Soren Opublikowano 30 Czerwca 2015 Opublikowano 30 Czerwca 2015 Właśnie zostały zaprezentowane dwa ciekawe smartfony rodem z Chin mianowicie meizu mx 5 i honor 7 (huawei). Co o nich myślicie? Xiaomi ma niezłą konkurencję Ciekaw jestem jak będzie z ceną i dostępnością mx5 w Polsce
Nezumi Opublikowano 30 Czerwca 2015 Opublikowano 30 Czerwca 2015 Jak dla mnie Meizu MX5... Nic specjalnego... Podobna cena co Mi4, ale... ma ciut gorszy wyświetlacz (401ppi vs 441ppi u Mi4 co przy 0.5" większym ekranie może być widoczne)), no i ten "superAMOLED", najbardziej znienawidzone przeze mnie ekrany... Dla mnie kolory na tym wcale nie są "ładniejsze", a raczej prześwietlone i jaskrawe... Sam telefon jest większy, ale to pewnie przez to 0.5" ekranu, a procesor... nie ufam MediaTek'om, jakoś tak mimo ładnych zegarów, za wiele nie dają, zupełnie jak AMD... Co do Honor 7 to wypada już ciekawiej... wyświetlacz nie jest zły, wielkość podobna, 0.2" większy wyświetlacz, niestety nie znam tych procesorów (Kirin to mi się bardziej z legendami kojarzy niż z procesorami ). Wielki + w obu smartfonach za FHD, a nie jakieś badziewne QHD, które uważam za całkowicie zbędne w telefonie... Na ~5" ekranie różnicy wielkiej między FHD, a QHD i tak większość ludzi nie zobaczy, natomiast zobaczy jak ładnie schodzi bateria, np. taki Samsung Galaxy S6, wytrzymuje aż 8h w spoczynku... Znajomy jak jedzie w trasę to bierze ze sobą ładowarkę i Powerbank, bo inaczej telefon nie wytrzymuje nawet pół dnia (na GPS pada w 1.5h)...
kleryk88 Opublikowano 30 Czerwca 2015 Opublikowano 30 Czerwca 2015 tak tylko teraz wszyscy wyczekują MI5 to też mogą namieszać na rynku telefonów
penguino Opublikowano 30 Czerwca 2015 Opublikowano 30 Czerwca 2015 @Nezumi Tych 40ppi nie zauważysz, a 5,5 cala to zawsze więcej miejsca na przeglądane treści. Oczywiście telefon przez to jest większy co nie każdemu przypada do gustu (ja mam małe dłonie więc nie jestem fanem dużych patelni), choć i tak MX5 jest jednym z najmniejszych telefonów w tym rozmiarze. Opinia na temat AMOLEDa jest subiektywna, poprawnie skalibrowany wyświetla genialne kolory (np. wg Displaymate S6 ma obecnie najlepszy ekran na rynku) i nieskończenie głęboką czerń. Dzięki świetnym kątom widzenia AMOLED sprawia wrażenie jakby była na nim kolorowa fizyczna nalepka. Także dla mnie AMOLED to duży plus. Mediateki się powoli wyrabiają, choć faktem jest że developerzy miewają z nimi przeboje bo Mediatek niechętnie dzieli się potrzebnymi danymi. Od strony wydajności jest nieźle, choć grafika nie powala - ta w MX5 ma wydajność co najwyżej na poziomie Adreno 330 z zeszłorocznych flagowców. Za to aparat zapowiada się bardzo dobrze, a czytnik linii papilarnych jest tam gdzie być powinien. Honor 7 wygląda świetnie, ale głównie na papierze. Kompaktowe urządzenie (jak na 5,2 cala), wysoko taktowany procesor, najnowszy sensor aparatu, spora bateria, czytnik linii papilarnych, metalowa obudowa... Ale! Bardzo słaba grafika oparta na wiekowym Mali-T628, skaner odcisków w nieintuicyjnym położeniu, zmarnowane miejsce w dolnej ramce i ten okropny, mdły wygląd. To coś wygląda tak samo jak najgorsze chińśkie no-name'y za 100%. A Twój kolega może niech odda S6 do serwisu albo sprawdzi czy którać apka nie zżera za dużo zasobów bo ten model powinien jednak dzień wytrzymać. To, że rozdzielczość zżera baterię jest internetowym mitem bezwiednie powielanym na kolejnych portalach. S6 ma jeden z najoszczędniejszych ekranów na rynku i na pewno nie on jest przyczyną krótkich czasów pracy. Na prądożernośc ekranu wpływają dwie cechy - jego wielkość i jasność. Wpływ rozdzielczości jest tan niewielki, że praktycznie pomijalny.
Nezumi Opublikowano 30 Czerwca 2015 Opublikowano 30 Czerwca 2015 @penguino Co do rozdziałki, nie to nie jest mit, wielokrotnie testowałem wytrzymałości baterii na danych modelach z różnymi rozdziałkami, i rozdziałki HD i FHD wytrzymywały dłużej niż te QHD. Co do S6, nie to nie feler, ten telefon tak ma, oddawał do serwisu Samsunga i wrócił z opisem "Brak uszkodzeń, bateria sprawna", a korzysta z tych samych apek co 90% ludzi, FB, Gmail, Messager, Endo, Mapy Google (GPS). Do S5 nosił ze sobą 3 dodatkowe baterie, aby 1 dzień pociagnąć przy nawigacji + normalnym użytkowaniu. Wracając do AMOLED, to była tylko moja opinia, nie trawie tego ekranu, po prostu te kolory mnie rażą w oczy, a nie zachwycają. Kąt widzenia AMOLED jest taki sam jak dobrego IPS/JDI (178* z każdej strony) więc tutaj raczej nie ma to zbytnio znaczenia na jakość obrazu. Co do MediaTek, jak pisałem, nie znam ich za dobrze, słyszałem, że niby teraz jest lepiej niż było, ale nadal im jakoś nie ufam takie moje "wewnętrzne hamulce" co do niepewnych sprzętów , a co do procesorów graficznych to się nie znam kompletnie na nich w telefonach, więc ich nie ruszam w opinii ;-; bardziej interesują mnie GPU PC W końcu co do "40ppi nie zauważysz"... uwierz mi, że zauważysz różnicę tym bardziej, że ekran masz 0.5" większy (ok. 1.22cm), a to 0.5" trzeba jednak jakimiś pikselami wypełnić Gdyby telefon miał 5" i 401ppi, szansa na zauważenie różnicy byłaby sporo mniejsza. Podkreślę na koniec, że są to MOJE własne doświadczenia i MOJA własna opinia. Może komuś AMOLED się podoba, nie widzi różnicy w ppi wyświetlacza, ani nie rusza go MediaTek/Kirin w telefonie, w pełni to szanuje. Dla mnie niestety takie "szczegóły" potrafią zdyskwalifikować telefon
lucypher Opublikowano 30 Czerwca 2015 Opublikowano 30 Czerwca 2015 Dostępność pewnie tak jak MX4 w Euro.
m4ci3k_sz Opublikowano 30 Czerwca 2015 Opublikowano 30 Czerwca 2015 A mogli włożyć snapy 808 i GPU było by na poziomie
penguino Opublikowano 30 Czerwca 2015 Opublikowano 30 Czerwca 2015 (edytowane) @penguino Co do rozdziałki, nie to nie jest mit, wielokrotnie testowałem wytrzymałości baterii na danych modelach z różnymi rozdziałkami, i rozdziałki HD i FHD wytrzymywały dłużej niż te QHD. Wracając do AMOLED, to była tylko moja opinia, nie trawie tego ekranu, po prostu te kolory mnie rażą w oczy, a nie zachwycają. Kąt widzenia AMOLED jest taki sam jak dobrego IPS/JDI (178* z każdej strony) więc tutaj raczej nie ma to zbytnio znaczenia na jakość obrazu. W końcu co do "40ppi nie zauważysz"... uwierz mi, że zauważysz różnicę tym bardziej, że ekran masz 0.5" większy (ok. 1.22cm), a to 0.5" trzeba jednak jakimiś pikselami wypełnić Gdyby telefon miał 5" i 401ppi, szansa na zauważenie różnicy byłaby sporo mniejsza. Najpewniej porównywałęś różne urządzenia w różnych klasach. Topowych z QHD nie ma za wiele, a z reguł wiąże się to też z więszą przekątną i jasnością. Od dobrego roku kolory AMOLEDów nie są już przesadzone. Inna sprawa że cały ekran jest "intensywny". A dobre kąty widzenia to nie wszystko. Dobre niby ma też HTC M9, a jednak ruszając telefonem występują spore różnice w odbiorze. W AMOLEDzie tego nie ma. Wygląda jak nalepka na ekranie, a nie wyświetlany obraz. Dodatkowe pół cala trzeba wypełnić pikselami i dlatego ppi spada z 441 do 401. Różnicy między 5" z 401ppi i 5" z 441ppi też by gołym okiem nie zauważył. Edytowane 30 Czerwca 2015 przez penguino
Nezumi Opublikowano 30 Czerwca 2015 Opublikowano 30 Czerwca 2015 @penguino Dokładnie! Przy tel. 5" nie zobaczysz różnicy między 441, a 401 (przynajmniej w normalnym użytkowaniu), ale między 5" 441ppi, a 5.5" 401ppi już różnicę zobaczysz, może nie na "pierwszy rzut oka", ale po chwili korzystania na 100%. Piksel to nie jest coś co się ciągnie "jak guma", 0.5" trzeba wypełnić, to racja, ale tutaj producent poszedł "na chytrego" dał gorszy wyświetlacz, aby zaoszczędzić, zmniejszyć koszty produkcji, zmniejszyć koszty samego telefonu w sprzedaży etc. Co do Samsungów i AMOLEDów, Samsunga przewagą wcale nie jest sam AMOLED, a właśnie "tajemnicze" ppi... Jako jedyny producent (no teraz też LG dało do G4) daje wyświetlacze ponad 530ppi, przez co właśnie wyświetlacz wygląda jak "naklejka", to wcale nie jest zasługa AMOLED'a Takie jest moje zdanie przynajmniej... AMOLED na S3-S5 wygląda tragicznie, prześwietlony, jaskrawy, bez jakiegokolwiek ładu i składu... "dzikie" kolory... W S6 masz rację, wygląda to lepiej, ale nadal nie jest to to, czego ja bym oczekiwał od słynnego "AMOLED" za który najwidoczniej płaci się prawie 2000zł
m4ci3k_sz Opublikowano 30 Czerwca 2015 Opublikowano 30 Czerwca 2015 Jako jedyny producent (no teraz też LG dało do G4) daje wyświetlacze ponad 530pp Jak to jak to, przecież g3 był chyba pierwszym smartfonem z taką rozdzielczością i PPI wynoszącym 534
Pirzu Opublikowano 30 Czerwca 2015 Opublikowano 30 Czerwca 2015 (edytowane) Ja już czaję się na mx5 żeby zamówić, pytam chińczyków kiedy będzie. Co jak co, za dużo nie zmienili wobec mx4, ale aluminiowe full body, aparat lepszy, minimalnie ladniejszy design, AMOLED to ogromna zaleta (jedynym LCD godnym walki jest ten z iP i One m8). Oby czytnik liń papilarnych działał tak dobrze, jak w iPhoneach - w innym przypadku to będzie niepotrzebny bajer. Sam procesor mi się podoba, dają genialną wydajność obliczeniową, co jest najważniejsze w smartphonie. W hry nie gram wymagające na androidzie, wole jakieś proste, karciane lub logiczne itp, które wciągają i obsluga jest prosta. Tak czy siak, meizu ma piekny design, ale mx5 prawie identyczne jak mx4 pro. Niby to plus, ale ciekawe jaki bedzie mx5 pro Czekamy na 1+2 i mi5 Edytowane 30 Czerwca 2015 przez Pirzu
kulig007 Opublikowano 30 Czerwca 2015 Opublikowano 30 Czerwca 2015 (edytowane) A ma ktoś może jakąś lekturę(rzetelną) odnośnie Kirin - tych procesorów od Huawei. Bo na papierze to wygląda całkiem przyzwoicie. Ale ciągle mam jakieś obawy....człowiek przyzwyczajony chyba do Qualcomma. Edytowane 30 Czerwca 2015 przez kulig007
Nezumi Opublikowano 1 Lipca 2015 Opublikowano 1 Lipca 2015 Jak to jak to, przecież g3 był chyba pierwszym smartfonem z taką rozdzielczością i PPI wynoszącym 534 A możliwe, wiedziałem, że na 100% G4 posiada takowy, może i G3 też miał...
penguino Opublikowano 1 Lipca 2015 Opublikowano 1 Lipca 2015 (edytowane) @penguino Dokładnie! Przy tel. 5" nie zobaczysz różnicy między 441, a 401 (przynajmniej w normalnym użytkowaniu), ale między 5" 441ppi, a 5.5" 401ppi już różnicę zobaczysz, może nie na "pierwszy rzut oka", ale po chwili korzystania na 100%. Piksel to nie jest coś co się ciągnie "jak guma", 0.5" trzeba wypełnić, to racja, ale tutaj producent poszedł "na chytrego" dał gorszy wyświetlacz, aby zaoszczędzić, zmniejszyć koszty produkcji, zmniejszyć koszty samego telefonu w sprzedaży etc. Ależ ja dokładnie coś innego napisałem. Te dodatkowe 0,5" trzeba wypełnić, ale między ekranem 5" 401ppi i 5,5" 401ppi oznacza to, że ten większy ma tych pikseli więcej więc nic nie trzeba rozciągać. Tak samo jak nie zuważysz różnicy między 5" 441 ppi, a 5" 401ppi, tak samo gołym okiem nie zauważysz różnicy między 5" 441 ppi, a 5,5" 401 ppi. Co do Samsungów i AMOLEDów, Samsunga przewagą wcale nie jest sam AMOLED, a właśnie "tajemnicze" ppi... Jako jedyny producent (no teraz też LG dało do G4) daje wyświetlacze ponad 530ppi, przez co właśnie wyświetlacz wygląda jak "naklejka", to wcale nie jest zasługa AMOLED'a Właśnie to jest zasługa AMOLEDa, wyświetlacze LG w G3 i G4 wyglądają gorzej mimo że mają równie dużo pikseli (i matrycę RGB, więc i 50% więcej subpikseli). AMOLEDy w Nokiach i Motorolach również wyglądają świetnie, jakby obraz nie był wyświetlany, a naklejony na szkło. AMOLED to ogromna zaleta (jedynym LCD godnym walki jest ten z iP i One m8). Tak, tylko że oby tego nie zmarnowali. łyszałem, że Meizu skalibroało panel do palety barw NTSC zamiast sRBG, co może oznaczać "walenie po oczach" jak w starszych Samsungach (poprzednie Meizu miały ekrany LCD z równie przesadzonymi kolorami). Szkoda też, że nie zastosowali chipu hi-fi audio (Meizu był znane ze świetnego dźwięku). A ma ktoś może jakąś lekturę(rzetelną) odnośnie Kirin - tych procesorów od Huawei. Bo na papierze to wygląda całkiem przyzwoicie. Ale ciągle mam jakieś obawy....człowiek przyzwyczajony chyba do Qualcomma. Mają słabe grafiki, a i zużyciem prądu/wydajnością nie powalają. Z anandtech.com: Edytowane 1 Lipca 2015 przez penguino
Nezumi Opublikowano 1 Lipca 2015 Opublikowano 1 Lipca 2015 Ależ ja dokładnie coś innego napisałem. Te dodatkowe 0,5" trzeba wypełnić, ale między ekranem 5" 401ppi i 5,5" 401ppi oznacza to, że ten większy ma tych pikseli więcej więc nic nie trzeba rozciągać. Tak samo jak nie zuważysz różnicy między 5" 441 ppi, a 5" 401ppi, tak samo gołym okiem nie zauważysz różnicy między 5" 441 ppi, a 5,5" 401 ppi. Właśnie to jest zasługa AMOLEDa, wyświetlacze LG w G3 i G4 wyglądają gorzej mimo że mają równie dużo pikseli (i matrycę RGB, więc i 50% więcej subpikseli). My się chyba nie rozumiemy... Właśnie przez to 0.5" będzie widoczna, jak sama nazwa ppi wskazkuje, jest to ilośc pikseli na cal ekranu ppi (ang. pixels per inch) – liczba pikseli przypadająca na cal długości. Jednostka stosowana do określania rozdzielczości obrazów rastrowych. idąc dalej tym "tropem" na cal ekranu Mi4 przypada więcej pikseli niż na cal MX5, co za tym idzie ekran Mi4 jest lepszy oraz jest widoczna różnica między jednym, a drugim wyświetlaczem. Wyświetlacze LG G3 i G4 dla mnie wyglądają lepiej niż każdy inny z AMOLED'em...
penguino Opublikowano 1 Lipca 2015 Opublikowano 1 Lipca 2015 (edytowane) Nie o to chodzi. MX5 ma mniej pikseli na cal (tyle samo pikseli na więszym ekranie), a więc na papierze mniiejszą ostry ekran. Rzecz w tym że ta różnica jest niewidoczna dla oka. Przy tych wartościach (ponad 400ppi) oko ludzkie nie dostrzeże 40 ppi różnicy. Edytowane 1 Lipca 2015 przez penguino
Nezumi Opublikowano 1 Lipca 2015 Opublikowano 1 Lipca 2015 A ja właśnie próbuje Ci powiedzieć, że przez to, że ekran jest większy o to 0.5" to zobaczysz tą różnice 40ppi. Gdyby ekrany miały tą samą wielkość, to problemu by nie było
penguino Opublikowano 1 Lipca 2015 Opublikowano 1 Lipca 2015 No właśnie nie. Nie ma różnicy między 5" 401ppi i 5,5" 401ppi bo piksele mają identyczną wielkość, a obraz tą samą ostrość. A różnica między 401 ppi a 441 ppi jest niewidoczna.
madden Opublikowano 2 Lipca 2015 Opublikowano 2 Lipca 2015 Czy znacie może jakiś sklep internetowy, taki jak np ibgu czy xfs, gdzie można szybko i bezpiecznie kupić Huawei 'a? Wysłane z mojego MI 2S przy użyciu Tapatalka
m4ci3k_sz Opublikowano 2 Lipca 2015 Opublikowano 2 Lipca 2015 Czy znacie może jakiś sklep internetowy, taki jak np ibgu czy xfs, gdzie można szybko i bezpiecznie kupić Huawei 'a? Wysłane z mojego MI 2S przy użyciu Tapatalka Na ibg przecież są huaweie
madden Opublikowano 2 Lipca 2015 Opublikowano 2 Lipca 2015 Na ibg przecież są huaweie No rzeczywiście ) zawsze skupiałem się na xiaomi i nie zauważyłem.. Wysłane z mojego MI 2S przy użyciu Tapatalka
Pirzu Opublikowano 5 Lipca 2015 Opublikowano 5 Lipca 2015 Tak, tylko że oby tego nie zmarnowali. łyszałem, że Meizu skalibroało panel do palety barw NTSC zamiast sRBG, co może oznaczać "walenie po oczach" jak w starszych Samsungach (poprzednie Meizu miały ekrany LCD z równie przesadzonymi kolorami). Szkoda też, że nie zastosowali chipu hi-fi audio (Meizu był znane ze świetnego dźwięku). Meizu m1 note nie ma przesadzonych kolorów - wręcz przeciwnie.
penguino Opublikowano 7 Lipca 2015 Opublikowano 7 Lipca 2015 Ma ma, kolory są mocno podbite, czasami bardzo mocno.
Ari93 Opublikowano 7 Lipca 2015 Opublikowano 7 Lipca 2015 Mi się akurat bardzo podobały te podbite kolory (SGS i9000) tym bardziej przy zdechłych TFT'kach kolegów i ta genialna czerń...
Rekomendowane odpowiedzi