Jump to content

Drenowanie baterii przy ograniczonym zasięgu sieci GSM (np. w górach)

tobiasz22

Recommended Posts

Witam,

gdy jestem w górach lub w lesie i jest ograniczony zasięg sieci GSM - gdy telefon szuka zasięgu - to bateria jest drenowana w eksperesowym tempie. Telefon potrafi rozładować się z powiedzmy 80% na 20% w 4 godziny gdy jest nieużywany i trzymany w kieszeni. Mam mi note 10 z softem MIUI EU Stable. Najnowsza wersja.

Jak temu zaradzić? 

Jesteś pewien, że to wyszukiwanie sieci drenuje baterię?
Masz włączone wtedy dane mobilne?
Sprawdzałeś w panelu sterowania jak wygląda sprawa? Może się okazać, że to jakaś apka drenuje baterię gdy jest słaby dostęp do neta.

Przykro mi to pisać, ale zdaje się że za wiele nie poradzisz. Z tego co się orientowałem to problem jest dosyć powszechny i wynika z tego, że telefony po prostu więcej zużywają baterii gdy sygnał jest słaby, dużo jest o tym informacji w internecie.

Jedyne co widziałem i co może mogłoby pomóc to chyba zmiana preferowanego typu sieci w ustawieniach. Można to też robić automatycznie za pomocą na przykład Toggle Network Type: https://forum.xda-developers.com/t/app-5-0-root-toggle-network-type-5-0-2g-3g-lte-xda-exclusive-free-version.2945406/
Na temat tej apki są też wątki na innych forach, na przykład reddit: https://www.reddit.com/r/Android/comments/6ann45/ultimate_solution_for_poor_reception_draining/

No niestety nie mogę się zgodzić z kolegą.
Sam mam ten telefon i chodzę z nim po górach. U mnie działa cały czas GPS i nawigacja offline osmand w tle. Nigdy nie zauważyłem drenowania a telefon spokojnie wytrzymywał cały dzień przy bardzo słabym lub braku zasięgu.