Adam Błażejewski Posted May 14, 2021 Share Posted May 14, 2021 Witam. Znalazłem na YouTube film prezentujący możliwość zmiany poziomu odświeżania ekranu na 90 Hz. Potrzebujemy do tego jedynie aplikacji SetEdit. Działa bez Roota !!! Po instalacji i uruchomieniu aplikacji odszukujemy interesujący nas wiersz: user_refresh_rate Po dotknięciu, wybieramy opcję: Edit Value Zmieniamy domyślną wartość 120, wpisując: 90 Zmiany dokonujemy też w obszarze: peak_refresh_rate Zmieniając domyślną wartość na: 90 Po zatwierdzeniu wychodzimy z aplikacji. Poziom odświeżania ekranu będzie teraz ustawiony na 90 Hz. Poniżej znajduje się film. https://www.youtube.com/watch?v=lRXeSp9khWc Link to comment Share on other sites More sharing options...
BrysiuX Posted May 15, 2021 Share Posted May 15, 2021 (edited) Dzięki wielkie. Sprawdziłem i działa. Widać różnicę między 90 a 120 hz. Edited May 16, 2021 by BrysiuX Link to comment Share on other sites More sharing options...
onken Posted May 29, 2021 Share Posted May 29, 2021 (edited) Panowie. Sprawdziłem u siebie Działa, ale... Mam dziwny objaw, bardzo wkurzający. Ekran potrafi dziwnie reagować po zmianie na 90 Hz, sam się co jakiś czas przyciemnia, rozjaśnia i działa tak co kilka sekund... Bardzo irytujące. Po zmianie na 60 Hz nie ma takich objawów. Edit. 30.05 Zauważyłem że to "miganie" czyli zmiana jasności pojawia się jak telefon zmienia sobie na statycznym obrazie na 60 Hz by za moment wrócić na 90 Hz Edited May 30, 2021 by onken Link to comment Share on other sites More sharing options...
Adam Błażejewski Posted May 31, 2021 Author Share Posted May 31, 2021 @onken edytowałem wpis gdyż znalazłem jeszcze informację o modyfikacji ustawień obszaru peak_refresh_rate. Może to rozwiąże Twój problem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
onken Posted May 31, 2021 Share Posted May 31, 2021 To też miałem. Nic nie pomaga. Obie ustawiłem na 90 i migotanie mam. Jedynie sam znalazłem info o dopisaniu min_refresh_rate i ustawiłem na 90 i już samo nie spada do 60, migotanie ustało ale nie wiem czy nie rzutuje to na szybsze zużycie baterii mam włączone AOD ale jakoś szybko znikają procenty nawet na samym czuwaniu Link to comment Share on other sites More sharing options...
Adam Błażejewski Posted May 31, 2021 Author Share Posted May 31, 2021 @onken Gdzie znalazłeś opcję minium refresh rate? Jakoś nie widziałem w tej aplikacji. Link to comment Share on other sites More sharing options...
onken Posted June 1, 2021 Share Posted June 1, 2021 (edited) @zoltan78 Zgadza się, bo nie ma Dopisałem, jest w setedit opcja add. info znalazłem na xda Edited June 1, 2021 by onken 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Adam Błażejewski Posted July 13, 2021 Author Share Posted July 13, 2021 @onkenZmień tylko pierwszą wartość czyli user refresh rate resztę zostaw domyślnie i sprawdź czy podświetlanie pojawia się. Ja co prawda nie miałem takich sytuacji. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
neo88 Posted November 27, 2021 Share Posted November 27, 2021 (edited) Ciekawe ile zaoszczędzi baterii to 90hz. U mnie nie ma żadnych złych objawów po adaptacji do 90hz. Edited November 27, 2021 by neo88 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Netoper Posted November 28, 2021 Share Posted November 28, 2021 Neo, od pyty.A jeszcze więcej utrzymując 60.No ale są osobniki które idą w trend że czym wyższe cyfry tym lepiej.Wysłane z mojego M2007J20CG przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
Osama Posted February 16, 2022 Share Posted February 16, 2022 Ja nie zauważyłem żadnej różnicy w zużyciu baterii po zmianie na 90hz. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts