Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, ostatnio postanowiłem sobie pojeździć na rowerze. Robię trasy po 20 km po lasach i piaskach. Ze średnim tętnem na poziomie 137 i staram się nie mieć niższego, niż 137. Po 20 km zegarek, jak i aplikacja zepp pokazują mi 1100 spalone kalorie. Nie wiem, czy to prawidłowy odczyt. Czy zawyżony?
Moja waga to 93kg wzrost 176cm.

dodam jeszcze screena z treningu moze cos da podglądowo

Screenshot_2022-05-11-15-07-20-311_com.huami.watch.hmwatchmanager.jpg

Opublikowano

Jeżeli zależy Ci na 100% rzetelnych danych to musisz zakupić pas na klatkę i nim mierzyć. Ja przerabiałem z 8 amazfitów i żaden nie pokrywał się z pasem, najbliżej były Stratos 3 i T-Rex Pro. GTR42 (to samo co GTR47 tylko mniejszy) oraz GTR2 mierzyły najgorzej w moim przypadku. Warto też dodać, że Stratosy korzystają z technologii firstbeat, więc lepiej przeliczają kalorie na treningach.

Opublikowano
18 minut temu, ZduneX25 napisał:

Jeżeli zależy Ci na 100% rzetelnych danych to musisz zakupić pas na klatkę i nim mierzyć. Ja przerabiałem z 8 amazfitów i żaden nie pokrywał się z pasem, najbliżej były Stratos 3 i T-Rex Pro. GTR42 (to samo co GTR47 tylko mniejszy) oraz GTR2 mierzyły najgorzej w moim przypadku. Warto też dodać, że Stratosy korzystają z technologii firstbeat, więc lepiej przeliczają kalorie na treningach.

A duża różnica była pomiędzy GTRem a pasem? tak mniej więcej jak pamiętasz to ile mogło być procent?

Opublikowano

A no widze. jakas różnica jest. powiedzmy te 10%. to wsm nie za wiele czyli w miare dokładnie mierzy. chyba ze na wiekszym dystansie jest coraz gorzej z tym. ale jak stała jest 10% to nie jest az tak źle.
a jaki pas masz? bo bym kupil jakis do 250zl i nie wiem czy by dobrze liczył.

Opublikowano

Ja miałem Sigma R1 DUO, ale nie polecam, co prawda liczył prawidłowo, ale działał jakoś 9 miesięcy, potem przestał mierzyć, reklamacja, dostałem nowy, poł roku - to samo, reklamacja, dostałem pełen zwrot kosztów. Polecam Ci Garmin HRM-Dual. Druga kwestia jest taka, że GTR z pasem nie połączysz, więc będziesz musiał używać telefonu do czytania pomiarów z pasa, pas z własną pamięcią, który zgra się potem na telefon czy zegarek to już troszeczkę droższa zabawka. Modele amazfita, które łączą się z pasami BT to Pace, Stratos, Stratos 3, Verge, Verge Lite, możliwe, że jeszcze Nexo.

Opublikowano
5 godzin temu, ZduneX25 napisał:

Ja miałem Sigma R1 DUO, ale nie polecam, co prawda liczył prawidłowo, ale działał jakoś 9 miesięcy, potem przestał mierzyć, reklamacja, dostałem nowy, poł roku - to samo, reklamacja, dostałem pełen zwrot kosztów. Polecam Ci Garmin HRM-Dual. Druga kwestia jest taka, że GTR z pasem nie połączysz, więc będziesz musiał używać telefonu do czytania pomiarów z pasa, pas z własną pamięcią, który zgra się potem na telefon czy zegarek to już troszeczkę droższa zabawka. Modele amazfita, które łączą się z pasami BT to Pace, Stratos, Stratos 3, Verge, Verge Lite, możliwe, że jeszcze Nexo.

Mam ostatnie pytanko. czy bez paska zegarek zaniza spalane kalorie? czy zawyża? czy ciężko to określić

Opublikowano

Najpierw to trzeba zrozumieć jak to działa, ani zegarek ani pas nie jest w stanie obliczyć wydatku energetycznego. To robi po prostu algorytm, między innymi na podstawie rodzaju treningu, tętna, natlenienia krwi, ustawionej wagi, wzrostu. Wynik jaki widzimy jest średni dla jakiejś grupy testerów którzy robili za króliki aby to jakoś wyskalować, nie biorąc pod uwagę że pojedyńcze osobnicy mają różną przemianę materii, różne wydatkowanie itd. więc te spalanie to jest takie poglądów że dzisiaj spaliłem tyle a jutro mniej czy więcej.

Wysłane z mojego M2007J20CG przy użyciu Tapatalka