paabu Opublikowano 9 Października 2022 Opublikowano 9 Października 2022 Dzień dobry, jestem nowy. Telefon Redmi 4X przez ostatnie miesiące ogromnie spowolnił, zrobiłem factory reset, pozaciągał ustawienia z konta google i nic to nie poprawiło. Co zrobić, żeby wgrać oprogramowanie, które będzie działało stabilnie. Nie umiem znaleźć instrukcji "krok po kroku". Nie umiem sobie poukładać co to jest Bootloader, Miflash, Rom czy TWRP. (nie jestem zupełnym laikiem - nie mam np problemu z wgrywaniem alternatywnych oprogramowań do urządzeń ESP8266, czy też niegdyś do dekoderów sat) Nadrzędnym czynnikiem jest bezpieczeństwo - czy jeśli uda mi się wgrać "czystego androida"do 4x to jak bezpieczne będą aplikacje bankowe czy im podobne? Nie jest tak tragicznie z wiedzą jak opisałem na początku, ale chciałem przedstawić temat dobitnie. Proszę o wskazanie źródeł jakiś podstaw, schematu postępowania. Nie jestem wymagający co do telefonów, dlatego uważam, że ten by jeszcze mógł posłużyć. Redmi 4x - android 7.1.2N2G47H, MIUI Global 11.0.2 Pytanie zadałem gdzie indziej, ale szybko zostało zamiecione......
Netoper Opublikowano 9 Października 2022 Opublikowano 9 Października 2022 Zajrzyj do działu poradników, tam są opisane procedury do wgrania romu.Wysłane z mojego M2007J20CG przy użyciu Tapatalka
Kacper Skrzypek Opublikowano 10 Października 2022 Opublikowano 10 Października 2022 Tak jak kolega wyżej napisał - Tutoriale > odblokowanie bootloadera. Potem poradnik jak wgrać xiaomi.eu (podobnie wgrywasz inne ROM-y).
paabu Opublikowano 17 Października 2022 Autor Opublikowano 17 Października 2022 (edytowane) Już z tydzień odblokowywuję bootloader według poradnikow - obecnie na koncie Xiaomi niema żadnego "security check-up na 100 punktów", strona http://www.miui.com/unlock/index_en.html nie istnieje, MiFlashUnlock łączy się z telefonem, weryfikuje pozytywnie, niestety - unlocking- na czerwono! I tak ze sto razy . Gdzie robię błąd? Edytowane 17 Października 2022 przez paabu dodanie adresu
Netoper Opublikowano 18 Października 2022 Opublikowano 18 Października 2022 A czas oczekiwania jest pokazany? Wrzuć screena jak to wygląda.Wysłane z mojego M2007J20CG przy użyciu Tapatalka
Kacper Skrzypek Opublikowano 18 Października 2022 Opublikowano 18 Października 2022 Poradnik przed momentem zaktualizowałem. Powinien być już aktualny. Wrzuć komunikat błędu z MiUnlock, bez informacji o nim nie możemy powiedzieć w czym tkwi problem.
paabu Opublikowano 22 Października 2022 Autor Opublikowano 22 Października 2022 (edytowane) Próbuję odblokować na dwóch egzemplarzach 4x, Miunlock zachowuje się identycznie na obydwu. Nie mam żadnego czasu oczekiwania. W "stan odblokowania Mi" - zaciąga dane konta prawidłowo, Komputer z Windows 10 Może to rozwiązanie mogłoby być lekarstwem? : Edytowane 23 Października 2022 przez paabu
Kacper Skrzypek Opublikowano 23 Października 2022 Opublikowano 23 Października 2022 (edytowane) Can't get info, connect again sugeruje raczej problem z Fastbootem w komputerze... Możesz wysłać log z MiUnlocka (ikona zębatki) na PW? Lub sprawdzić któryś z starszych MiUnlocków? Edytowane 23 Października 2022 przez Kacper Skrzypek
Acid Opublikowano 25 Października 2022 Opublikowano 25 Października 2022 Aby wiedzieć na 100% czy odblokowanie tego 4x jest jakieś problematyczne powinieneś zrobić wszystko na czysto: format danych w recovery kupno nowej karty SIM np. Virgin za 5 zł włożenie nowej karty > odczytać nr > założyć konto na ten nr z poziomu telefonu > Xiaomi... odblokować opcje programisty > dodać konto w mi unlock status sprawdzić czas w programie mi unlock. Jak wyjdzie 168 h lub 72 h to powinno być dobrze.
Wyróżniony komentarz Kacper Skrzypek Opublikowano 25 Października 2022 Wyróżniony komentarz Opublikowano 25 Października 2022 W międzyczasie zdążyliśmy rozwiązać problem. Przy odblokowywaniu trzeba odłączyć telefon, gdy status pokazuje 50% i podłączyć go, gdy jest 90-95%. Wtedy odblokowywanie przechodzi.
as66 Opublikowano 9 Października 2023 Opublikowano 9 Października 2023 W dniu 25.10.2022 o 09:42, Kacper Skrzypek napisał(a): Przy odblokowywaniu trzeba odłączyć telefon, gdy status pokazuje 50% i podłączyć go, gdy jest 90-95%. Dzięki za info - zadziałało z Mi Unlock w wersji 6.6.510.37, z wersją 6.5.810.9 nie działa odblokowanie ("can't get info, connect again"). Jednak dalej mam zonk... Może kto wie co zrobić przy komunikacie: "fastboot: usage: unknown command wipe-super", przy poleceniu "fastboot wipe-super super_empty.img"? Ani - proponowana na forach - wymiana sterownika ADB, ani najnowsze fastboot.exe, ani zmiana portów USB, nie rozwiązuje problemu. (choć telefony Mi Mix 2/2s nie mają żadnych problemów z pracą i w ADB i w fastboot na tym samym sprzęcie)
Kacper Skrzypek Opublikowano 9 Października 2023 Opublikowano 9 Października 2023 (edytowane) Mi Mix 2S, jeśli dobrze pamiętam, nie miał partycji super. Możesz to zignorować. Jeśli mówisz o Redmi 4X to tak samo. Edytowane 9 Października 2023 przez Kacper Skrzypek
as66 Opublikowano 10 Października 2023 Opublikowano 10 Października 2023 W dniu 9.10.2023 o 18:22, Kacper Skrzypek napisał(a): Mi Mix 2S, jeśli dobrze pamiętam, nie miał partycji super. Możesz to zignorować. Jeśli mówisz o Redmi 4X to tak samo. Dzięki. Tyczyło się redmi, bo z mi mix 2/2s nie było żadnych problemów podczas kilkudziesięciu flashów zarówno lineageosa jak i pixelexperience'a. Instrukcja o konieczności zrobienia 'fastboot wipe-super' na redmi pochodzi ze strony lineageosa. Udało się zrobić po zainstalowaniu ADB+fastboot na innym PC. PS. Ale jak ktoś wpadł na metodę, żeby rozłączyć USB przy 50% i podłączyć po 90%...? 😁 😮 😀
Rekomendowane odpowiedzi
Opublikowane przez Kacper Skrzypek,
0 reakcji
Pokaż odpowiedź