Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie! Zakupiłem dla dziecka model Pro 2, mimo obaw, że sprzęt może być za mocny. Ale stwierdziłem, że na dłużej mu wystarczy, a i ja będę miał czasem przy tym frajdę. Sprzęt jeszcze nie dotarł i będzie to prezent, ale wolę zawczasu zasięgnąć opinii i rady.

Czy można w oryginalnej aplikacji ograniczyć max. prędkości (w trybie S i D) do niższych, niż zadeklarował producent? (Wiem, że tu raczej każdy szuka rozwiązań w drugą stronę ;P)

Drugie pytanie, czy tempomat ma możliwość utrzymywania każdej żądanej prędkości (jak w aucie) i mogę w trybie S ustawić sobie w trakcie jazdy np. 12 km/h i taką prędkość utrzymywać, czy tylko służy on do tego, aby przez całą drogę nie trzeba było wciskać manetki gazu, ale i tak będzie ona jechała z maksymalną prędkością w danym trybie? 

Opublikowano

1. nie można ograniczyć za pomocą aplikacji Xiaomi ani żadnej innej.  Ograniczenia prędkości w trybach są zapisane na sztywno w oprogramowaniu. Aby ograniczyć prędkości wedle własnego uznania musisz wgrać skrojony na swoją miarę soft

2. Tempomat może być załączony przy każdej prędkości, lecz odbywa się to poprzez utrzymywanie żądanej prędkości przez odpowiedni okres czasu standardowo jest to 5 sekund i wtedy włącza się tempomat. Może to być 30km/h może to być 5km/h. 

Co do tempomatu: w najnowszych wersjach softu tempomat został zupełnie usunięty i na ma możliwości korzystania z niego. W takim wypadku, gdy otrzymasz pojazd z za nową wersją softu, będziesz zmuszony ją obniżyć.

Opublikowano
3 godziny temu, Battery_Saver napisał:

Co do tempomatu: w najnowszych wersjach softu tempomat został zupełnie usunięty i na ma możliwości korzystania z niego. W takim wypadku, gdy otrzymasz pojazd z za nową wersją softu, będziesz zmuszony ją obniżyć.

Od jakiej wersji softu nie ma już tempomatu? Czy w wersji z tempomatem (w praktyce) łatwo jest utrzymać przepustnicę w tej samej pozycji, aby funkcja ta zadziałała?

Opublikowano (edytowane)

wersja DVR 1.7.1 wprowadza to jak i inne ograniczenia takie jak:

- wspomniane usunięcie funkcji tempomatu

- ograniczenie prędkości maksymalnej do 20km/h

- brak możliwości połączenia przez BT z innymi aplikacjami niż Xiaomi lub duże problemy z tym związane (to pewnie się zmieni)

- zmniejszenie mocy i przyspieszenia

- zdecydowanie mniej informacji jest przesyłanych przez BT, czy po kablu (zależy kto czego używa), czyli mniej parametrów widać w aplikacji itp

PS. co do łatwości utrzymania manetki do czasu zadziałania tempomatu. To subiektywna ocena będzie, ale ogólnie nie jest bardzo trudno gdy jedziemy po równej powierzchni. Gdy jest inaczej to jest trudno a wręcz się nie da. W sofcie pisanym pod siebie, można czas zadziałania tempomatu zmniejszyć według swoich potrzeb oraz zmniejszyć czułość i tolerancję na odchyłkę od zamierzonej prędkości i wtedy jest to zdecydowanie łatwiejsze a wręcz takie jak powinno być. Trzeba jeszcze dodać, że w stockowym sofcie, jest ograniczenie a raczej zabezpieczenie, że tempomat się nie uruchomi gdy jest zbyt duże obciążenie sterownika. Czyli przy jeździe pod górkę, przy jeździe pod duży wiatr itp. Oczywiście we własnym sofcie można takie parametry sobie poustawiać

Edytowane przez Battery_Saver
  • Like 1
Opublikowano

@vaha Jak już dostaniesz hulajnogę w Swoje ręce pamiętaj o jej aktywacji.

Czytaj uważnie co chce MiHome zrobić i na pytanie o aktualizacje oczywiście propozycje odżuć.

To ułatwi jak najdzie Cię na modyfikacje oprogramowania bo czytam że, masz zakusy.

I na koniec, mam nadzieje że, masz świadomość zmian w prawie o ruchu drogowym bo głupio było by zobaczyć u drzwi dziecko z pieszym patrolem policji (straszni służbiści, testowałem).

• Like 1
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Mam już (a właściwie syn) hulajnogę. Póki co nie jest zarejestrowana i w trybie Walk jedzie 5 km/h, w a trybach D i S ok. 10 km/h. I szczerze mówiąc te prędkości są w zupełności wystarczające dla dziecka. Czy mogę jej nie aktywować i zostawić tak jak jest? Jedyny minus to ciągłe pikanie podczas jazdy, ale z drugiej strony nie jest ono jakoś bardzo uciążliwe.

Wysłane z mojego SM-G955F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

możesz tak zostawić, ale póki nie zostanie aktywowana to będzie pikać. Do tego, bez aplikacji (jakiejkolwiek) nie możesz ustawić takich rzeczy jak: tempomat, KERS, stałe światło tylne, czy sprawdzić po prostu szczegółowych parametrów. Jeśli Ci na tym wszystkim nie zależy a pikanie nie przeszkadza to wiesz co robić a raczej czego nie robić :P

• Like 1
Opublikowano

@Tidnes ale czy w razie czego można proces aktywacji cofnąć (do ustawień fabrycznych)?

15 km/h to nie problem, ale jak ją aktywuję, to będzie mógł w każdej chwili włączyć S i poleci 25 km/h... Wolałbym sam ograniczyć opcje do 12 km/h (D) i np. 18 km/h (S), ale piszecie, że bez własnego oprogramowania się nie da.

Opublikowano
10 godzin temu, Tidnes napisał:

Po aktywacji będzie pędzić, tylko zmiana oprogramowania zostaje.

No właśnie :roll:  A na tym się nie znam i nie chciałbym uceglić prezentu :(

Opublikowano (edytowane)

[NIEAKTUALNE] Zdecydowałem się na aktywację hulajki, ale niestety nie mam takiej możliwości, bo nie mam aktywnego bluetooth. Reset opisany przez Tidnes, czyli hamulec, gaz i power nic nie zmieniają. Co mogę jeszcze zrobić, aby BT był aktywny?

Edytowane przez vaha
Nie było tematu