Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej,

Zakupiłem XTech HB100 z tarczą 120 mm i popularnym chińskim adapterem.

Zamontowałem w M365 białą (pierwsza odsłona z 2018, czyli z już poprawionym mocowaniem kierownicy i dwoma bezpiecznikami).

Pierwsze co mnie uderzyło, to że nie ma tam zbyt wiele miejsca. Właściwie hamulec trzeba założyć na nieprzykręconą tarczę 120 mm, a dopiero wtedy tarczę.

Teraz mam kilka pytań:

1. Nie widzę aby zaciski chodziły równomiernie. Dla mnie wciąż jeden dominuje, do tego jest bardziej wysunięty od drugiego. Czy tak ma być czy mam jakiś odpad, który nie przeszedł QA (testu jakościowego)?

2. Tarcza właściwie non stop szoruje po klockach. Nie da się obracać swobodnie kołem, tak jak przy starych hamulcach. Właściwie jak włożyłem tarczę do hamulca (na sucho, bez koła) to mogłem unieść hamulec, a tarcza wisiała. Czy tak to ma być? Czy można zwiększyć tę przestrzeń, a jeśli tak to jaką śrubą wyregulować?

3. Aby zamocować HB100 na M365 musiałem posiłkować się podkładkami na adapterze, przy czym śruba na przodzie ma dwie podkładki, a na tyle jedną. Czy tak to ma być? Znacie jakiś czarny adapter do M365 (nie PRO!!!) aby był solidniejszy od tych podkładek?

4. Droga hamowania. Na starych było 3-3,5 metra, na nowych jest 2 metry. Dla mnie to słaby upgrade, chociaż czuje, że lepiej hamują i mocniejsze przyhamowanie mogłoby mnie wyrzucić do przodu. Czy tak to ma być? Jaką macie drogę hamowania na HB100?

Kilka zdjęć poniżej:

image.thumb.jpeg.fad09e9c918f996736aac8ff0506cd50.jpegimage.thumb.jpeg.eb0903dd1f170edb80eae71857d50e15.jpegimage.thumb.jpeg.efc24d7e26cbcbde43f3bdcceeafc226.jpegimage.thumb.jpeg.1ee6424c4676b14e0c8f2a2996eca9bd.jpeg

A tutaj kilka zdjęć z montażu (przy czym pierwsze zdjęcie nie posiada jeszcze małej podkładki, którą musiałem dołożyć bo inaczej tarcza ryła o zacisk od góry - za mała przestrzeń - brakowało dosłownie 2 mm):

image.thumb.jpeg.96094682952702bb9f8ef49d2ff7ffb6.jpegimage.thumb.jpeg.77b052f77a3cda93163bcac1a5d90d29.jpegimage.thumb.jpeg.f6d0f8ff8ff8e43ed1aacaec339b9b35.jpeg

Opublikowano

Ad 2 i możliwe, że Ad 1: regulacji wstępnego ścisku dokonujesz tę śrubą:

Adnotacja 2022-07-04 200557.jpg

Ad 1: Niestety wydaje mi się, że Twój zacisk nie pracuje prawidłowo, problem z jednym tłoczkiem spowodowany ? nie wiadomo czym. Być może przytkany kanalik. 

Rzeczywiście jest ciasno, ale da się założyć bez odkręcania tarczy: masz koło z tarczą, zakładasz zacisk na tarczę i wkładasz koło razem z zaciskiem na terczy do ramy, po czym przykręcasz zacisk. 

Ad 3: takie są te adaptery standardowe. One są by być, ale zawsze trzeba kombinować albo z podkładkami albo jakimiś dystansami z drukarki 3d, tulejkami. Kosmos. Według mnie, jedyny adapter który ma sens i nie wymaga kombinowania to adapter, który pokazywałem już tutaj wiele razy od Amalibay

Ad4: droga hamowania jest zależna od wagi zestawu, prędkości i nawierzchni a także od ustawień hamulca o którym piszesz a także hamulca elektronicznego, który zawsze działa przy hamowaniu. Według mnie, Twój wynik jest bardzo dobry. Tutaj nie chodzi o to, by od razu zatrzymać się w miejscu, bo to jest nie możliwe. Osiągnąłeś zysk w postaci 1m - 1,5m. To bardzo dobry wynik. Wykonaj test: zrób sobie gdzieś na testowej drodze linię z której będziesz rozpoczynał hamowanie. Postaw ścianę z betonu w odległości 2,5m od tej linii i wykonaj test z hb-100 a potem wymień zacisk na standardowy. Oczywiście nie rób takiego testu, bo chyba już widzisz, że to bardzo dobry wynik upgrade-owy. Ewentualnie ścianę wymień na coś, co nie spowoduje szkód, albo po prostu wyobraź sobie, że stoi tam samochód, dziecko czy cokolwiek w co byś nie chciał wjechać

Opublikowano (edytowane)

OK.

Jedynie co mnie zastanawia, to jak niby tłoki mają się się równomiernie rozkładać, jak tarcza przylega maksymalnie do prawej strony hamulca i nie ma bata, aby to się zmieniło, jeśli adapter nie pozwala przesunąć hamulca bliżej koła.

Podjadę do serwisu dzisiaj. Tam mają takich przypadków na pęczki. Może mają też adapter, który okazuje się muszę zmienić. Adaptery 4 otworowe są dla PRO (przy tarczy 120 mm i ja właśnie taki dostałem), 3 otworowe dla zwykłych (przy tarczach 110 i 120 mm). Całe zamieszanie wynika z faktu, że Chińczyk (oraz Allegro w parametrach produktu) reklamuje 4 otworowe adaptery jako do zwykłych m365 (i może tak jest, ale do tarcz 110 mm, przy czym te adaptery często są dodawane do zestawów z tarczą 120 mm!!!).

image.thumb.jpeg.f4f9e1ef58595a3530f795e38b56eeda.jpeg

Edytowane przez Kazimiera