Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Ostatnimi czasy denerwowało mnie to, że telefon szybciej się rozładowywał niż dotychczas. Sprawdziłem zużycie baterii przez aplikacje i wyskoczyło mi takie cudo:

hsm5mq.jpg

Reset telefonu nie pomógł. Wyjąłem kartę pamięci z telefonu. Przeskanowałem avastem i nic. Wie ktoś może co trzeba zrobić, aby pozbyć się tego procesu? Galeria także ma duże zużycie.

MIUI wersja 5.6.18

Dodam, że kiedy mam uruchomione wifi na górnym pasku zawsze pokazuje transfer wynoszący 105kb/s

Opublikowano

Zaktualizowałem miui do najnowszej i skalibrowałem baterię. Proces zniknął.

Daj znać za 3 dni, u mnie też nie było i się pokazał

Wysłane z mojego HM NOTE 1LTE

Opublikowano

na 2 dzień  znowu się pojawiło. ale baterię znowu zjada :-|

Marvinkę intryguje ta sprawa i troszkę szukała odpowiedzi. Internet owocuje mnogimi wątkami dotyczącymi tego procesu, z czego wiele sobie nawzajem przeczy albo podaje alternatywne wyjaśnienia. Efektywnie, wygląda na to, że:

• Proces nie dotyczy żadnej konkretnej wersji systemu czy nakładki - zdarza się tak na MIui jak na Touchwizie czy innych wynalazkach
  • Proces nie dotyczy konkretnego telefonu - zdarza się ina  poczciwych S3, LG, Xiaomi
  • Proces pojawia się w najróżniejszy sposób - od "z aktualizacją" po "zainstalowałem aplikację do kontroli dronu"
  • Proces znika po najróżniejszych manewrach od "wyczyściłem dalvik" po "wróciłem na starszą wersję systemu"
  • Mimo czasami bardzo zdecydowanych wyjaśnień pochodzących od ludzi znających się na rzecz (forum xda lub podobne), dokładnie nie wiadomo co ten proces robi, czemu służy i czemu żre baterię jak szalony

Robal to to nie jest - to raczej jakieś niezoptymalizowane dziadostwo, uroda Androida objawiająca się jak rak w bardzo specyficznych warunkach, których jak na razie nie sposób określić dokładnie.

Marvinka nigdy nie załapała tego paskudztwa, ale tak sobie myśli, że fajnie byłoby gdyby ktoś komu się zdarzyło pogonił wszystkie aplikacje jakie ma, wyczyścił cache, a następnie poświęcił tydzień lub dwa dodając kolejne komponenty zaczynając od najbardziej niezbędnych i zaobserwował co powoduje wystąpienie tego procesu.

Oczywiście to jest dość ekstremalne podejście, ale i sam problem jest dość ekstremalny. Normalnie Androidowy "boogeyman". :eek:

• Like 1
Opublikowano

To chyba proces linuksowy, tam też bywają problemy. Może android dodał jakąś nakładkę.

Ja dotychczas tylko raz miałem z nim do czynienia, ale tupnąłem nogą i zniknął.

Podejrzewam, że uaktywnia się przy pracy jakiś aplikacji lub usług. Dlatego jego pojawienie jest trudne do zdiagnozowania.

Opublikowano

To ja powiem tak. Znajomemu pojawił się ten proces nagle na redmi 1s. Przy okazji zauważył ze zainstalowanie lub zaktualizowanie czegokolwiek ze sklepu play jest niemozliwie powolne. Nie pomagały restarty telefonu czy czyszczenie cache. Dopiero wyczyszczenie danych sklepu play i restart słuchawki spowodowały zniknięcie tego procesu. Mnie to wygląda na jakiś pośrednik, cache lub inne cudo które ma coś wspólnego z rozpoznaniem nazw przez DNS. Być może w pewnym momencie proces ten zawiesza się przy rozwiązywaniu nazwy jakiegoś dziwnego hosta i zaczyna działać w nieskończonej pętli a czym to się objawia to już wszyscy doskonale wiemy.

Takie są moje przypuszczenia.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Tak, też mam takie wrażenie że proces ten w jakichś określonych okolicznościach dostaje zwiechy i działa cały czas. Z tego co zaobserwowałem to miałem go 2 krotnie jak na razie wciągu ostatniego miesiąca na różnych wersjach miui.

Edytowane przez fake4r
Opublikowano

Proces mdnsd -multicasting DNS to znany problem. To nie wina ani Miui, ani Acida. Wystarczy wygooglać.

Wysłane z mojego D6503

Opublikowano

Chciałem cofnąć do starszej wersji stable. Po włączeniu telefonu zaczął wariować i pomóc mógł tylko wipe all data.

Telefon trzyma 2 dni na baterii zamiast 6 godzin na tym samym zużyciu.

Opublikowano

ja właśnie sprawdzam inną metodę ;) z faktu, że dużo jeżdżę na rowerze i korzystam z programów do wyznaczania loga trasy to ten proces był iście w..nerwiający... jak po 10 km okazywało się że mi zjadło już 30-40% baterii, więc wczoraj poszedł mój pierwszy full wipe przez miflash włącznie z formatem karty sd, teraz przywracają się aplikacje z backapu w chmurze (co trwa koszmarnie wolno jakoś czasami idzie a czasami się przytyka). Telefon mam od grudnia od tamtego czasu co tydzień każda dev była wgrana, może coś po drodze siadło albo się nadpisało, zobaczę i dam znać. Drona nie mam niestety ;)

Opublikowano

u nas to problem z karta sd wlasnie na jakis tydzien pomaga skasowwanie samego folderu miui z sd i restart telefonu aczkolwiek na nowej akutalizacji narazzie wyglada ze proces sie uspokoil. Nie kasowalem miui z sd tym razem i nie mam dalej procesu od zeszlego piatku ... a zamaist tych backupow w chmurze zrobilisbyscie sobie twrp i trzymali bacup w pliku xD 

Ja nawet zapomniałem o kopii w chmurze, kiedyś była i ją wyłączyli, potem przegapiłem fakt jej ponownego włączenia a backup mi wcale nie był potrzebny bo te kilka aplikacji sam mogę zainstalować i ustawić od nowa a często po takiej zmianie ma się albo inaczej (nieraz lepie) ustawione bo się coś odkryje ;). A co do problemu mi proces zaczął wracać nagminnie w tym tygodniu i to już czasami po odpięciu ładowarki czasami po jakimś czasie. dlatego zrobiłem miflash

Opublikowano (edytowane)

mi flash ci wiele nie pomogl pomoglo wyszyszczenie sd :D

sd czyściłem wcześniej i nic to nie dało niestety, przed mi flash resetowałem tel czyściłem cache i nawet dałem format sd. Mało prawdopodobne aby to była wina sd, bo każdy z nas chyba ją posiada a nie wszyscy mają ten proces w "top 10"

proces pojawia się zbyt losowo niestety nie znajduję żadnego wzoru itp. restart podpięty do ładowania i jest restart po ładowaniu a czasami 3-4 dni bez resetu i tylko ten proces mnie zmusza do restartu urządzenia nie tylko w piątek celem aktualizacji ;)

Edytowane przez goofas
Opublikowano

wczoraj nieoczekiwanie pojawił się u mnie proces MDNSD. Nigdy wcześniej tego nie miałem ( zaznaczę tu że nie posiadam karty SD ) więc postanowiłem wgrać najnowszą aktualizacje bo myślałem że to pomoże, ale niestety nie... ale doszedłem do wniosku że przecież instalowałem jakieś motywy ze sklepu typu ios czy coś podobnego, więc postanowiłem je usunąć i proces MDNSD przestał istnieć u mnie na telefonie. Widocznie w tych motywach jest coś nie tak :)

• 2 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

Witam. Nie jestem pewny ale chyba wiem kiedy pojawił się u nie znowu proces.mianowicie w piątek kliknąłem aby updater sprawdzil czy jest nowy Rom do pobrania i wtedy od czasów wipe znowu się pojawił i zaczął zjadać baterię
na angielskim forum podali takie rozwiązanie, więc i ja skorzystałem z dobrodziejstw roota (jadę na wakacje będę miał ograniczony dostęp do elektryczności ;) ) :

1. Root
2. jakiś eksplorator plików  ES Explorer/u mnie x-plore mam do niego sentyment z czasów nokii
3. idziemy do  /system/bin/mdnsd
4. zmieniamy prawa aplikacji poprzez modyfiakcję i ucinamy uruchamianie/execute.

działam tak od 3 dni nie zauważyłem aby coś przestało działać a proces się nie pojawia

Edytowane przez goofas
  • Like 1
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

Witam. Nie jestem pewny ale chyba wiem kiedy pojawił się u nie znowu proces.mianowicie w piątek kliknąłem aby updater sprawdzil czy jest nowy Rom do pobrania i wtedy od czasów wipe znowu się pojawił i zaczął zjadać baterię

na angielskim forum podali takie rozwiązanie, więc i ja skorzystałem z dobrodziejstw roota (jadę na wakacje będę miał ograniczony dostęp do elektryczności ;) ) :

1. Root

2. jakiś eksplorator plików  ES Explorer/u mnie x-plore mam do niego sentyment z czasów nokii

3. idziemy do  /system/bin/mdnsd

4. zmieniamy prawa aplikacji poprzez modyfiakcję i ucinamy uruchamianie/execute.

działam tak od 3 dni nie zauważyłem aby coś przestało działać a proces się nie pojawia

tylko teraz mi wyltumacz co oznacza 4 punkt

w es i w xplore znalazlem ten plik, ale w opcjach moge tylko zobaczyc szczegoly, zmienic nazwe, przeniesc, skopiowac

jak to cholerstwo zablokowac?

edit

root browser daje z tym rade, rozumiem ze wszystkie execute oznaczyc, a read write zostawic jak bylo?

Edytowane przez mat01
  • mrosi zablokował(a) ten temat
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...