Skocz do zawartości
  • 0

Warunki otrzymywania powiadomień

Pytanie

Opublikowano

Zapewne temat był już poruszany, lecz nie mogłem znaleźć bardziej doprecyzowanie odpowiedzi na moje pytanie, mianowicie chodzi mi o to jakie warunki muszą być spełnione aby otrzymać powiadomienie danej aplikacji 

Czy aplikacja musi działać w tle ? 

Czy aplikacja musi mieć wyłączone oszczędzanie baterii? 

Chodzi też o to czy muszę dodawać apki do autostartu po uruchomieniu urządzenia, aby otrzymać powiadomienia ?

5 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano

W dniu 19.12.2021 o 20:08, Netoper napisał:

Zależy od danej aplikacji, ale w większości przypadków 3xtak

Wysłane z mojego M2007J20CG przy użyciu Tapatalka

Kurde to sporo apek na autostarcie muszę mieć odpalone, bateria pewnie z tego powodu zadowolona nie będzie .

• 0
Opublikowano

Trza wyczuć które apki mają problem przy standardowych ustawieniach. U mnie przykładowo poczta WP i googlowska działają ok ale onetowskiej musiałem dać zezwolenie na pracę w tle lecz bez autostartu. Mifit, Messenger, Yaata: i w tle i autostart i dodatkowo kłódka .
Inpostowi wystarczyło praca w tle.
Xkom, oszczędzanie miui i powiadomienia normalnie przychodzą
Diabli wiedzą czemu jedne apki potrzebuja więcej zezwoleń a inne na standardowych pracują bez problemu.
Jak pisałem trza wyczuć z którą apką masz jaja i zobaczyć jakie uprawnienia trza jej dać dodatkowo.
Odpukać jakiejś widocznej różnicy w baterii nie odczuwam, a coś około 12 apek musiałem dopieścić żeby było ok z powiadomieniami.

Wysłane z mojego M2007J20CG przy użyciu Tapatalka

• 0
Opublikowano (edytowane)

Moje doświadczenia są takie same jak @Netoper Do każdej apki trzeba tu podejść indywidualnie, trzeba poeksperymentować. Metodą prób i błędów.

U mnie np. Gmail działa na standardowych uprawnieniach, bez autostartu i żadnego problemu z powiadomieniami nie mam. Podstawowe komunikatory (Signal, Whatsapp, Messenger - musiałem dać im autostart, ale nic innego).

P.S. No i jest jeszcze, co tak oczywiste, że można zapomnieć, uprawnienie każdej apki do wyświetlania powiadomień :) W razie problemów warto sprawdzić, czy na pewno jest włączone.

Edytowane przez latet
  • 0
Opublikowano

a ja dodam, że w niektórych apkach po każdej aktualizacji miui trzeba powiadomienia ustawiać od nowa. Jest to naprawdę irytujące. Mam tak od ładnych kilku aktualizacji tygodniowych xiaomi.eu