Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Redmi2-2gb miui 5.5.22. Co jakis czas muszę na nowo wpisywać pin.
Nowy telefon kupiony z XFS i nie wiem czy nie uszkodzony
Czy ktoś może coś podpowiedzieć jak sprawdzić co to za błąd i czym spowodowany?
Sprawdzalem juz w obu slotach i w roznych ustawieniach i nic nie pomaga

EDIT: problem występuje tylko gdy jest włożona jedna karta sim, po włożeniu w drugi slot karty aero problem ustąpił.

Edytowane przez szwagru11
  • Odpowiedzi 96
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano (edytowane)

Jednak przy dwóch kartach SIM to samo tylko że rzadziej się tak dzieje

Ktoś ma jakieś pomysły? Wgrałem wersje stabilną 5.5.8 i to samo

Opublikowano

Jednak przy dwóch kartach SIM to samo tylko że rzadziej się tak dzieje

Ktoś ma jakieś pomysły? Wgrałem wersje stabilną 5.5.8 i to samo

Z ciekawości: PLAY?

Opublikowano (edytowane)

orange i aero2. nie wiem co robić nowy telefon i nie wiem czy nie uwalony.

nie wiem jak moge jakies logi błędów zrzucić. Może soft ze strony en.miui.com zassać? jakieś pomysły?

EDIT: instalacja przez miflash coś pomoże?

Jak wygląda sprawa gwarancji na xiaomiforsale?

Opublikowano

A ja wiem która lepsza. Nie używam przecież Redmi. Po prostu czytałem na xiaomi.eu że też ktoś pisał o tym problemie.

Wysłane z MI Note

Na xiaomi.eu pisał ktoś, że trzeba ręcznie ustawić operatora.

Wysłane z MI Note

Opublikowano (edytowane)

Próbowałem i za bardzo nie pomaga. Jest to trochę żałosne że wypuszczają sprzęt na rynek z niezbyt sprawnym softem. Naciąłem się, trudno

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Jakby kogoś zainteresował problem to dorzucam log z telefonu.

W zasadzie to zawsze po nocy rano jak wstane to pierwsze co to muszę wpisać pin - nie wiem czy ma to związek z tym że zawsze jak jest telefon dłużej nieużywany to wywala te karty.

http://szwagru11.website.pl/cgi-bin/miui/bugreport-0619-064533.zip

może ktoś kto jest bardziej rozeznany niech to sprawdzi.

Opublikowano

Miałem problem z wpisywaniem PINu na RedMi 2 1Gb w sumie w każdym romie od połowy marca... Jedyne rozwiązanie które podziałało to wyłączenie żądania kodu PIN przy włączeniu telefonu. Co prawda przez brak PIN telefon jest niechroniony w razie kradzieży, ale niestety nic innego na ten uciążliwy dość problem nie działa ;<

Opublikowano (edytowane)

Telefon służbowy w Orange - brak możliwości wyłączenia kodu PIN... niestety.

Nezumi jaka sieć? Może to coś z orange nie tak?

Opublikowano

Mam podobny problem. U mnie objawia się to tym, że czasami pokazuje mi się brak usług i dotyczy to czasami jednej a czasami dwóch kart sim. Muszę wtedy wpisać pin i wszystko wraca do normy. Z obserwacji wynika że dzieje się to wtedy gdy karty tracą zasięg przez dłuższy czas. Działo się to na sofcie 5.6.4 oraz obecnym 5.6.11.

Opublikowano

Ja jestem w Play i od romu 5.4.x aż do 5.6.4 miałem ten problem z PINem, więc PIN wyłączyłem... W starszych romach pomagało automatyczne wyszukiwanie sieci (zazwyczaj korzystam z ręcznego, aby szybko podłączyć się pod chcianą sieć i najlepiej antentke LTE, a nie czekać, aż telefon raczy załapać, że jestem w zasięgi sieci "domowej"), od 5.5.x automatyczne wyszukiwanie też zawodzi więc jedyna opcja to po prostu wyłączyć PIN.

@AdamD ten błąd z "Brak usługi" występuje tylko w 5.6.4 w 5.6.11 błąd ten został naprawiony więc dziwne, że nadal Ci on wyskakuje.

Opublikowano

Przed wpisaniem pinu zawsze wyskakuje komunikat "brak usługi", nawet przy uruchamianiu więc to raczej normalny komunikat. Kwestia tego dlaczego telefon zachowuje się tak jakby nastąpił restart chociaż nic takiego się nie dzieje. Wydaje mi się że przy oprogramowaniu 5.4.10 które było zainstalowane w zakupionym telefonie wszystko było ok. Jak wyjdzie nowy soft to wgram i przetestuje, zobaczymy jak będzie.

@szwagru11 a czy twój telefon żąda pinu tylko po nocy czy w ciągu dnia też występuje ten problem?

Opublikowano (edytowane)

Mi się wydaje że też kiedy musi zmienić zakres z 3g na 2g albo przeskakuje na inny nadajnik? Ogólnie to ciężko w zasadzie określić co to powoduje. Prawdą jest że jak jestem w weekend na wsi to dzieje się to częściej. Na co dzień jestem w Bydgoszczy i rzadziej się to dzieje

Edit: od godziny jestem na wsi i już pierwszy raz mi wywaliło karty - niby ta w pierwszym slocie miała zasięg ale do obu musiałem pin wpisać

Jakby ktoś raczył dać namiar która wersja ostatnio działała dobrze to sobie ją wgram, i jeszcze jakiś namiar do żółtków żeby im ten problem zgłosić, bo oni widocznie nic sobie z tego nie robią.

Wysłane z mojego 2014813 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Jeżeli chodzi o zmiane nadajnika to u mnie nie jest to raczej przyczyną, gdyż podczas wyjazdów dosyć często zmieniają się nadajniki i nie zauważam żeby wtedy coś się działo. Co do zmiany 3g na 2g to nie jestem pewien ale chyba tylko na jednej z kart następuje taka zmiana a obie karty wymagają ponownego pinu. Zainstalowałem najnowszy soft i zobaczę czy coś się zmieni.

Opublikowano (edytowane)

O kooorwa znalazłem więcej opcji ukrytych w:
Ustawienia->informacje o telefonie->pamięć wew. (3razy szybko). Jest więcej opcji sieci preferowanych i można chińskie zakresy wywalić. No to testuję:
1 slot - WCDMA preffered
2 slot - GSM only

W ustawieniach tych z normalnego menu zawsze wrzuca chińskie zakresy. Jutro dam znać czy mi nie wywala kart

Edit: @Acid -jeśli to czytasz to czy w naszej wersji miui nie mógłbyś powywalać właśnie tych chińskich zakresów?

7f586ad58c6b869ecc5b584c2196bfc1.jpg

d93656e336f2209a2f8f7f2471794fc3.jpg

016b3ec5ca6e59314e8fef5c4b4cc453.jpg

EDit: po restarcie telefonu - nie pamieta ustawień tych które ustawiłem w tym menu... ciekawe...

Śmierdzi mi tu jakąs niezgodnością.

Opublikowano

Tyle szukałem, a tego nie znalazłem :o To raczej nie ma znaczenia czy nadajnik się zmienia czy nie... Całymi dniami siedzę w 1 mieście praktycznie, ciągle podłączony pod 4G Play i potrafi się zablokować, a gdy ręcznie zmieniam sieć, czy też antenę z 4G na 3G to raz się to udaje bez problemu, a raz wywala PIN, loteria jak w lotto :D

Opublikowano

Niestety zmiana tych ustawień nic nie daje:/ Rano znowu wklepanie pinu, sprawdzenie co jest ustawione no i: td-scdma, GSM/WCDMA and LTE. W ogóle nie pamięta co mu się ustawia. Tak jakby wywalał całą obsługę GSM i ładował na nowo. Niech ktoś poda link do tego starego softu co działa poprawnie - ja takiego nie znalazłem.

Opublikowano

W modelu 2Gb ten problem jest od samego początku z tego co się orientuje... Dobrze było w Lutym/połowie marca, ale wtedy jeszcze nie było wersji 2Gb, wszystkie następne ROMy powodowały ten sam problem z PINem, u jednych rzadziej u innych częściej, a niektórzy nie mają tego problemu wgl... Totalna loteria. Ja wyłączyłem PIN, przy nowym ROMie (wczoraj) odpaliłem znowu opcje żądania PINu i... jak na razie nic nie wywala... Pożyjemy zobaczymy ;-;

Opublikowano

W takim razie szkoda że nikt nie raczył o tym napisać. Napiszę maila do xfs.com niech coś z tym zrobią, jak nie to spróbuję przez paypal niech biorą ten telefon z powrotem i kasę oddają.

Opublikowano

Jak nie raczył o tym napisać? O problemie z SIM pisałem w aktualizacjach MIUI już kilka razy przez ostatnie 2 miesiące, a i tutaj w dziale RedMi 2 były takowe tematy jakiś czas temu z tego co pamiętam. Jeżeli na 1 ROMie wszystko było u Ciebie OK, to może po prostu wipe + instalacja romu który tam był i masz problem z głowy? W nowym romie problem z PINem jeszcze mi nie wystąpił...

Opublikowano (edytowane)

na żadnym nie było ok. poszedł mail do xfs czekam na odpowiedź. to jest paranoja żeby wypuszczać na rynek niesprawne urządzenia. rozumiem żeby kamera nie chodziła czy jakiś inny gówniany dodatek typu mifit ale nie podstawowa rzecz jaką jest obsługa sim.

Opublikowano

Poprzerzucałem biblioteki od jakiejś motoroli na tym samym procesorze z dual simem i narazie jakby się uspokoił, zobaczę do jutra co będzie.

Opublikowano

Podmieniony plik libril-qc-qmi-1.so i naradzie telefon się uspokoił. Pół dnia wczoraj na wsi i dzisiaj rano jeszcze nie wypluł kart. Zawsze co rano musiałem wpisywać pin. Czy ten plik jest kompilowany podczas instalacji systemu?

Opublikowano

Niestety, ale nic jednak nie pomaga. Karty jak się wykrzaczały tak się wykrzaczają dalej. Próbowałem już i zmianę Recovery - TWRP i CWM i cyanogenmoda i też wywala. Acid gdzie go mam wysłać na reklamację? jak wygląda procedura na xiaomiforsale.com?

Opublikowano (edytowane)

Oni chcą żebym to do Brna wysyłał, pogięło? Piszą, że jest serwis w Polsce na stronie a ja mam teraz to do pepików wysłać?

Dobra załatwione, mogę wysłać do Acida.

Dzisiaj jak na złość próbuję logcata zrobić i ani razu nie wywalił od samego rana...

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Bo to kwestia operatora i braku obsługi 900 mhz przez ten telefon.

Mialem tego Redmi na testy i wszystko działa pięknie na 4G dla Orange i T-mobile. W play co chwila wywala SIM.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...