Jump to content

Redmi Note 11 Pro 5G/POCO X4 Pro 5G - MIUI 13 Polska / Xiaomi.eu stabilne - 13.0.2.0.SKCMIXM - Android 12

Recommended Posts

Posted

Wątek poświęcony ostatniej (najświeższej) aktualizacji stabilnego MIUI Polska / Xiaomi.eu dla telefonu Redmi Note 11 Pro 5G / POCO X4 Pro 5G (nazwa kodowa: veux).

ROM oparty na wersji globalnej - wersja chińska (SKCCNXM) nie posiada wsparcia dla modułu NFC z wersji globalnej (obie wersje mają inne moduły, skutkiem czego NFC chińskie nie działa na Globalu i vice versa). Jeśli chcemy mieć działające NFC na modelach Redmi Note 11 Pro 5G/POCO X4 Pro 5G, należy wgrać wersję Z TEGO WĄTKU.

Link do pobierania ROMu:

https://sourceforge.net/projects/xiaomi-eu-multilang-miui-roms/files/xiaomi.eu/MIUI-STABLE-RELEASES/MIUIv13/xiaomi.eu_multi_VEUXG_V13.0.2.0.SKCMIXM_v13-12-fastboot.zip/download

ROM dostępny jest wyłącznie w wersji fastboot, w związku z brakiem (póki co) TWRP dla tego modelu.

Instalacja tej odmiany ROMu wygląda następująco:

1. Pobieramy ROM na dysk twardy komputera.

2. P-klik na plik ROM -> Właściwości. W zakładce "Ogólne" pliku odhaczamy opcję "odblokuj" ("Unlock"):

Bez tytułu.png

Ma to zapobiec uruchomieniu blokowania rozpakowania pliku ROM przez zabezpieczenia systemu Windows 10.

3. Z pomocą programu typu WinRAR czy 7-Zip rozpakowujemy plik do folderu. Powinniśmy otrzymać taki zestaw plików:

image.png

3. Uruchamiamy telefon w trybie fastboot (tak, jak do instalacji TWRP, do logo MiBunny grzebiącego w pleckach robocika) ;) ).

4. W zależności od systemu w komputerze (Linux, Mac OS, Windows) wybieramy stosowny plik z listy. Zakładamy zatem, że mamy komputer z systemem Windows.

a) Jeśli chcemy zainstalować ROM "na czysto", z całkowitym wyczyszczeniem telefonu, uruchamiamy wersję windows_fastboot_first_install_with_data_format.bat

b) Jeśli chcemy jedynie zaktualizować system, zainstalować ROM na istniejącą już, starszą wersję MIUI Polska / Xiaomi.eu, uruchamiamy wersję windows_fastboot_update_rom.bat

5. Analogicznie postępujemy w przypadku komputerów z systemami Linux i Mac OS.

6. Czekamy do zakończenia procedury, czyli do samoczynnego restartu telefonu.

7. Po uruchomieniu telefonu odłączamy go od komputera. W zależności od wyboru opcji a) lub b) (odpowiednio) konfigurujemy telefon lub po prostu go używamy.

Proszę o merytoryczną dyskusję, związaną ściśle z tematem wątku.

• Like 1
Posted

Witam, właśnie wgrałem (nfc działa, nie wiem jak z nagrywaniem rozmów), czasami wyrzuca błąd i nie jest to uciążliwe, mam pytanie do użytkowników: czy znaleźliście inne błędy? Bedą aktualizacje systemowe, i zabezpieczeń?

Posted
8 godzin temu, Sylvasster 68 napisał:

czasami wyrzuca błąd i nie jest to uciążliwe,

Zapewne chodzi o błąd z aplikacją Uprawnienia. Wyczyść jej dane i już nie będzie wyskakiwać.

• 2 weeks later...
Posted (edited)
38 minut temu, Kacper Skrzypek napisał:

Przy następnej aktualizacji będziesz musiał zainstalować recovery (o ile do tego czasu będzie dostępne). Bez tego OTA Ci nie pójdzie.

Ok, rozumiem, jeśli zainstaluję recovery to przy aktualizacji nie stracę NFC i nagrywanie rozmów?

Edited by Sylvasster 68
  • 1 month later...
Posted (edited)

Wyszła dziś wersja V13.0.4.0.SKCMIXM (stabilna), aktualizacja zabezpieczeń Androida na Pażdziernik 2022. Aktualizacja przez Fastboot, zgłoszona i pobrana przez OTA.

Edited by Sylvasster 68
  • 1 month later...
Posted
W dniu 25.10.2022 o 09:10, Kacper Skrzypek napisał(a):

O V13.0.4.0.SKCMIXM jest już nowy wątek w tym dziale.

Działają płatności zbliżeniowe na tym ROMie? Tel redmi note 11 pro 5g 

Posted
Działają płatności zbliżeniowe na tym ROMie? Tel redmi note 11 pro 5g 
Na Poco x4 pro 5g płatności zbliżeniowe działają ( a redmi note to te same bebechy)

Wysłane z mojego 2201116PG przy użyciu Tapatalka

• 2 weeks later...
Posted

Po instalacji romu 13.0.4 xiaomi.eu w opcjach programistycznych nigdzie nie widzę opcji czy bootloader jest zablokowany, czy nie jest.. Więc jak, z tym jest?

Posted
Gdybyś miał zablokowany, to nie mógłbyś uruchomić telefonu.
Chodzi mi dokładnie o opcje "Stan Odblokowania Mi (Mi unlock Status) nigdzie nie widzę teraz tej opcji. Tak ma być?

Wysłane z mojego 2201116SG przy użyciu Tapatalka

Posted
witam mam pytanie jak sie dowiem ze xiaomi oblokowalo moj telefon  jak dalej postepowac ,dziekuje
Wszystko jest opisane, wystarczy czytać, to że jest odblokowany bootloader to przy włączeniu telefonu, na logu Poco u góry będzie wyświetlona otwarta kłudka.

Posted

Jak pojawi się nowa wersja softu na mój telefon, to dostanę powiadomienie? e018233137beb8c5b4e0a6ea3fe63a10.jpg

Jak pojawi się nowa wersja softu na mój telefon, to dostanę powiadomienie? e018233137beb8c5b4e0a6ea3fe63a10.jpg

Redmi note 11 pro 5g

Posted

Jak pojawi się nowa wersja softu na mój telefon, to dostanę powiadomienie?

Redmi note 11 pro 5g

Tak dostaniesz, w przypadku Poco X4 pro 5G, dostałem wersję pod Fastboot. A RN 11 to to samo co Poco.

Posted
1 godzinę temu, kris68 napisał:

Tylko kiedy aktualizacja?? Odnosze wrazenie ze ten model jest traktowany po macoszemu.

Dostaniemy, idzie to falowo, myślę że po nowym roku.

Posted

Mi w 11 pro 5G po aktualizacji mam brak możliwości agregacji pasm LTE. Widać że chce się załączyć lecz soft trzyma i nie da rady włączyć na stałe jak to było wcześniej przed aktualizacją miui.

Posted
Mi w 11 pro 5G po aktualizacji mam brak możliwości agregacji pasm LTE. Widać że chce się załączyć lecz soft trzyma i nie da rady włączyć na stałe jak to było wcześniej przed aktualizacją miui.
Jak to sprawdzić u siebie?

Posted

Mam ta ostatnia wersje V13.0.4.0.SKCMIXM ale od jakiegoś czasu mi wyskakuje-BŁĄD ANDROIDA ALBO SYSTEMU I 2 OPCJE-ZGŁOŚ , ALBO POMIŃ I TO, CO CHWILE - to zaczęło się ze 2 tygodnie temu nic nie robiłem przy fonie nie instalowałem nowego softu - co z tym zrobić, przeinstalować jeszcze raz - czy czekać na nowy rom?? Bo sam nie wiem pierwszy raz przez tyle fonów i romów mi się zdarza. Pomoże ktoś ??

Posted
Mam ta ostatnia wersje V13.0.4.0.SKCMIXM ale od jakiegoś czasu mi wyskakuje-BŁĄD ANDROIDA ALBO SYSTEMU I 2 OPCJE-ZGŁOŚ , ALBO POMIŃ I TO, CO CHWILE - to zaczęło się ze 2 tygodnie temu nic nie robiłem przy fonie nie instalowałem nowego softu - co z tym zrobić, przeinstalować jeszcze raz - czy czekać na nowy rom?? Bo sam nie wiem pierwszy raz przez tyle fonów i romów mi się zdarza. Pomoże ktoś ??
Też tak miałem w wersji 13.04, ale po jakimś czasie przeszło samoistnie i do tej pory nic się nie dzieje. Może full wipe, albo na czysto zainstaluj.