michalmisiek1985 Opublikowano 4 Lipca 2021 Opublikowano 4 Lipca 2021 (edytowane) Witam Nie wiem czy pisze z w dobrym miejscu ale mam pytanie Czy Note 10 Pro z Play ma branding w oprogramowaniu Jeśli tak to czy wgrywając goły ROM z Miui stracę gwarancję Mam okazję kupić w dobrych pieniądzach ten model ale jest on z Play i nie wiem czy jest tam jakas modyfikacja czy nie niby plomby na opakowaniu są jak również naklejka z Play a sprzedający mówi że nie wie i nie chce otwierać bo jak nie otwierany to jakby wartościowszy... W dodatku wychodzi że Play nie kupuje w Polsce od dystrybutora tylko w Holandii Edytowane 4 Lipca 2021 przez michalmisiek1985
rumot Opublikowano 4 Lipca 2021 Opublikowano 4 Lipca 2021 Musisz pamiętać ze do gwarancji musisz mieć paragon lub rachunek-fakturę kupna. Do wgrania innego softu musisz odblokować bootloadera co nie wiąże się z utratom gwarancji. Jeżeli chodzi o Play to jest branding . Nie stracisz gwarancji , po prostu oddasz telefon z dowodem zakupu (paragon, faktur) nie musisz mieć gwarancji do autoryzowanego serwisu Xiaomi.
Kacper Skrzypek Opublikowano 4 Lipca 2021 Opublikowano 4 Lipca 2021 Nie powinien mieć brandu. Jeśli już to pewnie jakieś drobne typu apki od nich jak Play24, prawdopodobnie da się odinstalować. Ale musiałbyś sprawdzić jak to dokładnie wygląda.
michalmisiek1985 Opublikowano 4 Lipca 2021 Autor Opublikowano 4 Lipca 2021 Z aplikacjami to najmniejszy problem akurat bo je wywalę ale czy nie namieszali w agregacjach pasm w systemie bo jeśli tak to lipa bo chce tego fona używać w innych sieciach niż Play Na Polskę Orange a za granicą będzie to Lebara bo mam tam fajny pakiet neta a że poruszam się sporo poza granicami to chodzi mi o to żeby nie było jaj że raz mam neta innym razem nie Gdzieś czytałem że ponoć były jakieś właśnie problemy z agregacja pasm z kartą z innej sieci włożonej do telefonu pochodzącego z Play w dodatku moga być akcje z aktualizacjami i ich opóźnieniem w stosunku do telefonów z systemem z brandem i bez
rumot Opublikowano 4 Lipca 2021 Opublikowano 4 Lipca 2021 (edytowane) W Play rzeczywiście nie ma brandingu, jeżeli obawiasz się o połączenia telefoniczne to po prostu wgraj nowy soft Global, EU lub Indonezję (ID masz odblokowane nagrywanie rozmów). Oprogramowanie operatora pozwala np. na korzystanie z agregacji pasm. Bywa tak, że producent domyślnie taką opcję wyłącza we własnym oprogramowaniu, bo np. dany model był przeznaczony oryginalnie na rynek, na którym takie konfiguracje sieci nie występują. 57 minut temu, rumot napisał: W Play rzeczywiście nie ma brandingu, jeżeli obawiasz się o połączenia telefoniczne to po prostu wgraj nowy soft Global, EU lub Indonezję (ID masz odblokowane nagrywanie rozmów) Jeszcze takie info jeżeli kupisz od osoby prywatnej a ta osoba kupiła go na raty to licz się z tym że gdy nie będzie spłacać rat to ci zablokują telefon. Edytowane 4 Lipca 2021 przez rumot
Kacper Skrzypek Opublikowano 4 Lipca 2021 Opublikowano 4 Lipca 2021 Ale czy Wam chodzi o brand = zupełnie inna wersja softu czy brand = apki, tapety od Playa? Bo jeśli to drugie to może być, ale z tego co wiem nie ma (jeszcze) brandowanego softu MIUI pod Playa. Były jakieś próby chyba na Note 9 Pro ale się nie zakończyły chyba niczym sensownym. Na Note 10 Pro nic nie widzę.
michalmisiek1985 Opublikowano 4 Lipca 2021 Autor Opublikowano 4 Lipca 2021 (edytowane) 7 godzin temu, rumot napisał: Jeszcze takie info jeżeli kupisz od osoby prywatnej a ta osoba kupiła go na raty to licz się z tym że gdy nie będzie spłacać rat to ci zablokują telefon. Wiem o tym i poza dokumentami czyli faktura będę spisywał umowę kupna sprzedaży telefonu tak dla zabezpieczenia... A czy dzwoniąc do Play powiedzą czy dany tel był wzięty na raty? 6 godzin temu, Kacper Skrzypek napisał: Ale czy Wam chodzi o brand = zupełnie inna wersja softu czy brand = apki, tapety od Playa? Bo jeśli to drugie to może być, ale z tego co wiem nie ma (jeszcze) brandowanego softu MIUI pod Playa. Były jakieś próby chyba na Note 9 Pro ale się nie zakończyły chyba niczym sensownym. Na Note 10 Pro nic nie widzę. Właśnie poza tymi apkami i tapetami potrafią w systemie grzebać i przestawiać różne rzeczy Instalują apki o których nie mamy pojęcia a są i robią dziwne rzeczy z fonami... Ja z chęcią zobaczył bym apki oryginalne z systemu ich wielkość kiedy modyfikowane itd z tymi od Play I żeby było otwarcie wiadomo co i jak Edytowane 5 Lipca 2021 przez michalmisiek1985
rumot Opublikowano 5 Lipca 2021 Opublikowano 5 Lipca 2021 (edytowane) 8 godzin temu, michalmisiek1985 napisał: Wiem o tym i poza dokumentami czyli faktura będę spisywał umowę kupna sprzedaży telefonu tak dla zabezpieczenia... A czy dzwoniąc do Play powiedzą czy dany tel był wzięty na raty? Właśnie poza tymi apkami i tapetami potrafią w systemie grzebać i przestawiać różne rzeczy Instalują apki o których nie mamy pojęcia a są i robią dziwne rzeczy z fonami... Ja z chęcią zobaczył bym apki oryginalne z systemu ich wielkość kiedy modyfikowane itd z tymi od Play I żeby było otwarcie wiadomo co i jak Jeżeli ty zadzwonisz to nie uzyskasz odpowiedzi czy telefon jest na raty czy za gotówkę, po prostu nie jesteś stroną w zakupie. Jeżeli nie ma brandingu to apki które są dodane przez operatora można odinstalować, sprawa dotyczy (agregacji pasma która np. domyślnie jest wyłączona a dany operator może ją włączyć) tylko w moim rozumieniu nie ma to nic wspólnego z brandingiem. . Edytowane 5 Lipca 2021 przez rumot
michalmisiek1985 Opublikowano 5 Lipca 2021 Autor Opublikowano 5 Lipca 2021 8 godzin temu, rumot napisał: Jeżeli ty zadzwonisz to nie uzyskasz odpowiedzi czy telefon jest na raty czy za gotówkę, po prostu nie jesteś stroną w zakupie. Jeżeli nie ma brandingu to apki które są dodane przez operatora można odinstalować, sprawa dotyczy (agregacji pasma która np. domyślnie jest wyłączona a dany operator może ją włączyć) tylko w moim rozumieniu nie ma to nic wspólnego z brandingiem. . Właśnie To jest branding ingerencja jakąkolwiek operatora w oprogramowanie czy też instalowywanie jakichś rzeczy w fonie Ja taka sytuację miałem z routerem LTE kupiłem u pomarańczowych przy umowie. Niby nie było żadnych log operatora ani na pudełku ani na urządzeniu ani w oprogramowaniu itd. oprogramowanie było wykastrowane, aktualizacje chciałem zainstalować ze strony producenta nie dało się, po kontakcie z technicznymi mówią że nie będzie aktualizacji. Napisałem do technicznych producenta ci odpowiedzieli że mają tak napisana umowę współpracy ze nie będzie już aktualizacji i nie mogą mi przesłać innego oprogramowania niż to wgrane... I niby nie było brandingu logiem a jednak był.
Kacper Skrzypek Opublikowano 5 Lipca 2021 Opublikowano 5 Lipca 2021 W Xiaomi taki typowy brand wśród polskich operatorów, w sensie że jest inne oprogramowanie (inna wersja MIUI), jest chyba tylko w Orange póki co. Play powinien mieć normalnego Globala, być może z aplikacjami Playa ale one prawdopodobnie mogą być odinstalowane (prawdopodobnie, bo nie miałem jeszcze z takim telefonem do czynienia).
rumot Opublikowano 5 Lipca 2021 Opublikowano 5 Lipca 2021 (edytowane) 3 godziny temu, michalmisiek1985 napisał: Właśnie To jest branding ingerencja jakąkolwiek operatora w oprogramowanie czy też instalowywanie jakichś rzeczy w fonie Ja taka sytuację miałem z routerem LTE kupiłem u pomarańczowych przy umowie. Niby nie było żadnych log operatora ani na pudełku ani na urządzeniu ani w oprogramowaniu itd. oprogramowanie było wykastrowane, aktualizacje chciałem zainstalować ze strony producenta nie dało się, po kontakcie z technicznymi mówią że nie będzie aktualizacji. Napisałem do technicznych producenta ci odpowiedzieli że mają tak napisana umowę współpracy ze nie będzie już aktualizacji i nie mogą mi przesłać innego oprogramowania niż to wgrane... I niby nie było brandingu logiem a jednak był. To jest twój wpis " czy nie namieszali w agregacjach pasm w systemie bo jeśli tak to lipa bo chce tego fona używać w innych sieciach niż Play " To moja odpowiedź :Oprogramowanie operatora pozwala np. na korzystanie z agregacji pasm, czy technologii takich jak MIMO4x4. Bywa tak, że producent domyślnie taką opcję wyłącza we własnym oprogramowaniu, bo np. dany model był przeznaczony oryginalnie na rynek, na którym takie konfiguracje sieci nie występują, napisałeś że chcesz używać telefon w innych sieciach niż Play. Nie wiem ale być może że w Play agregacja sieci jest włączona przez operatora i dla tego jak piszesz jest problem w innych sieciach czy regionach, tego nie wiem bo nie mam w Playu. Edytowane 5 Lipca 2021 przez rumot
Rekomendowane odpowiedzi