Jump to content

Wyświetlacz w XIAOMI 11T Pro

Kerik

Recommended Posts

Po 25 dniach tego telefonu zauważyłem że drastycznie spadła jasność wyświetlacza , zaraz po zakupie  jasność miałem ustawioną na ok 1/3 suwaka i był ładny wyraźny jasny ekran a teraz musiałem suwak ustawić na 3/4 żeby osiągnąć w/w efekty. Czyżby siadł wyświetlacz ? .

kerik

Już swego czasu były tego typu jaja po którejś aktualizacji. Ale nie pamiętam czy reset do fabrycznych pomagał, czy dopiero kolejna aktualizacja.

Wysłane z mojego M2007J20CG przy użyciu Tapatalka

• 1 month later...

Xiaomi zamawia wyświetlacze u różnych producentów, jedne są lepsze jedne słabsze, co nie wyklucza też opcji, że trafił się w ogóle wadliwy wyświetlacz.

Np. w Samsungach nie miałem żadnych problemów z odcieniami, na xiaomich różnie potrafiło być na amoledach.
Jest o tej przypadłości wyświetlaczy Xiaomi już trochę tematów na forum.

No moj przy pochylaniu sie troche zieleni, w ogolnym uzytkowaniu yoytube etc w miare normalnie najbardziej widac na bialym np w ustawieniach na bialym menu. I dla mnie przesiadajac sie z huawei mate 9 jest to szok, ze po 6 latach nowe telefony moga miec takie problemy, gdy w tym staruszku wszystko hulalo az milo :)

Nie no na yt tez widac gdy mam tel normalnie skierowany do siebie tlo w teledysku jest takie jasne cos jak fiolet a jak poloze tel i jest pod katem to jest niebieskie

Ludzie oddawali na gwarancję telefony z takimi czy podobnymi efektami, odpowiedź z serwisu - nie stwierdzono usterki wyświetlacz zgodny ze specyfikacją.
Tylko dlaczego właśnie w innych markach nie ma tego typu efektów ...
Dlatego najlepiej w takich przypadkach fona zwracać do sprzedawcy na podstawie rękojmi, czy niezgodność z umową.

• 4 months later...

Na starym sofcie też miałem nieco inne odcienie w porównaniu z 2 innymi modelami. Po aktualizacji kilka dni temu wydaje się być 'lepiej', cokolwiek to znaczy. Do tego wyższa jasność - korekta ok 5mm suwaka w lewo więc zauważalna zmiana kalibracji ustawień. Pamiętajmy, że jest to matryca dającą 10-bitowy kolor, więc to też może mieć wpływ na subiektywny odbiór.