Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Niestety wczoraj padł mi telefon Xiaomi Mi Mix2s. W pewnym momencie po prostu się wyłączył i od tamtej pory przestał reagować:

- nie reaguje na wciskanie przycisku Power, Power + Vol Up ani żadnej innej standardowej kombinacji;
- nie reaguje na wpięcie do ładowarki, po podpięciu nie zapala się nawet dioda ładowania;
- zostawienie podpiętego do ładowania na kilka godzin nic nie daje;
- po podpięciu do kompa, komp wykrywa nowe urządzenie, ale w menadżerze pojawia się jedynie jako nieznane urządzenie o nazwie: "QUSB_BULK_CID:0402_SN:********" (w miejsce gwiazdek jest numer seryjny) - Windows10 twierdzi, że sterownik jest niedostępny;
- zostawienie na wiele godzin podpiętego do kompa nic nie daje (gdzieś wyczytałem, że takie coś może rozładować baterię do zera i niejako zresetować telefon).

Wygląda to na hard brick. Telefon już dość leciwy, więc pewnie bym odpuścił i kupił nowy, ale akurat padł mi na wakacjach i w związku z tym mam na nim trochę fotek i filmów, które chciałbym, jeżeli się da, odzyskać. Czy przy hard bricku jest to w ogóle możliwe? Jeżeli tak to czego szukać? Jeżeli nie, to czy jest jakaś sprawdzona metoda ratowania tel ze stanu hard bricka?

Opublikowano (edytowane)
7 godzin temu, gobi12 napisał:

po podpięciu do kompa, komp wykrywa nowe urządzenie, ale w menadżerze pojawia się jedynie jako nieznane urządzenie o nazwie: "QUSB_BULK_CID:0402_SN:********" (w miejsce gwiazdek jest numer seryjny) - Windows10 twierdzi, że sterownik jest niedostępny;

Wygląda na to, że wszedł albo do trybu diagnostycznego (QDLoader 900E), albo do EDL (QDLoader 9008). W tym drugim przypadku może pomógłby flash przez MiFlasha, ale trzeba mieć do tego celu autoryzowane konto Xiaomi.

Może @Acid byłby w stanie coś na to poradzić w serwisie, trudno mi powiedzieć. Niemniej nie byłbym jakos optymistycznie nastawiony w kwestii odzyskania danych.

Edytowane przez Kacper Skrzypek
Opublikowano

Zwykle jak coś samo pada to jest to płyta i kaplica. 
EDL za pewne się otworzy ale flash softu usunie dane.
Ja nigdy nie robię zdjęć bez włączonego sync z Google Zdjęcia...