane)

Na stronie operatorów można wygenerować raport. Przynajmniej Plus tak ma.

A co z telefonami za 1zł na paragon od operatora? Bać się czy nie? 

Kupić na OLX to też niepewne. Chyba, że są jakieś ochrony kupujących lub odbiór osobisty. 

Edytowane przez Bar.Tek
Opublikowano (edytowane)

sprawdziłem 10 ofert 11 lite 5g ne 8GB w cenie do 1000 pln (rozsadna cena za używany) z fakturą:

-3 nie odpisało albo nie podało imei.

-6 było w sprzedaży ratalnej, jest własnością operatora, z czego 2 juz ma blokade.

-1 miał nieprawidłowe IMEI

Naprawdę dziwie się, że lombardy oferują takie telefony bo pewnie wiele z nich wróci do nich po blokadzie.

Z drugiej strony nie ma opcji, żeby kupić używany i spać spokojnie, że na drugi dzień nie będzie zablokowany.

Co do weryfikacji, to najsprawniej działa PLAY, wpisuje sie imei i od razu wiemy czy nalezy do nich czy nie, najgorzej wygląda to z plusem, zdarza się, że odpiszą, że nie mogą zweryfikować i wtedy nie wiadomo, czy jest ich, czy nie.

Opublikowano (edytowane)

W lombardach i ile pamiętam masz tylko 24 godziny na sprawdzenie urządzenia przynajmniej tak jest w tych z zielonym logo chyba że wykupisz dodatkową gwarancję , ale cenowo ładnie za tel w dobrej kondycji od 750 do 1200 zł 

3 godziny temu, Bar.Tek napisał(a):

A co z telefonami za 1zł na paragon od operatora? Bać się czy nie? 

Ja  mam na paragonie 1 zł kupiony w lombardzie po sprawdzeniu IMEI dostaje komunikat że urządzenie nie jest własnością P4 sprawdzałem oba nr IMEI , sprawdziłem też na stronach wszystkich z wielkiej czwórki i to samo a na paragonie mam datę zakupu 06.07.2022 🤔

Edytowane przez Mocny4N
  • Thanks 1